
Recepty ze sušených rajčat 10x jinak aneb Zpestřete si svůj letní jídelníček
Recepty ze sušených rajčat si nelze nezamilovat. Sušená rajčata totiž mají nejen výraznou sladkokyselou chuť, ale i univerzální využití. Hodí se do těstovin, salátů, pomazánek, pečiva nebo k masu, kterému dodají skvělý šmrnc. Inspirujte se deseti chutnými tipy, díky nimž bude nejen váš letní jídelníček pestřejší!
Věděli jste, že na jeden kilogram sušených rajčat musíte usušit 8 až 14 kilogramů čerstvých plodů?
Recepty ze sušených rajčat: Zapečené těstoviny s tuňákem a sušenými rajčaty
Recepty ze sušených rajčat vás nikdy nepřestanou překvapovat svou rozmanitostí a intenzitou chutí. Tento zapékaný pokrm s tuňákem a sušenými rajčaty je důkazem, že i z běžných zásob můžete za pár minut vykouzlit sytou večeři, která potěší celou rodinu.
Ingredience na 6 porcí:
- 500 g sušených těstovin (rigatoni nebo jiné krátké těstoviny)
- 2× 400 g konzervovaných krájených rajčat
- 4 snítky čerstvého tymiánu (pouze lístky)
- 300 ml smetany ke šlehání
- 280 g sušených rajčat (slité a pokrájené na čtvrtky)
- 198 g sterilované kukuřice (bez přidané soli, slité)
- 3× 120 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě (slitého)
- 100 g strouhaného čedaru
- 50 g strouhaného parmazánu
Postup:
- Předehřejte troubu (nebo gril v troubě) na nejvyšší stupeň a dejte vařit velký hrnec osolené vody. Těstoviny uvařte o minutu méně, než je doporučeno na obalu.
- Mezitím připravte omáčku: do pánve dejte krájená rajčata, osolte, opepřete a přidejte tymián. Nechte zakryté asi 5 minut lehce probublávat. Poté přilijte smetanu, zamíchejte a vařte ještě 4 až 5 minut.
- Uvařené těstoviny slijte, přičemž si trochu vody z vaření uchovejte. Těstoviny vraťte do hrnce, přilijte rajčatovo-smetanovou omáčku, přidejte sušená rajčata, kukuřici a tuňáka. Vše opatrně promíchejte.
- Směs rozložte do zapékací mísy (cca 22 × 29 cm), jednotlivé vrstvy prokládejte strouhaným čedarem. Povrch posypte nastrouhaným parmazánem.
- Zapékejte asi 5 minut, nebo dokud povrch nezezlátne a nezačne bublat.
Recepty ze sušených rajčat: Chlebíček s chřestem, sušenými rajčaty a olivami
Mezi oblíbené recepty ze sušených rajčat patří i tento netradiční na slaný chlebíček plný rozmanitých chutí. Kombinace křehkého chřestu, oliv, sýra a sušených rajčat vytváří skvělý chuťový zážitek, jenž potěší jako rychlá večeře, originální svačina i pohoštění pro hosty.
Ingredience (na cca 10 plátků):
- 100 ml olivového oleje + trochu na vymazání formy
- 250 g chřestu, nakrájeného na třetiny
- 200 g samokypřící mouky/směsi
- 1 lžíce lístků tymiánu
- 3 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 100 ml mléka
- hrst vypeckovaných černých oliv
- 100 g sušených rajčat, nahrubo nasekaných
- 100 g sýra gruyère nebo Beaufort, nastrouhaného
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzdušná 170 °C). Vymažte a pečicím papírem vyložte formu na chlebíček (cca 22 × 10 × 5 cm). Chřest krátce povařte ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty, slijte a rychle zchlaďte studenou vodou. Osušte.
- V míse smíchejte mouku, tymián, sůl a pepř. Uprostřed udělejte důlek a postupně přilévejte vejce, mléko a olej, přičemž vždy promíchávejte, aby se mouka zapracovala do tekutiny. Vypracujte hladké těsto (cca 1 minutu).
- Odložte stranou 5 špiček chřestu a pár oliv. Do těsta vmíchejte zbytek chřestu, nasekaná sušená rajčata, olivy a dvě třetiny sýra. Těsto přelijte do připravené formy vyložené pečícím papírem, navrch rozložte špičky chřestu a pár oliv, posypte zbylým sýrem.
