img

Mořské plody v kuchyni 1. část - krevety a humr

Plody moře nazýváme živočichy určené ke konzumaci: jsou jimi mořské ryby, korýši a měkkýši. Největšími odborníky na přípravu pokrmů z mořských plodů tradičně patří Italové, Francouzi, Španělé, Řekové a Japonci.

Krevety

Tito korýši jsou zdrojem minerálů a proteinů, obsahují minimum tuků a zanedbatelné množství cholesterolu, jsou tedy ideálním dietním pokrmem. Ve středomoří bývají součástí těstovin nebo španělské paelly. Oblíbenou pochoutkou je krevetový koktejl. V Asii jsou součástí různých polévek, nudlových a rýžových jídel. Krevety se podávají buď ve skořápce a loupou se přímo na stole, nebo se servírují již vyloupané.

Krevety patří mezi nejoblíbenější mořské plody a existuje jich až 300 různých druhů. Žijí v mořích a oceánech po celém světě a hlavními producenti krevet jsou Čína, Thajsko, Indie, Bangladéš, Austrálie a Brazílie.

Každý druh krevety je vhodný pro jinou kuchyňskou úpravu. Můžete je smažit, grilovat, vařit, péct, zapékat. Je možné je přidávat do salátů, do rizot, k těstovinám, do polévek, do dalších různých pokrmů z mořských plodů nebo je dokonce jíst i syrové – například velké oblibě se v současnosti těší sushi s krevetami.

Jejich specifická chuť výborně vyniká ve spojitosti s kořením – česnekem, chilli, koriandrem, kari, ale i se zázvorem, s kvalitním olivovým olejem, s limetou nebo citronem. 

Garnáti jsou největší, o něco menší tygří krevety, a vše ostatní jsou krevety nebo skampi.

Krevet existuje až 300 druhů a patří mezi nejoblíbenější mořské plody v kuchyni.

Rady pro nákup krevet

Krevety se prodávají zmražené, konzervované, čerstvé, tepelně neupravené nebo předvařené, nevyloupané nebo vyloupané. Dají se sehnat ve větších obchodních řetězcích a v obchodech s rybím sortimentem. U zmrazených krevet se může stát, že zapáchají poté, co je rozmrazíme, a mají v sobě hodně vody. Nikdy raději nekupujte krevety předvařené (mají šedou barvu, namísto růžové) a pokud můžete, tak kupujte čerstvé nebo když už zamražené, tak v té nejvyšší kvalitě. Čerstvé krevety se doporučuje kupovat spíše nevyloupané, během vaření si zachovávají větší aroma. Vždy kontrolujte kvalitu a čerstvost. Tu poznáte podle toho, že skořápky by měly být lesklé, beze skvrn, neporušené. Krevety by měly příjemně vonět.

Krevetový koktejl s jablky

Ingredience

  • 200 g vyloupaných syrových krevet
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 200 g ledového salátu
  • 1 celé jablko
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička vinného, bílého octa
  • sůl
  • pepř

Krevetový koktejl s jablky - postup přípravy

Krevety omyjeme a na rozpáleném oleji za občasného promíchání smažíme po dobu asi 3 minut. Poté je sundáme z pánve, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme vychladnout. Jablko omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na malé nudličky. Ledový salát opereme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Zálivku si připravíme promícháním zakysané smetany s majonézou a vinným octem. Osolíme a opepříme. Do 4 salátových misek rovnoměrně rozdělíme salát, na něj pokrájené jablko a osmažené krevety. Vše přelijeme připravenou zálivkou, můžeme nechat ještě chvilku vychladit v ledničce a můžeme podávat.

Krevety s avokádem

Ingredience

  • 300 g mražených, předvařených a vyloupaných krevet
  • 1 avokádo
  • 1 malá bílá cibule
  • kousíček másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl
  • petrželová nať

Krevety s avokádem - postup přípravy

Na másle si osmahneme krevety, následně osolíme a přidáme jemně pokrájenou bílou cibuli. Pod pokličkou chvíli vše podusíme na mírném plameni. Přidáme kysanou smetanu, jemně nasekanou čerstvou petrželku a ještě chvilku vše povaříme. Nakonec přidáme oloupané, odpeckované a na kousky nakrájené avokádo. Vše ještě malou chvíli prohřejeme. Podáváme na talířku, který můžeme ještě dozdobit zeleninou s chlebem, toasty nebo pečivem.

Krevety jsou bohatým zdrojem minerálů a bílkovin.Krevety s těstovinami

Ingredience

  • krevety
  • cibule
  • česnek
  • rajčata
  • rajčatový protlaky
  • 150 ml červené víno
  • 0,5 kg těstovin
  • olivový olej
  • petrželová nať
  • sůl
  • pepř

Krevety s těstovinami - postup přípravy

Rozehřejeme na pánvi olivový olej a jemně osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Vmícháme nakrájená rajčata, protlak a červené víno, osolíme a opepříme. Omáčku podusíme asi 10 minut bez pokličky, aby zhoustla. Pak přidáme nakrájenou petržel a krevety a dusíme 5 minut. Mezitím uvaříme těstoviny, scedíme a smícháme s omáčkou. Na závěr posypeme strouhaným sýrem.

