Naservírujte si snídani plnou vlákniny

6x snídaně s pořádnou porcí vlákniny. Na dlouho zasytí a pomůže s hubnutím

Vláknina je nezbytná součást jídelníčku. Napomáhá dobrému zažívání, stabilizuje krevní cukr, upravuje hladinu cholesterol, předchází zácpě a tím, že zajistí pocit sytosti na delší dobu, pomáhá hubnout. I přesto, že vlákninu obsahuje mnoho potravin, spousta lidí jí má ve svém stravovacím režimu nedostatek.

Vláknina prochází tělem, reguluje trávicí procesy, vytváří pocit plnosti a čistí střeva. Což ve výsledku vede k tomu, že budeme jít méně a zabráníme tak přejídání. Navíc ovoce a zelenina s vysokým obsahem vlákniny mají přirozeně nízký obsah kalorií. A protože lidské tělo vlákninu netráví, nedostává se do krevního oběhu a tudíž ani nezpůsobuje žádné výkyvy co se týče hladiny krevního cukru. A zvlášť u snídaně, tedy prvního jídla dne, je to hodně důležité.

Vláknina k snídani

Vláknina také váže špatný cholesterol a odstraňuje jej z těla, čímž pomáhá snižovat vysoké hodnoty lipidů. Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny může navíc zlepšit i náladu a případně i snížit deprese, pokud by se o vás pokoušely. A uvádí se, že pravidelná snídaně a konzumace alespoň 20-25 g vlákniny denně podporuje dlouhověkost a pohodu. 

Čtěte také:

Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?

Zdravá snídaně je základ úspěšného dne

Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?

1.  Snídaně plná vlákniny: Variace na jablečný crumble

Přísady:

  • 4 hrnky oloupaných a nakrájených jablek
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ⅓ hrnku nasekaných mandlí
  • ¼ hrnku sušených brusinek
  • 1 lžíce čekankového sirupu

Příprava:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Nádobu na pečení vyložte pečicím papírem. Do mixéru dejte jablka, skořici, mandle, brusinky, čekankový sirup (čistá vláknina) a můžete přidat i trošku olivového oleje, bude-li třeba směs lépe propojit. Přidejte ovesné vločky a promíchejte. Směs přelijte na pečičí papír, vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 35 minut. Podávejte k snídani ještě teplé, na talíři můžete dozdobit šlehačkou.

2.  Snídaně plná vlákniny: Palačinky s čokoládou a arašídovým máslem

Přísady:

  • 2 ½ hrnku ovesných vloček
  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ⅓ hrnku arašídového másla
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku hořkých čokoládových pecek

Příprava:

Palačinkovou pánev pořádně nahřejte a poté teplotu snižte na střední žár. Ovesné vločky (můžete sehnat i vločky obohacené o vlákninu) vhoďte do mixéru a umixujte na mouku. Přidejte banány, vejce, mléko, vanilkový extrakt, arašídové máslo, prášek do pečiva a sůl. Důkladně promixujte. Vmíchejte čokoládové pecky. Pak už jen smažte tenké palačinky k snídani. Na talíři je dozdobte čerstvým ovocem.

3.  Snídaně plná vlákniny: Fermentovaná kaše s čerstým ovocem a chia semínky

Přísady:

  • ⅔ hrnku mléka
  • ⅓ hrnku řeckého jogurtu
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 lžíce chia semínek
  • ½ středně velkého banánu
  • 1 hrnek čerstvých borůvek
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • ¼ hrnku nasekaných vlašských ořechů

Příprava:

Na skvělou snídani smíchejte mléko, jogurt, oves, chia semínka a namačkaný banán. Dobře promíchejte. Ovesnou směs plnou vlákníny rozdělte rovnoměrně do dvou uzavíratelných sklenic. Navrch každé položte polovinu borůvek, jahod a vlašských ořechů. Nechte před noc odpočinout, ráno konzumujte.

4.  Snídaně plná vlákniny: Domácí granola

Přísady:

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 2 hrnky směsi nesolených ořechů
  • 1 hrnek směsi semínek
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • ¼ hrnku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava: 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyložte větší plech papírem na pečení. Všechny ingredience na snídani dejte do větší mísy a pořádně promíchejte, dokud nebude mít směs jednotnou konzistenci. Poté rozetřete směs na granulu na plech. Pečte tak dlouho, dokud směs nezhnědne. Bude to trvat necelou půlhodinu. V polovině můžete směs promíchat, předejdete tak případnému připálení. Podávejte ideálně s mlékem nebo s jogurtem.

Snídaně s vlákninou vás zasytí na celé dopoledne

5.  Snídaně plná vlákniny: Křupavý toast s banánem a slunečnicí

Přísady:

  • 1 lžíce slunečnicového másla
  • 1 plátek opečeného celozrnného chleba
  • 1 menší banán
  • 2 lžičky pražených slunečnicových semínek

Přísady:

Chléb plný vlákniny potřete máslem ze slunečnicových semínek. Navrch dejte na kolečka nakrájený banán a posypte slunečnicovými semínky. Snídani dolaďte čerstvým ovocem.

6.  Snídaně plná vlákniny: Houbová kaše s batáty

Přísady:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule šalotka
  • 2 středně velké batáty
  • 1 hrnek žampionů
  • 1 zelená paprika
  • ¼ lžičky soli
  • špetka mletého černého pepře
  • 4 vejce
  • avokádo

Příprava:

Na rozpálené hluboké pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm šalotku. Pak přihodíme na kostky nakrájené batáty, zalijeme vodou a uvaříme do změknutí. Pak přidáme houby, papriku, sůl, pepř a snídani vaříme dalších 5-7 minut, dokud nejsou houby vařené. Vejce rozklepneme na pánev a opečeme. Houbovou směs plnou vlákniny podáváme s vejci a s plátky avokáda.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...