- Pečte 35 až 40 minut, dokud povrch není zlatavý a na dotek pevný. Nechte 5 minut chladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
Recepty ze sušených rajčat: Salát s kuřetem, fazolkami, sušenými rajčaty a krutonky
Mezi kreativní recepty ze sušených rajčat patří i tento svěží a jednoduchý salát, který potěší každého milovníka rychlých a nápaditých večeří. Recept je ideální ve chvíli, kdy vám zbyde pečené kuře a nechcete ho zbytečně nechat ladem.
Ingredience (na 4 porce):
- 300 g kváskového nebo jiného křupavého chleba, natrhaného na kusy
- 3 lžíce kuřecího sádla (ze zbylého pečeného kuřete)
- 300 g zelených fazolek, očištěných
- 300 g pečeného kuřete, natrhaného na kousky
- 75 g sušených rajčat v oleji, nahrubo nasekaných
- 250 g cherry nebo jiných rajčat, nahrubo nasekaných
- 2 pečené stroužky česneku, rozmačkané
- 1 lžíce celozrnné hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička medu
- 4 lžíce oleje ze sušených rajčat nebo olivového oleje
- hrst hladkolisté petrželky, jemně nasekané
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná 180 °C). Chleba smíchejte s kuřecím sádlem, osolte, opepřete a rozložte na menší plech. Pečte 15 až 20 minut dozlatova a dokřupava. Nechte lehce vychladnout.
- Ve vroucí osolené vodě krátce (2 až 3 minuty) blanšírujte fazolky, poté je rychle zchlaďte v ledové vodě na 10 minut. Dobře osušte.
- Ve velké míse smíchejte fazolky, kuřecí maso, sušená rajčata, čerstvá rajčata a připravené krutony.
- V misce vyšlehejte zálivku z pečeného česneku, hořčice, octa, medu a oleje. Dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Zálivku přelijte přes salát, vše dobře promíchejte a před podáváním posypte čerstvou petrželkou.
Recepty ze sušených rajčat: Vegetariánská roláda ze špenátu se sušenými rajčaty
Recepty ze sušených rajčat umí každou slavnostní tabuli pozvednout na novou úroveň. Tato špenátová roláda je nejen pastvou pro oči, ale také skvělým způsobem, jak potěšit třeba i vegetariány.
Ingredience (na 4 porce):
- 2× 200 g čerstvého listového špenátu (předem omytého)
- 5 velkých vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 200 g čerstvého smetanového sýra (ne odtučněný)
- 3 lžíce samokypřící mouky/směsi
- 150 g smetanového sýra s bylinkami a česnekem
- jemně strouhaný parmazán
- 10 až 12 sušených rajčat, natrhaných nebo nakrájených na nudličky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzdušná 170 °C). Plech o rozměrech cca 23×32 cm vyložte pečicím papírem. Špenátové listy dále opláchněte a vložte do mixéru.
- V mixéru pak rozmělněte špenát, vaječné žloutky, 1 lžíci čerstvého smetanového sýra, trochu soli, pepře a mouku. Mixujte dohladka.
- V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně zapracujte do připravené špenátové směsi.
- Těsto rozetřete na plech s pečícím papírem a pečte 12 až 15 minut, dokud není pevné na dotek.
- Mezitím prošlehejte zbytek čerstvého smetanového sýra s bylinkovo-česnekovým sýrem do jemného krému. Pracovní plochu posypte trochou strouhaného parmazánu a připravte čistý pečicí papír.
- Upečené těsto vyklopte na připravený papír, opatrně sloupněte původní pečicí papír. Rovnoměrně rozetřete krémový sýr a posypte sušenými rajčaty.
- Roládu zaviňte po kratší straně pomocí papíru. Nakrájejte na plátky a podávejte nejlépe ihned.
Recepty ze sušených rajčat: Salát z nových brambor a sušených rajčat
Recepty ze sušených rajčat jsou skvělým způsobem, jak vnést do kuchyně letní atmosféru a výrazné chutě. Tento jednoduchý bramborový salát s krémovým dresinkem, jarní cibulkou, petrželkou a plátky sušených rajčat potěší jako osvěžující příloha na piknik, grilování i lehkou večeři pod širým nebem.
Ingredience (na 2 porce):
- 500 g nových brambor
- 4 lžíce crème fraîche
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka krupicového cukru
- 8 až 10 sušených rajčat, nakrájených na plátky
- malá hrst čerstvé petrželky, nahrubo nasekané
- 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Sceďte a zchlaďte pod studenou tekoucí vodou. Oloupejte slupku a brambory dejte stranou.