Krevetové špízy

Ingredience

  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 4 chemicky neošetřené limety, pokud nemáte, můžete použít i citrony
  • 16 větších krevet, takových, aby šly napíchnout na špejli
  • bazalku
  • sůl
  • pepř

Krevetové špízy – postup přípravy

Česnek oloupeme, nakrájíme jej na plátky a pokapeme olejem. Necháme tři hodiny odležet. Jednu limetu si vymačkáme, krevety vyloupeme, zbavíme je střívek, omyjeme a osušíme. Pokapeme je limetovou šťávou a marinujeme je asi 1 hodinu. Zbylé limety omyjeme, rozpůlíme podélně. Nakrájíme si je na 24 plátků. Střídavě pak napichujeme na každý špíz – tři limetové plátky a dvě krevety. Bazalku si omyjeme, osušíme a posekáme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme připravený odleželý česnek a na této směsi opékáme špíz z každé strany asi dvě minuty. Osolíme, opepříme, posypeme bazalkou a můžeme podávat.

Humr

Humři jsou králové mořských plodů a často se stávají ozdobou slavnostního stolu. Jejich maso je považováno za vzácnou delikatesu. Na rozdíl od langusty se humr vyznačuje velkými a robustními předními klepety. Podávají se vcelku, nebo podélně rozpůlení. Pro rozbití klepet se při jídle používá louskáček nebo kleště. Humr i langusta se nejčastěji zpracovávají vařením, někdy jsou jednotlivé poloviny ještě grilovány nebo zapečeny s máslem a šalotkou.

Humři se vyskytují všude po světě, průměrně dorůstají délky 30ti centimetrů a váží kolem jednoho kilogramu.  

Jak správně jíst humra

Objednat si humra není úplně běžná a každodenní záležitost. Humr se dá vlastně chuťově přirovnat ke krevetám, s tím rozdílem, že je větší, dražší a má klepeta. Dostaneme-li na talíř humra vcelku, první věc, kterou bychom měli udělat je, ulomit mu klepeta. V restauraci obvykle dostaneme k humrovi naservírován louskáček nebo kleštičky, kterými klepeta humra rozštípneme. Položte si humra „na záda“ a nejdříve odstraňte menší klepeto. Obvykle to bývá to levé. Klepítko rozlouskněte a obdobně postupujte u druhého klepeta. Vylousknuté maso pokapte troškou citronové šťávy a můžete je namáčet do másla. Poté, co odstraníte klepeta, ulomte humrovi ocas, z něho ještě zadní ploutev. Pod ocasem se totiž skrývá další maso. Úkolem je zbytek těla humra vyndat ze skořápky rozlomením. I v krunýři se skrývá nějaké maso, někdy i vnitřnosti (někteří lidé je jedí, záleží na vkusu) a jikry. Masíčko se nachází i v nožíčkách, z nožiček humra je nutné je vysát.

Humr je považován za luxusní pokrm, jeho konzumaje je mírně komplikovanější, ale námaha stojí za to.

Kuchyňská příprava humra

  • Pokud nemáte mnoho zkušeností s úpravou mořských plodů, pak raději přípravu humra přenechejte zkušenějším nebo přímo odborníkům na tuto kuchyni.
  • Základní postup pro přípravu humra:
  • Nejprve kartáčem odstraníme z povrchu humra nečistoty, které na něm ulpěly. Humra kartáčujeme ve studené vodě.
  • Nejčastějším způsobem vaření humra je jeho potopení (ještě živého) hlavou napřed do vroucí vody. Pokud humra usmrtíme ve vroucí lázni, tím se do masa vlijí hormony, které vylepšují jeho chuť.
  • Ve vodě ho můžete jednak dovařit, ale můžete ho použít i na grilování nebo pečení. Je rovněž skvělý do salátů.
  • Dávejte si pozor na trvanlivost masa humra, rychle podléhá zkáze, a tak je vhodné jej v den nákupu i zpracovat a zkonzumovat.

Humr s citrónovou omáčkou pro dvě osoby

Ingredience

  • 2 ks humra
  • 2 malé lžičky soli
  • 2 citrony
  • 150 g másla
  • 4 plátky chleba
  • 2 rajčata
  • 1 lžička olivového oleje

Humr s citrónovou omáčkou  - postup přípravy

Humra si očistíme ve studené vodě od nánosů a nečistot. Očištěného humra opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do vroucí osolené vody s jedním citronem nakrájeným na plátky. Vše vaříme po dobu 5 – 8 minut, záleží na velikosti humra. Vedle v kastrolku si mezitím pomaličku rozpouštíme máslo a po lžičkách přidáváme šťávu z druhého citronu. Vyšleháme skoro do pěny a zlehka osolíme. Humra vyjmeme z vody a naservírujeme na talíř s pěnou, topinkou a rajčetem pokapaným olivovým olejem.

