img

Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo

Čokoláda je pokrm bohů, říká se. Je to skutečně tak? Jde o lahůdku, na které si pochutnávali dávné civilizace. A vždy patřila mezi oblíbené potraviny. Dříve však čokoláda měla formu tekutého, nesladkého nápoje. Přesto už tehdy kolovaly řeči o tom, jak je čokoláda zdravá.

Čtěte také:

Umíte si čokoládu vychutnat?

První civilizací, která měla možnost poznat a ochutnat kakaovník, byli staří mexičtí Olmékové. To bylo někdy před třemi tisíci lety. Právě oni začali z rozemletých kakaových bobů vyrábět hořkou kořeněnou čokoládu. Postupem let se však původní chuť čokolády vylepšovala a nabírala prudce na oblibě. Dnes už se i ví, že je nejen chutná, ale i zdravá čokoláda.

Čokoláda v minulosti

První plantáže kakaových bobů založil ve Střední Americe španělský dobyvatel Hernán Cortés. A právě díky němu se čokoláda v roce 1528 dostala i do Evropy. V průběhu let a staletí se samozřejmě chuť čokolády nadále vyvíjela a vylepšovala. Až do podoby, jak ji známe dnes. Zdravá čokoláda je však jen ta původní, bez přidaného cukru a dalších zbytečných aditiv. Tedy ne všechno, co je dnes na pultech obchodů, je možné zařadit do kolonky „zdravá čokoláda“.

Zdravá čokoláda a kakaové boby

Základní surovinou, ze které se lahodná zdravá čokoláda vyrábí, jsou pochopitelně kakaové boby. Je to vlastně 100% čokoláda. Ukrývá se v ní spousta vitamínů i minerálních látek. Kakao jich údajně obsahuje až 300. Navíc díky působení kanabinoidu anandamidu, esenciální aminokyselině trypofanu, fenylalaninu a theobrominu zajistí dobrou náladu. Tyto látky totiž přímo ovlivňují psychickou pohodu a výkonnost našeho organismu. Díky tomu čokoláda zajistí pocit štěstí, uvolnění a odplaví i stres.

Čokoláda a kakaové máslo

Zajímavou složkou čokolády je i kakaové máslo. Možná jej znáte spíše z kosmetického průmyslu, kde se hojně využívá do mastí a krémů. Ale i jako složka potravy není kakaové máslo k zahození. Obsahuje spousta minerálů a omega-6 mastné kyseliny. Ty představují kvalitní zdroj energie. Z kakaového másla se dá doma navíc vyrobit skvělá zdravá čokoláda. Můžete ho ale využít i jako součást náplní do cukroví nebo koláčů.

Zdravá čokoláda: Kvalita jako u vína

Stejně jako se dělí víno podle kvality, můžeme poznat i kvalitní druh čokolády. Některá čokoláda má například přívlastek „plantážní“ (boby jsou sbírané na jedné plantáži) nebo „single origin“ (boby jsou sebrané v jedné zemi). Rozdíl mezi takovými čokoládami a běžnou levnou v čokoládou v obchodě je značný. Kvalitní čokoláda je rozhodně zdravější a má mnohem lepší chuťové kvality.

cokoldaa

Co se kvality týče, je nutné, aby byla čokoláda i správně uchovaná. Škodí jí vlhkost a teplo. Ideálně by měla být uchována při teplotě mezi 10–15 stupni Celsia. Navíc čokoláda velmi rychle pohlcuje okolní pachy, měla by být tedy uložena samostatně. Trvanlivost je pak poměrně dlouhá – od několika týdnů až po jeden rok (u kvalitní hořké čokolády).

Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní

Co budeme potřebovat?

Jak na to?

Do úzké, vysoké nádoby vložíme semínka, med, olivový olej a vanilkový extrakt. Vezmeme si tyčový mixér a směs pořádně promixujeme (můžete využít i služeb robotu, máte-li jej doma). Mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladké máslo. Je třeba vydržet, protože chvíli trvá, než semínka a oříšky pustí olej a než dosáhneme krásně krémové konzistence. Teprve ke konci mixování přisypeme kakao, ještě chvíli mixujeme a je hotovo. Uchováváme v lednici.

Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Úraz není náhoda! Možná potřebujete zastavit a nebo vykročit?

Zimní čas je pro řadu lidí romantickým obdobím. Sníh pokryje šedivost všedních dní a přinese trochu více světla do měst i do přírody. Spolu se sněhem se však zvyšuje riziko úrazů. Zejména vyvrknutí, zlomenin, n...

Bydlení, zahrada

Jak na úpravu vody ve vířivce

Pořídit si vířivku je snem mnoha lidí. Představa odpočinku ve vířivém bazénu po dlouhém dni v práci dovede být skutečně neodolatelná. Vířivka dovede splnit veškeré naše sny o domácím wellness. Musíme ale počíta...

Těhotenství, děti

Nevolnost v těhotenství: Proč se objevuje a jak ji zvládnout?

Říká se, že žena pozná, když otěhotní. Jiný stav je zkrátka znát. Jenže s sebou přináší i řadu nových zkušeností. Mezi tu méně oblíbenou novotu patří nevolnost v těhotenství. Nejčastěji se jedná o pocit na zvra...

Životní styl

Práce z domu začíná být standard. Jak se na homeoffice nezbláznit?

Homeoffice je za poslední rok jedním z nejčastěji skloňovaných slov. Pochopitelně, práce z domu není vhodná pro každou profesi. Ale tam, kde je to jen trochu možné, se homeoffice hojně využívá. Na první pohled ...

Psychologie

Proč intuice potřebuje myšlení a myšlení intuici?

Zvykli jsme si žít v protikladech. Věci, názory, lidi, situace zpravidla považujeme za dobré anebo špatné. To, co je v našem světě dobré, se snažíme podporovat, a to špatné vymýtit. Už zde však narážíme na prob...

Academy

Onemocnění koronavirem, COVID-19

COVID-19 je označení onemocnění způsobené odhaleným typem koronaviru. Jelikož jde o zcela nově objevený virus, onemocnění se nejčastěji označuje jako onemocnění koronavirem. Je nutné podotknout, že existuje mno...

Řemesla

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Mazlíčci

Křeček džungarský: nemoci způsobují paraziti, ale také zanedbaná péče

Nepřijímá potravu, je apatický nebo má problémy se srstí. To jsou velmi časté příznaky různých nemocí postihující malé křečky džungarské. Křeček patří dlouhodobě nejen v Čechách k oblíbeným a nenáročným mazlíčk...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Domácí perníkové koření ve třech různých kombinacích

Domácí perníkové koření dodá vašemu pečivu nenahraditelnou vůni i chuť. Piškot nebo medové perníčky si s voňavou směsí skořice, hřebíčku, badyánu, nového koření a třeba i zázvoru můžete připravit kdykoliv v roc...

Blogeři

Když těsný jsou ti gatě a všichni čučí na tě

Věc se má tak, že se mám v létě vdávat. Všichni to chápou, jenom moje váha ne. Nedokážu jí prostě vysvětlit, že ty čísla nekorespondujou s tim, jaký jsem si vybrala šaty. Maj je jen ve velikosti 38 a to už dávno nemám...Jsem fakt tak vypasená, nebo se vidim příliš kriticky? No myslim, že tuhle otázku řeší celá řada nás ženskejch, že jo?! A možná i mužský, jen to nechtěj rozpitvávat. Přeci jenom toho namluvěj míň, než my štěbetalky...