Domácí klobásy mohou být skvělou chuťovkou ve sváteční dny.

Domácí klobásy 5x jinak: Skvělá chuťovka i rychlá svačina

Domácí klobásy neobsahují žádné konzervační látky, proto jsou o dost chutnější než ty kupované. Hodit se budou nejen k rychlé večeři, ale také jako chuťovka na sváteční dny. Připravené je budete mít prakticky během několika málo minut. Vybrat si z následujících tipů můžete klobásky vepřové, kuřecí, krůtí, nebo i hovězí.

Na domácí klobásy potřebujete standardně vepřová, hovězí, či skopová střívka. My vám však přináším recepty na takové, které zvládnete i bez nich. Dokonce můžete klobásky i zamrazit a použít v momentu, kdy na ně dostanete chuť. Inspirujte se skvělými kombinacemi.

Domácí klobásy: Vepřové s česnekem a koriandrem

Na lahodné domácí klobásy z vepřového masa si připravte následující ingredience:

Čtěte také:

Kapustová polévka s brambory a klobáskou

  • mleté vepřové maso (libovější): 1 kilogram
  • vepřový bůček: cca 300 gramů
  • mletý koriandr (může být i jemně nasekaný čerstvý): 1 lžička
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • sušený česnek: 1 lžička
  • sůl: 1 lžička (nebo dle chuti)
  • mletý pepř: ½ lžičky (nebo dle chuti)

Nejprve si smíchejte v míse mleté vepřové maso spolu s jemně pomletým vepřovým bůčkem, aby byly domácí klobásy šťavnatější. Dále přisypte koření, tj. mletý koriandr, špetku muškátového oříšku, mletý černý pepř, sušený česnek, osolte a opepřete. Připravenou směs vrstvěte v malých částech na potravinovou fólii a tvarujte středně velké klobásky. Ty dobře utěsněte, vložte do sáčku a nechte zamrazit. Poté domácí masové pochoutky pouze vyndáte z mrazáku, osmažíte na pánvi s trochou oleje a podáváte s čerstvým pečivem. Dobrou chuť.

Domácí klobásy: Kuřecí se sýrem

Mají vaše děti rády kuřecí maso? Pak jim zkuste připravit domácí klobásy z kuřecích prsou a sýra. S radostí si na nich pochutnají třeba na snídani a rozhodně budou pro vaše ratolesti prospěšnější, co se týká výživové hodnoty. Obstarejte si tyto ingredience k přípravě:

  • kuřecí prsa: 1 kilogram
  • mléko: cca 200 mililitrů
  • strouhaný tvrdý sýr: asi 100 gramů (nebo dle chuti)
  • vajíčko: 2 ks
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky (nebo dle chuti)
  • sůl: 1 lžičku (nebo dle chuti)
  • změklé máslo: 100 gramů
  • koření a bylinky dle preferencí (hodit se bude třeba petrželka, libeček, červená mletá paprika, nebo česnek)

Ze všeho nejdřív je nutné pomlít si kuřecí maso. Prsa tedy nakrájejte na menší kusy, vhoďte do kuchyňského robota a semelte najemno. Poté přilijte trochu mléka, vejce, mletý pepř, sůl, změklé máslo, jemně strouhaný tvrdý sýr, bylinky a koření dle preferencí a vymíchejte homogenní směs. Tu nanášejte opět na potravinovou fólii a tvořte pevně zavázané domácí klobásy požadovaného rozměru. Ty nejprve uvařte ve vroucí vodě a pak orestujte na pánvi dle libosti (můžete i zamrazit). Podávejte s čerstvým rohlíkem, houskou, hořčicí, kečupem, nebo tatarkou. Dobrou chuť.

Domácí klobásy jsou chutnější a zdravější.

Domácí klobásy: Pikantní hovězí s chilli

Pokud milujete pálivá jídla, určitě vám tyto domácí klobásky z hovězího masa zachutnají. Připravte si na jejich přípravu tyto suroviny:

  • hovězí krk: 700 gramů
  • hovězí žebra bez kosti: 300 gramů
  • malý kousek hovězího sádla
  • sůl: asi 1 lžíci
  • mletý černý pepř: ½ lžičky
  • trochu mletého chilli (nebo dle chuti)

V první fázi si jemně pomelte pomocí mlýnku hovězí krk i žebra bez kosti. Do masové směsi pak zakomponujte i trochu hovězího loje, aby nebyly domácí klobásy vysušené. Dále hovězí osolte, opepřete a přisypte mleté chilli koření dle chuti. Všechny suroviny pečlivě promíchejte rukama. Hmotu následně přikryjte sáčkem nebo fólií a nechte v lednici chladit alespoň 24 hodin. Po uplynutí této doby můžete začít tvořit klobásky. Buďto směsí budete plnit klasicky střívka a pak jednotlivé kusy udit v udírně, nebo lze postupovat obdobně jako v předešlých receptech. Maso navrstvíte do kousku potravinové fólie, zabalíte do tvaru menší klobásy, pevně utáhnete, aby uvnitř nezůstal vzduch a dáte vařit do vody. Nakonec klobásy vyjměte z obalu a osmahnete dle potřeby na tuku. Možné je masovou pochoutku z hovězího masa zapékat i v troubě. Přejeme vám dobrou chuť.

Domácí klobásy: Krůtí s aromatickými bylinkami

Domácí klobásy mohou být i jemné a dietní, tak jako v případě těch krůtích s bylinkami. Jejich přípravu zvládnete také hravě během pár minut. Připravte si tyto ingredience:

  • krůtí prsa: 1 a ¼ kilogramu
  • vaječný bílek: 1 kus
  • jarní cibulka (jemně nasekaná): 2 až 3 lžíce
  • sušená petržel: cca 2 lžíce (nebo dle chuti)
  • sušená majoránka: ½ lžičky
  • sušená mletá šalvěj: ½ lžičky
  • sůl a mletý pepř dle chuti

V kuchyňském robotu si pomelte najemno krůtí prsa. Pak je v míse smíchejte s vaječným bílkem, bylinkami, osolte, opepřete dle preferencí a rukama tvořte asi tři centimetry dlouhé a dva centimetry široké domácí klobásy. Ty opékejte dozlatova na troše slunečnicového oleje (lze použít i máslo). Podávejte dle libosti s čerstvým pečivem, nebo s vařeným bramborem a zeleninovým salátkem. Dobrou chuť.

Domácí klobásy: Telecí s bílým vínem

Velice delikátní jsou pak domácí klobásy z telecího masa, ovoněné bílým vínem. Takovými můžete bez obav pohostit i rodinnou návštěvu. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • telecí hřbet: cca 600 až 700 gramů
  • suché bílé víno: 100 mililitrů
  • šalotka: 1 kus
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • čerstvá šalvěj: 2 až 4 lístky (nebo dle chuti)

Telecí hřbet si pokrájejte na menší kusy a pomelte mlýnkem (můžete však i nasekat ostrým sekáčkem či nožem). Maso pak promíchejte v míse se suchým bílým vínem, jemně nasekanou šalotkou a šalvějovými lístečky. Dále dosolte, opepřete a rukama důkladně všechny ingredience propojte. Ze směsi následně tvarujte klobásky podle preferencí. Ty opékejte na pánvi s trochou oleje dozlatova ze všech stran. Podávejte s bílým chlebem, bagetkou a čerstvou zeleninou. Hodit se budou i studené omáčky a dipy. Přejeme vám dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.