Chlad zaženou správné potraviny, koření i byliny

Ničí vás chlad a chladné počasí? Je vám pořád zima? Vyzkoušejte tipy, které vás zaručeně zahřejí 

Teplo je dávno pryč, podzim je v plném proudu a chladné počasí o sobě dává čím dál tím víc vědět. Zároveň s tím jsou pochopitelně na programu dne i nemoci z nachlazení. Takže úkol je jasný: nesmíme prochladnout a svému tělu musíme zajistit teplo. Poradíme vám, jak se dokonale zahřát, zahnat chlad a chránit se před podzimními virózami i nachlazením.

Každý rok je to stejné. S chladnějšími dny klesá naše nálada, méně se hýbeme, tloustneme a nic nás nebaví. Až takto negativně může na chlad působit. A čím to je? Mohou za to krátké dny, dlouhé noci, málo slunečního svitu a hlavně to, že většina lidí nemá chuť se moc hýbat a naopak utápí pochmurné nálady konzumací velkého množství jídla. Naštěstí má tato na první pohled bezvýchodná situace, poměrně lehké řešení. 

Chlad versus teplo: Volte správné potraviny

Vše co sníme, vyvolá v našem organismu nějakou reakci. I tepelnou. Vše, co zkonzumujeme, vytváří během trávení buď chlad nebo teplo. Případně jsou i některé potraviny, které patří mezi takzvaně “neutrální”. Nicméně právě v tento čas je nadmíru nezbytné zaměřit se na konzumaci potravin, které mají právě zahřívací účinky. Už díky nim nám může být teplo, aniž bychom dělali cokoliv jiného. Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoříme zvýšení činnosti metabolismu a budeme lépe spalovat tuky. Do jídelníčku je proto vhodné aktuálně zařadit především zeleninu. Především pak tu zimní. Tedy například zelí, dýně, růžičkovou kapustu, tykve, cibuli, česnek, celer, pórek a podobně.

Čtěte také:

Oslabená imunita? 5 osvědčených tipů, jak přežít chladné měsíce bez nemocí 

Prochladli jste? Zánět močového měchýře pomohou vyléčit aquauretika

Kryoterapie neboli léčba chladem. K čemu všemu je dobrá a s čím nám může pomoci?

V měsících, kdy je chlad a chladné počasí na pořadu dne, je třeba upravovat veškeré potraviny tepelně. Čerstvá zelenina ani ovoce nejsou příliš ideální, mohou totiž ochlazovat a navíc i zpomalují metabolismus. Ze zimní zeleniny je ideální připravit si hutnou polévku nebo třeba omáčky. Skvěle nás zasytí a zahřejí. A nezapomeňte přidat i koření, které zahřívací účinky podpoří. Například pepř, chilli, kari, zázvor nebo papriku.

Zahřívací potraviny, které zaženou chlad a zajistí nám teplo:

  • Obiloviny: divoká rýže, kroupy, oves, pohanka. 
  • Luštěniny: sója, cizrna, čočka.
  • Zelenina a ovoce: lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, meruňky, jahody.
  • Mléčné výrobky: kozí sýr, kozí mléko. 
  • Ořechy: vlašské, lískové.
  • Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, kakao, kokosové mléko.
  • Maso: kuře, jehněčí, kozí maso, bažant.
  • Ryby: losos, slávka, humr, úhoř, tuňák, pstruh, sardinky.
  • Koření: chilli, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice, rozmarýn, zázvor.

Chlad versus teplo: Není nad pravidelný pohyb

Myslete ovšem na to, že jídelníček rozhodně není alfou a omegou všeho v tomto období. Je rovněž nutné pořádně se hýbat. Budete-li každý den běhat, cvičit nebo chodit na dlouhé procházky, chlad nemá šanci. Pohybem se totiž podpoří trávení, nastartuje detoxikace těla, metabolismus správně funguje a tělo spaluje i více energie a tuků. Krásně se zahřejete a bude vám dobře po celý den. 

Chlad versus teplo: Nohy v teple

Zejména v chladném období roku bychom měli dopřávat důkladnou péči nohám. Právě v zimních měsících trávíme spoustu času v uzavřených botách v teplých vytopených místnostech. Pokožka tak dostává pořádně zabrat. Nohy nemohou dýchat a z toho mohou vznikat i další nepříjemné obtíže, jako je pocení, plísně, vysušování pokožky… Proto je nutné o nohy důsledně pečovat. Pravidelně je natírejte hydratačním krémem, udržujte je v teple a noste ponožky s vysokým podílem bavlny. Ta dobře saje pot a navíc nohy ochrání před chladem.