- V misce smíchejte crème fraîche, majonézu, olivový olej, cukr, sůl a pepř. Přidejte nakrájená sušená rajčata, petrželku i jarní cibulku.
- Do této směsi opatrně vmíchejte brambory, aby se celé dobře obalily dresinkem, ale brambory zůstaly v celku.
- Salát můžete připravit i den předem. Nechte ho v lednici odležet, chutě se dokonale propojí.
Recepty ze sušených rajčat: Rolky se slaninou, sušenými rajčaty a fetou
Recepty ze sušených rajčat nejsou jen kreativním zpestřením každodenní kuchyně, ale i perfektní volbou pro pohoštění na party či piknik. Tyto slané rolky v domácím těstě kombinují křupavou slaninu, pikantní fetu, sušená rajčata a čerstvou bazalku. Výsledek je krásně voňavý, barevný a chutný – navíc je můžete připravit dopředu a upéct až těsně před podáváním.
Ingredience (24 až 30 kousků):
- 1 vejce, rozšlehané
- 225 g hladké mouky (+ na podsypání)
- 175 g mraženého másla
Náplň:
- 10 plátků slaniny, nadrobno nakrájených
- 100 g sušených rajčat v oleji (cca 12 až 16 ks), nasekaných
- 100 g fety, rozdrobené
- malý svazek čerstvé bazalky, nasekané
Postup:
- Příprava těsta: Mouku prosejte do větší mísy se špetkou soli. Nasypte do ní nahrubo nastrouhané mražené máslo. Nožem smíchejte, aby se máslo obalilo moukou. Přilijte 150 ml studené vody a promíchejte, dokud nevznikne měkké těsto. Rukama spojte do koule, zabalte do fólie a dejte na 30 minut vychladit.
- Tvarování a plnění: Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná 180 °C). Na lehce pomoučené ploše rozválejte polovinu těsta do obdélníku cca 9×45 cm. Podél jednoho okraje rozprostřete polovinu náplně – slaninu, sušená rajčata, fetu a bazalku. Protější okraj těsta potřete vejcem, těsto přeložte přes náplň a okraje dobře přimáčkněte.
- Krájení a pečení: Povrch rolky potřete vejcem, ostrým nožem nakrájejte na asi 3cm kousky. Povrch každé rolky nastřihněte do tvaru písmena V. Stejně zpracujte druhou polovinu těsta a náplně.
- Dokončení: Rolky se slaninou, sušenými rajčaty a fetou rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 až 20 minut dozlatova.
Recepty ze sušených rajčat: Hovězí steak s pečenou zeleninou a zálivkou ze sušených rajčat
Recepty ze sušených rajčat přinášejí do vašeho jídelníčku svěží kombinaci chutí a barev, která sází na jednoduchost i pestrost. Tento pokrm spojuje šťavnatý steak s pečenou kořenovou zeleninou, zelenými fazolkami a neotřelou zálivkou ze sušených rajčat. Ideální, pokud si chcete dopřát rychlou, zdravou a vydatnou večeři.
Ingredience (na 2 porce):
- 2 střední sladké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g zelených fazolek
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 4 sušená rajčata, najemno nasekaná
- šťáva z citronu
- 2 hovězí sirloin steaky (cca 175 g každý)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná 180 °C). Na plech rozložte sladké brambory a papriky, zakapejte 1 lžící olivového oleje a pečte 20 minut, dokud nezačnou zlátnout na okrajích. Poté přidejte fazolky a česnek, promíchejte a pečte dalších 10 minut.
- Mezitím promíchejte sušená rajčata, trochu citronové šťávy a ½ lžíce olivového oleje. Získáte svěží dresink.
- Zbývající olej rozehřejte na pánvi. Steaky osolte a opepřete, a poté je opečte 2 minuty z jedné strany, otočte a dopečte 1 až 2 minuty (pro rare až medium).
- Hovězí steak podávejte s pečenou zeleninou a zálivkou ze sušených rajčat navrchu.
Recepty ze sušených rajčat: Zapečené těstoviny se sýrem a sušenými rajčaty
Dalším z řady kreativních a lahodných receptů ze sušených rajčat je tento na zapečené těstoviny s rajčatovým pestem ze sušených rajčat, kouskem chilli, uzenou paprikou a dvěma druhy sýra.