Vařený humr na zelenině s šafránovo-smetanovou omáčkou

Ingredience

  • 2 uvaření humři
  • 2 cukety oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 fenykl, rovněž oloupaný a na kostičky nakrájený
  • 2 pórky, jejich bílou část, nakrájenou na kolečka
  • 2 očištěné a na kolečka nakrájené mrkve
  • 250 ml zakysané smetany 
  • 2 cibule šalotky, nakrájené na kousky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky pastisu
  • 20 gramů másla
  • ½ kávové lžičky šafránu
  • sůl
  • pepř

Vařený humr na zelenině – postup přípravy

Humry uvaříme ve velkém hrnci v osolené vodě. Vyjmeme je z vody a odstraníme skořápku. Maso pak nakrájíme na kousky, klepeta odložíme prozatím stranou. Na pánvi na rozehřátém oleji orestujeme a mícháme všechnu nakrájenou zeleninu, kromě cibule. Směs lehce dosolíme a opepříme. V hrnci na rozpuštěném másle si pár minut podusíme pod pokličkou cibuli šalotku. Přidáme ještě dvě lžičky pastisu a šafrán, vše necháme povařit až do zhoustnutí. Do připravené omáčky nalijeme zakysanou smetanu, promícháme a dokořeníme. Zeleninu naservírujeme na talíře, na ní položíme humří maso a klepeta a vše přelijeme omáčkou. Pochoutka je hotová a můžeme servírovat.

V dalším díle článku Mořské plody v kuchyni se seznámíme s tím, jak připravovat mušle, ústřice a sépie. Článek najdete zde.

Diskuse k článku

  • jancevova@propeople.cz

    19:40 19. 1. 2018 0
    Dobrý den, děkujeme za sdílení Vaší zkušenosti a přejeme hodně dalších spokojených chvil v kuchyni :) Anička, Redakce, SZ
  • patrik 123

    19:39 19. 1. 2018 0
    zdravim koupil jsem 400g humra predvareneho zamrazeneho udelal jsem ho podle toho receptu s citronovou omackou a byl luxusní mel jsem ho poprve a kdyby nebyl tak drahy tak bych ho mohl jist klidne porad pro ty co ho budou delat poprve pripravte se ze je to jenom takova jednohubka je to jenom na chu aby se z toho clovek najedl potreboval by jich aspon 10

Láska a vztahy

Dárek pro přítele? Žádný problém!

Dny v kalendáři neúprosně ubíhají a vy stojíte před nelehkým úkolem – vybrat dárek pro přítele. Samozřejmě ho chcete co nejvíc potěšit a ukázat mu, jak vám na něm záleží, jenže to lze jen těžko vyjádřit obyčejn...

Těhotenství, děti

Time management distanční výuky

Není třeba spekulovat nad tím, zda opatření v souvislosti s šířením koronaviru jsou nebo nejsou správná. Faktem zůstává, že bez větší podpory zůstala doma další, a to ta nejcitlivější, dávka školáků. První a dr...

Ezoterika

Archetypy planet – Mars symbolizuje akci, sílu a touhu žít

Astrologie patří mezi obory, který má řadu příznivců, ale i odpůrců. Jedni se nehnou z domu bez kontroly stavu na obloze, druzí si životem vykračují navzdory stavu na obloze. Kde leží pravda je asi určeno nasta...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Řemesla

Řemesla dávno zapomenutá: Věděli byste, co dělal hacník a marketiér?

Řemesla byla v dávných dobách mimořádně ceněna. Do této kategorie spadá ohromný počet specializací, přičemž některé byly zachovány až do dnešních dob. S příchodem jednadvacátého století sice nedošlo k úplnému v...

Fitness

Cviky na krásné ruce podporují funkčnost těla

Tělo, které vás poslouchá je zpravidla i to, které dobře vypadá. Nestačí „jen“ držet dietu, aby zmizela tuková tkáň, je třeba také posílit svalstvo. V tom spočívá kouzlo, jež dělá pěknou postavu. Zpravidla se s...

Rozvoj osobnosti

Terapie smíchem: Cesta ke zdravému vnímání reality a získání nadhledu

Smích léčí, říká se. A možná je na tom hodně pravdy. Je až překvapivé, že pohroma, která zachvátila planetu se zaměřuje právě na dýchání a plíce, tedy symbol naší radosti a svobody. Nenechte se obrat o prostřed...

Mazlíčci

Onemocnění ledvin u koček – nejčastější příznaky, příčiny a prevence

Co je přesnou příčinou toho, že kočky trpívají velmi často na onemocnění ledvin, se můžeme jen domýšlet. Spekuluje se o vlivu genetiky (šlechtění, více na nemoc trpí perská a dlouhosrstá plemena, ohroženy jsou ...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Pilsner Urquell den...

Dneska jsem dostala znamení shůry. Jeden nejmenovanej dopravce potravin až domů mi dovezl nákup a co jsem v něm jenom nenašla! Místo dvanácti plzeňskejch piv jsem měla v tašce osmnáct krásnejch kousků! Tímto díky za šestipack navíc! Aspoň nějaká radost v tomhle potemnělym žití. Moje alkáčský buňky zajásaly a už to nasávám. Je to jasný, střízlivá usínat nebudu...