A nezapomínejte ani na kvalitní zateplené boty. A pokud chcete, aby vám v nich bylo teplo, pořiďte si boty volnější. V těsných botách vám totiž bude zaručeně zima. Pokud vás stále studí nohy, dopřejte jim střídavou sprchu – horkou a studenou. Ta krásně prokrví pokožku a rozproudí krev. Nohy pak namasírujte speciálním krémem a dejte si na ně teplé bavlněné ponožky, nejlépe dvoje. Ráno budete mít nohy krásně jemné a prokrvené

Základem úspěchu boje proti chladu jsou nohy v teple

Chlad versus teplo: Byliny na zahřátí

Ginkgo biloba – tradiční čínská medicína jen využívá více než pět tisíc let. Léčivé jsou především listy jinanu. Základním úkolem extraktu z listů je rozšiřování kapilár v periferním cévním řečišti. Tím se zlepší průtok krve, což má pak na za následek prokrvení končetin i mozku. Zjednodušeně lze tedy říci, že nám bude teplo a při práci nebo učení se dokážeme lépe soustředit. Ginkgo také odstraňuje pocity netečnosti a únavy, zlepšují paměť a dodávají člověku pocit větší pohody. Ničí deprese a přináší dobrou náladu. 

Zázvor – je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý, podporuje chuť k jídlu i k sexu, pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím, zmírňuje pálení žáhy, nadýmání a plynatost. A především – zahání chlad, dokonale prohřívá celé tělo! Co se nemocí z nachlazení a chřipky týče, tak i zde je nejlepší prevencí i lékem. Ideální je však používat pro tento případ vždy zázvor čerstvý, ten má nejlepší účinky.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 02. 12. 2022
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 12. 2022
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 12. 2022
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 12. 2022
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 12. 2022
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 12. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 12. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Bábovka je super. Jen jsem do ní nedala kakao, ale rozinky a na kousky nakrájené vlašské ořechy.

Body shaming nelze podceňovat. Jak se bránit kritice týkající se tělesných proporcí?

Sladěte dámský kabát se stylovými botami a kozačkami a vytvořte dokonalý elegantní vzhled. Pokud však chcete v...

Práce u počítače vestoje? Odhalte benefity standing office!

jasně. A u toho ještě tančit a efektivita práce je nulová. Tohle ráda nemám. Mám novou profi židli, ortopedick...

likvidace hlubokokořenících vytrvalých plevelů

Dobrý den, kdy je prosím vás nejvhodnější období pro mechanickou likvidaci šťovíku n...

Domácí péče o lámavé nehty

Potřebovala bych poradit. O nehty se poslední dobou snažím dobře pečovat. Umělé nehty m...

okna

Když jsou špinavá.
Zobrazit všechna témata

Jste s partnerem spřízněné duše? Tyto indicie vám napoví

Spřízněné duše jsou dle mnoha definic lidé, kteří hluboce souzní a vzájemně si poskytují bezpečí, bezděčnou lásku i pochopení. Pokud na ně věříte, bude vás tento článek zajímat! Podle jakých charakteristik pozn...

Dnes se otevírá letošní mladé víno: Jak prospívá našemu zdraví?

Víno je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Má dlouhou tradici a hovoří se i o tom, že má velké pozitivní přínosy na náš organismus. A mladé, listopadové víno, je prý ještě o kousek prospěšnější. Mladé víno přiná...

Udržte si pozitivní myšlení navzdory šedi zimních dní! Jak na to?

Pozitivní myšlení se v chladných měsících udržuje o dost obtížněji. Šeď zimních dní nám totiž nedává tolik slunečních paprsků, které bychom potřebovali. Přesto všechno si můžete udržet hladinu své energie na do...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Nastává adventní čas. Jak ho využít ve vlastní prospěch?

Adventní čas započne v roce 2022 poslední listopadovou nedělí, tj. 27. 11. Mnozí věřící lidé v něm vidí hluboký význam příchodu Ježíše Krista na tento svět. Vánoce jsou vlastně oslavou narození Ježíška, který l...

Hrníčkové vánoční perníčky

V menším hrnci si zahřejte mírně Heru a rozmíchejte v ní i med a moučkový cukr. Poté do tekutější a zchladlé směsi vsypte prosátou hladkou mouku, kypřící prášek, mletou skořici, perníkové koření a doplňte vajíč...

Výchova psa není snadnou "disciplínou". K jakým nejčastějším chybám dochází?

Výchova psa se stává čím dál častějším tématem, neboť koronavirová krize způsobila hromadné pořizování domácích mazlíčků do rodin. Pokud jste zodpovědným a milujícím majitelem psa, jistě se budete chtít v tomto...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Ovocná bublanina našich babiček: Inspirujte se osmi recepty!

Ovocná bublanina má své stále místo v mnoha českých rodinách. Tradici jejího mlsání zpravidla zahájily šikovné prababičky a babičky, které se vskutku uměly u plotny ohánět! Inspirujte se tedy jejich recepty a u...

Děláte skutečně to, co vás baví?

Práce, job, zaměstnání... každej tomu řiká jinak. Všichni ale za tim vidíme jediný - prachy, úspěch, svobodu. Říká se, že bez práce nejsou koláče. Asi to tak bude. Když nemáte kačku v ruce, nenajíte se. Prostě budete mít hlad. Tak je nastavenej svět. Materialismus, kapitalismus, bo nevim jak to pojmenovat. Peníze jsou dobrej sluha, ale zlej pán, no né? A položili jste si někdy otázku, jestli vám stojí za to, co teďka děláte? Jako myslim tim to, v čem pracujete???