Ingredience (na 4 porce):
- 400 g těstovin (ideálně spirály, penne nebo fusilli)
- 190 g pesto ze sušených rajčat
- 1 až 2 červené chilli papričky, zbavené semínek a nasekané
- 250 g velkých cherry rajčat, překrojených napůl
- 1 lžička uzené papriky
- 50 g strouhaného parmazánu (nebo vegetariánské alternativy)
- 150 g kozího sýra, nakrájeného na kousky
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná 180 °C). Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
- Mezitím do větší zapékací mísy dejte pesto ze sušených rajčat, chilli papričku, cherry rajčata a uzenou papriku. Do prázdné sklenice od pesta nalijte 3 lžíce vody, protřepejte a tuto tekutinu přilijte do mísy. Vše promíchejte.
- Scezené těstoviny přidejte do mísy, dle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu strouhaného parmazánu.
- Na těstoviny rozložte nakrájený kozí sýr a zasypte zbylým parmazánem.
- Pečte 15 až 20 minut, dokud se sýr nerozteče a povrch nebude bublat.
Recepty ze sušených rajčat: Domácí burgery se sýrem brie a sušenými rajčaty
Recepty ze sušených rajčat fungují skvěle nejen v salátech nebo těstovinách, ale překvapí i v originální hamburgerové verzi! Tento burger spojuje šťavnaté hovězí maso, jemný sýr brie, bazalku a sušená rajčata v oleji.
Ingredience (na 4 porce):
- 500 g kvalitního, nejlépe čerstvě mletého hovězího
- 1 malá cibule, nastrouhaná
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- 4 velké lístky bazalky
- 50 g sýru brie, rozděleného na 4 kousky
- 2 sušená rajčata v oleji, rozpůlená
- sůl a pepř
- olej ze sušených rajčat na potírání
- listy salátu, kapary nebo okurky, plátky rajčat na podávání
- vhodné bulky na burgery
Postup:
- Maso vytáhněte z lednice alespoň 30 minut před přípravou, aby mělo pokojovou teplotu. Vložte ho do velké mísy, přidejte sůl, pepř, nastrouhanou cibuli a worcesterskou omáčku. Důkladně propracujte rukama a rozdělte na 4 stejně velké koule.
- Každý kus brie obalte v lístku bazalky a vložte doprostřed masové koule spolu s půlkou sušeného rajčete. Maso uzavřete a vytvarujte placičku o výšce asi 1,5 cm.
- Gril rozehřejte na maximum a nastavte rošt co nejvýš. Burgery položte na rošt, potřete olejem ze sušených rajčat a dochuťte. Grilujte z jedné strany 3 minuty na medium-rare, nebo 5 minut na propečené. Poté maso otočte, potřete olejem ze sušených rajčat a grilujte další 3 až 5 minut. Nechte burgery před podáváním zhruba 3 minuty odpočinout.
- Podávejte v rozpečené bulce s listy salátu, kyselými okurkami, plátky rajčat a oblíbenou omáčkou.
Recepty ze sušených rajčat: Těstovinový salát s orzem, fetou, krevetami a sušenými rajčaty
I recepty ze sušených rajčat dovedou být překvapivě lehké a svěží. Tento rychlý salát spojuje malé těstoviny orzo, šťavnaté krevety, slanou fetu, křupavou okurku a výrazná sušená rajčata. Stačí pár minut příprav a máte na stole barevný letní oběd, jenž můžete nabídnout i na pikniku nebo vzít s sebou do práce.
Ingredience (na 4 porce):
- 250 g těstovin orzo
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje, případně 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce najemno nasekaného kopru
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
- ½ salátové okurky, najemno nakrájené
- 6 sušených rajčat v oleji, nakrájených na plátky
- 100 g fety, rozdrobené
- 300 g vařených, oloupaných krevet (nejlépe tygří)
- několik hrstí rukoly
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
- Těstoviny orzo uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu (8 až 10 minut), poté sceďte, propláchněte studenou vodou a znovu dobře sceďte.
- Přesuňte těstoviny do větší mísy. Přidejte olivový olej (nebo kombinaci s olejem ze sušených rajčat), citronovou šťávu a nasekaný kopr.
- Vmíchejte jarní cibulku, okurku, sušená rajčata, fetu a krevety. Jemně promíchejte, osolte a opepřete dle chuti.
- Nakonec těsně před podáváním přidejte rukolu a zlehka promíchejte.
- Podávejte buď ihned, nebo si salát připravte předem a rukolu vmíchejte těsně před servírováním.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku