Kakao jako pochoutka i lék. Skutečně funguje jako antidepresivum a pomůže i s hubnutím?

img
04. 01. 2022 Přečteno: 1644x

Kakao je nápoj oblíbený nejen mezi dětmi, i dospělí si na něm rádi pochutnají. A dobře dělají. Kakao je totiž blahodárným nápojem, pro lidské zdraví nabízí mnoho benefitů. Od hubnutí, přes posílení imunity až po účinky léčebné.

Pití nejrůznějších nápojů z kakaovníku není přitom vůbec ničím novým. První využití kakaovníku je historicky zdokumentováno u Olméků, tehdy pili nápoj z kakaovníku vojáci během výprav, aby měli dostatek síly. Na léčebné účinky byli zase experti Mayové. Ti využívali kakao jako podpůrný prostředek při nejrůznějších nemocech. Tedy však ještě nešlo o kakao, jako známe dnes. Jednalo se o nápoj zcela hořký až svírající. Aztékové si jej zase proto dochucovali. Ke kakaové drti přidávali i chilli, skořici, hřebíček a kukuřičnou mouku. Hutný a pálivý kakaový nápoj byl, podle nich, tak skvělý při únavě, slabosti a vyčerpanosti. A dokonce fungoval i jako afrodiziakum.

Kakao na chuť i jako přírodní léčivo

V minulosti byly kakao i čokoláda v mnoha státech za léčivo, prodávaly se proto v lékárnách. Semena kakaovníku neboli kakaové boby v sobě ukrývají spoustu biologicky aktivních látek. Jejich druh i množství závisí pochopitelně na odrůdě kakaovníku, podmínkách pěstování i na zpracování. Kakao, tedy přesněji kakaové boby, obsahují mnoho vitamínů (A, B, C, E, H), minerálních látek (vápník, hořčík, chrom, žezelo, draslík, mangan, sodík, selen, zinek a další), dále pak aminokyseliny (především pak “antidepresivní” tryptofan), nenasycené mastné kyseliny, enzymy, fytosteroly a rovněž i kofein či theobromin (rozšiřuje cévy, je prevencí rakoviny). Nechybí ani vláknina a spousta dalších zajímavých látek.

Čtěte také:

Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo

Horká čokoláda a horké kakao na sedm způsobů. Dobrota, která vás zahřeje a zajistí dobrou náladu!

Rozhovor: „Raw food není cesta ke zhubnutí, ale je to velmi příjemná cesta ke zdraví“, říká zakladatelka Školy živé stravy Anna Hýžová

Kakao a jeho zpracování

Zpracování kakaovníku je poměrně zdlouhavý proces. Z plodů se nejprve vyjmou semena neboli kakaové boby a následně se až týden fermentují. Dále e pak suší, praží, drtí, čistí od slupek a melou na kakaovou hmotu, která obsahuje až 60 procent tuku. Tato hmota se pak následně lisuje, aby se z ní získalo kakaové máslo. Zbytek, který po lisování zbyde, se následně mele na jemný kakaový prášek. Pokud chceme raw kakao, nesmí teplota sušení překročit 42 stupňů a pochopitelně se takové kakao ani nepraží. 

Kakao a léčivé účinky

Pochopitelně nejprospěšnější jsou syrové kakaové boby, raw prášek, raw čokoláda a rovněž i kakaové máslo, které má zajímavé uplatnění i v kosmetice. Kakao z pražených bobů již tolik blahodárných účinků nemá. Kvalitní kakao působí na lidský organismus jako antioxidant a je to rovněž silné antidepresivum. Dále jde pak o produkt afrodiziakální, antibakteriální, antikarcinogenní, antimikrobiální, antiparazitický a protizánětlivý. Působí ochranně na játra a je vhodným doplňkem stravy při kožních problémech. Kousek kvalitní hořké čokolády nebo malá hrst kakových bobů mohou být dokonce zajímavým doplňkem redukční diety. Látky, které jsou v kakau obsažené, mohou totiž pomoci odbourávat tuky.

Ochutnejte poctivé kvalitní raw kakao

Kakao a případné nežádoucí účinky

Kakaové boby, kakao a rovněž i výrobky z něj nemohou konzumovat lidé, kteří mají alergii na kakaové produkty. A dále by se mu pak měli vyhýbat lidé, kterým kakao může zhoršit jejich zdravotní stav. Jde především o jedince s Crohnovou chorobou, se syndromem dráždivého tračníku, problém může být i reflux jícnu, kardiovaskulární problémy, cukrovka, hypoglykémie či vysoký krevní tlak. Kakau by se měli vyhnout lidé, kteří mají dnu a dále ti, kteří užívají léky na ředění krve. Přesto, že jste usoudili, že do žádné z těchto uvedených skupin nespadáte, neměli byste to ani tak s nadměrnou konzumací kakaa přehánět. Může totiž způsobit alergické reakce, zácpu, zažívací problémy, plynatost a může dokonce i vyvolat migrénu.

Kakao nejen na mlsání: Domácí raw čokoláda

Přísady:

Příprava: 

Do vyšší misky nalámeme nebo nastrouháme kakaové máslo a ve vodní lázni jej rozpustíme. Teplota však nesmí překročit 40 stupňů. Odstavíme a přisypeme raw kakaový prášek. Promícháme a necháme zchladnout. Čokoládu můžeme pojídat nebo ji využít na masáže či na koupele.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Kakao jako pochoutka i lék. Skutečně funguje jako antidepresivum a pomůže i s hubnutím?

RE: Kakao jako pochoutka i lék. Skutečně funguje jako antidepresivum a pomůže i s hubnutím?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.