Kakao a čokoláda nejen na chuť, ale i pro zdraví. Je to pochoutka, které bychom se rozhodně neměli vyhýbat

Kakao a čokoláda nejen na chuť, ale i pro zdraví. Je to pochoutka, které bychom se rozhodně neměli vyhýbat
11. 03. 2023

Kvalitní čokoláda je oblíbenou pochoutkou, ale i elixírem pro naše zdraví. Věděli jste to? Kakao i čokoláda navíc umí pořádně nabít energií i zlepšit náladu. A obsahují i spoustu zajímavých látek, kterými naše tělo nepohrdne. Ba co víc, mohou totiž přispívat i k lepší kondici. A dokonce se hovoří o tom, že kakao a čokoláda jsou účinným posilovačem imunitního systému.

Čokoláda je získávána ze semen, která se nacházejí v plodech kakaovníku. Tato semena jsou označována jako kakaové boby. Ty se při výrobě čokolády zbavují slupek, fermentují se, suší a dále zpracovávají. Výsledná čokoláda je pak skutečně schopna přispět ke zlepšení nálady nebo energie. Ovšem pozor na to, jakou čokoládu si kupujete. Komerčně připravované čokoládové výrobky obsahují také další přísady, jako je například cukr, mléko, smetana, vanilka nebo lecitin. 

Kakao a bílá, mléčná nebo hořká čokoláda

Kakaové boby obsahují poměrně dost vlákniny. A čím vyšší je obsah čokolády v kakau, tím více vlákniny obsahuje. Například 100 gramů hořké 70% čokolády obsahuje zhruba 15 gramů vlákniny. Což je více než některé druhy zeleniny, například cuketa nebo okurka. Čokoláda navíc obsahuje také polyfenoly, které pomáhají posilovat střevní sliznici. Což je jeden z klíčových orgánů pečující o správně fungující a silný imunitní systém.

Čtěte také:

Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo

Kakaová roláda se šlehačkou a malinami

Horká čokoláda a horké kakao na sedm způsobů. Dobrota, která vás zahřeje a zajistí dobrou náladu!

Když se kakaové boby zpracovávají, odděluje se od kakaové hmoty kakaové máslo. Obojí se pak při výrobě čokolády používá, množství se pak liší v závislosti na tom, jaký typ čokolády je připravován. A od toho se odvíjí i množství kofeinu v čokoládě. Ten se však nachází výhradně jen v kakaové sušině. Tedy čím je čokoláda tmavší, tím více kakaové sušiny a tedy i kofeinu obsahuje. Zatímco 100% hořká čokoláda dokáže člověka, díky obsahu kofeinu, skutečně postavit na nohy, bílá čokoláda obsahuje jen kakové máslo, má tedy nulový obsah kofeinu.

Kakao, čokoláda a antioxidanty

Čokoláda je jednou z potravin nejbohatších na flavonoidy. Tedy antioxidanty nacházející se v kakaové sušině. Obsahuje jich zhruba 2-3x více než například zelený čaj nebo víno. Flavonoidy hrají významnou roli v prevenci některých onemocnění, jako jsou nádorová nebo kardiovaskulární obtíže. Hořká čokoláda totiž zlepšuje činnost tepen i krevní oběh. Flavonoidy pomáhají snižovat hladinu špatného či zlého cholesterolu (LDL), rozšiřují cévy, snižují tlak a zlepšují srážlivost krve. K tomu, abychom mohli těžit z těchto pozitivních účinků čokolády na naše tělo, doporučuje se sníst pouhé dva čtverečky za den. Musí se však jednat o kvalitní hořkou čokoládu. Kakao a čokoláda rovněž pomáhají v boji proti předčasnému stárnutí buněk. 

Kakao, čokoláda a hormony štěstí

Kakao a čokoláda jsou jedním z nejlepších zdrojů hořčíku. Pomáhají bojovat proti únavě, stresu a úzkostem. Navíc obsažená aminokyselina tryptofan se přeměňuje v serotonin, tedy jeden z “antidepresivních” hormonů štěstí. Serotonin hraje zásadní roli v náladě a rozpoložení, jelikož pomáhá navodit pocit klidu a pohody. Navíc konzumace čokolády podporuje vylučování endorfinů, tedy hormonů štěstí.

Připravte si lahodnou domácí pomazánku z čokolády a oříšků

Kakao a čokoláda chutně: Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky

Přísady:

  • 150 g mléčné kakaové placičky nebo mléčná čokoláda
  • 200 g lískových oříšků
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 30 g sušeného mléka
  • 40 ml medu

Příprava:

Lískové oříšky nejprve dáme rovnoměrně na plech a na chvíli je dáme do trouby “ohřát”. Je ale nutné hlídat je, aby se nespálili. Ohřátím docílíme toho, že slupka z oříšků půjde krásně oloupat. A výsledný produkt pak bude chutnější. Oloupané lískové ořechy necháme zcela zchladnout a poté je vložíme do mixéru. Přilijeme mléko, med a přisypeme sušené mléko. Umixujeme na hladkou hmotu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přilijeme ji k oříškovo-mléčné směsi. Znovu promixujeme. Teď už máme hotovo a můžeme si pochutnávat. Domácí čokoládovo-oříšková pomazánka se hodí na pečivo, ale třeba i na palačinky nebo jako přísada do dezertů.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Kakao a čokoláda nejen na chuť, ale i pro zdraví. Je to pochoutka, které bychom se rozhodně neměli vyhýbat

RE: Kakao a čokoláda nejen na chuť, ale i pro zdraví. Je to pochoutka, které bychom se rozhodně neměli vyhýbat

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.