Houby lišky poznáte podle žluto-oranžového kloboučku. Vyzkoušejte senzační recepty z lišek

Houby lišky poznáte podle žluto-oranžového kloboučku. Vyzkoušejte senzační recepty z lišek

Specifické aroma a výtečná chuť. To jsou kulinářsky cenné houby lišky. Patří k čeledi liškovitých a jejich krásné žluté plodnice najdete třeba v jehličnatých lesích. Obsahuje velmi zdravé látky a zařazují se mezi nejbohatší známé zdroje vitamínu D. Pokud se vydáte do lesa a nastražíte oči, určitě si domů odnesete plný košík těchto lahodných hub. A my vám poradíme, jak z nich v kuchyni připravit skvělé a jednoduché pokrmy, ze kterých budou u vás doma všichni nadšení.

Čtěte také:

Recepty z lišek: Inspirujte se podzimem a zkuste liškové rizoto nebo lišky v octě

Houby lišky patří mezi velmi oblíbené houby, které jsou známé a v lese hojně vyhledávané. Lišek je ale více druhů, ovšem nejznámější je právě liška obecná. Sbírat ji můžeme až do listopadu. Pokud jste však nezkušení, můžete si ji snadno splést s lištičkou pomerančovou, která je menší, oranžově zbarvená a má nízké husté lupeny. Rozhodně ale není tak chutná. Pokud si v lese nechcete houby splést, podívejte se na náš ATLAS HUB.

Houby lišky a jejich taxonomie

Z čeledi liškovitých patří lišky mezi nejchutnější a nejvyhledávanější houby. V lese se poměrně snadno hledají, jelikož mají krásně zbarvený žlutý až oranžový klobouk. Ten je v mládí podvinutý a později se oplošťuje. Jeho šířka je mezi 2 až 7 centimetry.

Třeň lišky je vysoký 3 až 6 cm, má válcovitý tvar a na spodu je zúžený. Barva je stejná jako na klobouku, jen o něco světlejší. Dužina má bělavou barvu a voní po koření. Především mladé plodnicemají příjemnou meruňkovou vůni.

Stručná taxonomie lišek

Říše houby (fungi)
Oddělení houby stopkovýtrusné (basidiomycota)
Třída stopkovýtrusé (basidiomycetes)
Podtřída houby rouškaté (agaricomycetidae)
Řád liškotvaré (cantharellales)
Čeleď liškovité (cantharellaceae)
Rod liška (cantharellus)

Kam na houby lišky?

Na houby lišky budete muset do lesa, jen tak na zahradě vám neporostou. Vyhledávejte spíše jehličnaté lesy, které jsou pro houby lišky ideálním místem. Rostou především pod borovicemi, smrky a někdy také buky. Naleznete je ale třeba i v borůvčí, mechu nebo také trávě. Houba roste od června až do listopadu, takže času na sběr máte moře. Kam na houby lišky poradíme také v článku "kam na houby"

Když se budete trochu soustředit, určitě po pár metrech naleznete na zemi krásně žlutý klobouček. Rostou jednotlivě, ale pokud budete mít štěstí, najdete je i ve skupinkách. Záměna za jedovatou houbu je nemožná, jedině si ji můžete splést s výše zmíněnou lištičkou pomerančovou.

Jsou lišky zdravé?

To každopádně. Ostatně jako všechny houby. Ale liška má ještě něco navíc! Kromě vitamínu C a draslíku obsahuje také poměrně velké množství vitamínu D. Tím se zařazuje mezi nejbohatší známé zdroje tohoto vitamínu, který patří mezi důležité a vyhledávané vitamíny. Působí totiž skvěle na správné fungování imunitního systému.

Liška obecná (houba) a její úprava

Lišky obecné jsou však především neskutečně lahodné houby. Díky tomu jsou nezbytnou ingrediencí a surovinou v mnoha luxusních restauracích.

  • Aby byl pokrm ale dobrý a chutný, houba musí být vařena alespoň 20 minut.
  • Lišky jsou velmi všestranné, a tudíž je můžete i sušit nebo zavařovat na pozdější časy.
  • Před použitím v kuchyni je ale nutné lišky pořádně očistit - buďto vlažnou tekoucí vodou anebo ještě lépe, pomocí suchého štětce.

Recepty z lišek

Ceněné a chuťově vynikající houba se specifickým pomerančovým aroma. To jsou houby lišky, se kterými můžete v kuchyni vykouzlit opravdu excelentní pokrmy. Nejsou náročné na přípravu a rozhodně si na nich pochutná celá rodinka. Ukážeme vám, jak z hub připravit polévku, omeletu i rizoto.

Rizoto z lišky obecné

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 250 g rýže na italské rizoto
  • 150 g lišek
  • 1 lžička másla
  • 50 g slaniny
  • 200 ml vody
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Kmín, sůl a pepř
  • Rozmarýn
  • 1 dcl bílého vína
  • 100 g parmezánu

Rizoto z lišky obecné - postup

  1. Připravíme si pánev, která je hluboká, alespoň 15 cm.
  2. Nejprve najemno pokrájíme cibuli a na másle v pánvi do zlatova orestujeme.
  3. Mezitím si pokrájíme na malé kousky i slaninu, kterou přidáme do pánve.
  4. Poté přidáme rýži, kterou asi dvě minutky restujeme.
  5. Rýži podlijeme 1dcl vínem.
  6. Víno by nemělo patřit k těm nejlevnějším, naopak by to mělo být takové, které byste si s chutí s někým vypili.
  7. Pak přidáme zeleninový vývar smíchaný s vodou a očištěné i nakrájené lišky.
  8. Ze začátku však přidáme jen dvě naběračky.
  9. Ochutíme kmínem pepřem, solí i rozmarýnem podle potřeby a opět přilijeme dvě naběračky vývaru.
  10. Rizoto nepřiklápíme pokličkou, ale neustále ho na mírném plamenu mícháme.
  11. Vývar přidáváme postupně do té doby, než se nám tekutina zcela nevyvaří.
  12. Pak je rizoto hotové a my ho můžeme podávat s nastrouhaným parmezánem.

recepty z lišek2

Omeleta s liškami

Ingredience

  • 5 vajec
  • 120 g lišek
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř a kmín
  • Pažitka
  • Tvrdý sýr
  • pažitka

Omeleta s liškami - postup

  1. Lišky očistíme, nakrájíme a dáme smažit na mírném plamenu na pánev s olivovým olejem.
  2. Až měknou, osolíme je, opepříme a podle chutí přidáme i trochu kmínu.
  3. V misce vedle si rozšleháme vajíčka, mírně osolíme a vlijeme do pánve.
  4. Snažíme se omeletu nejprve z jedné strany řádně osmažit a poté otočíme.
  5. Posypeme pažitkou a nastrouhaným sýrem, aby se pěkně roztekl po omeletě.
  6. Omeletu podáváme s pečivem nebo zeleninovým salátem.

recepty z lišek1

Lišková polévka

Ingredience

  • 300 g lišek
  • 1 mrkev
  • Sůl, kmín
  • 1 cibule
  • Hovězí vývar
  • Ocet
  • 30 g cukru
  • 2 dcl smetany
  • Brambory

Lišková polévka - postup

  1. Na pánvi si rozpálíme olej a necháme osmahnout do sklovata najemno nakrájenou cibuli.
  2. Pak přidáme očištěné a nakrájené lišky, které lehce opepříme a osolíme.
  3. Orestujeme a zalijeme hovězím vývarem.
  4. K tomu přidáme na kostičky nakrájené brambory a povaříme.
  5. Až budou brambory měkké, přidáme na kostky nebo kolečka nakrájenou mrkev a zase povaříme.
  6. Na dochucení přidáme trochu octu a špetku cukru, aby vznikla příjemná sladkokyselá chuť.
  7. Přidáme ještě smetanu, promícháme a lišková polévka je hotová. 

recepty z lišek4

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.