Indická kuchyně slibuje nezapomenutelné chuťové zážitky

Chcete v kuchyni vyzkoušet něco nového? Indická kuchyně vás rozhodně překvapí!

Indická kuchyně má nespočet chutí i vůní. Je to dáno především mnoha druhům koření, které se do indických pokrmů využívá a dodává každému jídlu naprosto jedinečný chuťový profil. Ovšem ingredience i styly vaření se v indické kuchyni liší v závislosti na regionu, ročním období, náboženství i rodinné tradici. Najdete zde vše od masového kari až po veganská jídla.

Indická kuchyně přinesla do světového kulinářství významné ingredience. Byla to například skořice, koriandr, kmín, kurkuma, zázvor, anýz a fenykl. Naprosto zásadní místo v indické kuchyni měla čočka, která zde rostla ve více odrůdách. Podobně jako v Číně i v Indii hrálo významnou roli při přípravě pokrmů náboženské etnikum, lokalita, klima a kultura

Indická kuchyně pod drobnohledem

Země se také nevyhnula vlivům portugalských a britských kolonizátorů. Portugalci zde například zavedli brambory a chilli. Evropě se díky britské koloniální nadvládě dostalo naprosto zásadního poznání bohatosti a rozmanitosti, kterou indická kuchyně rozhodně může nabídnout. Díky obchodu s Indií Evropa například objevila kari. Což je směs koření, jejímž základem je kurkuma, které se přidává do mletého masa nebo zeleniny. Podobně se používá i koriandr. Je vynikající v zeleninových směsích a v mase. Kumin neboli římský kmín je pak mimořádně skvělý ve spojení s bramborami. Pískavice řecké seno připomíná trochu libeček nebo celer. Kardamom je pak skvělé koření k dochucení čočky. 

Čtěte také:

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček. Připravte si tyto tři typické pokrmy

Indická kuchyně a nepřehlédnutelná kurkuma

Zmiňovanou kurkumu využívá indická kuchyně k obarvení rýže, ale používá se ve slaných i ve sladkých pokrmech. Díky jejím antioxidačním účinkům je navíc kurkuma považována za účinný lék proti rakovině. V ajurvédské medicíně je rovněž považována za hlavní lék na posílení činnosti jater a silné přírodní antibiotikum s antivirovými a antibakteriálními účinky. Ve směsi s ostatními druhy koření, jako je kajenský pepř, kmín, pískavice a koriandr, se její účinky ještě zvyšují.

Indická kuchyně a její největší hity

Správný indický pokrm se podává v malých mističkách, případně pro účel servírování využívá indická kuchyně nerezový členitý tác zvaný thálí. Do jeho jednotlivých přihrádek se naloží celé menu, které je složeno hned z několika pokrmů.

Indická kuchyně rozhodně nešetří kořením

Indická kuchyně: Dhál

Naprosto typické jídlo indické kuchyně. Je to vlastně hustá luštěninová polévka, která má nespočet variant. Na její přípravu se využívá třeba i desítky druhů luštěnin. Nejčastěji pochopitelně čočka, ale i cizrna, mungo nebo fazole. Často se podává s rýží. Případně s chlebem naan, což je chlebová placka ve tvaru slzy.

Indická kuchyně: Panýr

Sýr, který pro nás může mít lehce neobvyklou chuť. Je zcela přírodní a má tvarohovou konzistenci. Podává se nakrájený na kostičky třeba se špenátem nebo hráškem. Rovněž se dává jako náplň do křehké placky z nekynutého těsta – paráta.

Indická kuchyně: Kuře tandúri

Některá indická bistra toto jídlo hojně připravují i u nás. Jde o kusy kuřecího masa, které je ve speciální peci vystaveno rovnoměrnému žáru, skutečně vysoké teplotě. Peče se v jogurtové marinádě a téměř bez tuku.

Indická kuchyně: Appam

Jde o křehkou palačinku, která je připravována z rýžové mouky a z kokosového mléka. Podává se k snídani. Buď jen tak, samotná. Případně s nějakou slanou náplní, nejčastěji pikantní.

Indická kuchyně: Korma

Jde o jídlo, které je poměrně dost rozšířené po celém světě. Jde o jemné karí s kokosem. Korma může být buď masová nebo čistě vegetariánská, ale často je pravidlem jogurtový základ.

Indická kuchyně: Čana masala

Indická kuchyně je tímto jídlem naprosto typická, jde o velmi oblíbený pokrm. Připravován je z rajčat a cizrny. Přidává se do něj pasta ze zelených chilli papriček a pochopitelně nechybí ani pestrá směs koření.

Indická kuchyně: Bindi báždí

Pro Evropana poměrně netypické karí. Je totiž připravované z mladých lusků ibišku jedlého, který lze sehnat pod označením okra. Nutno však říci, že u nás ještě tato zelenina příliš k sehnání není. Tedy, pokud si ji sami nevypěstujete. Okra se do tohoto pokrmu nakrájí na kolečka a osmahne se společně s několika druhy koření. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 17. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 18. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Zelená jídla rychle a levně: Nejlepší tipy na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je skvělou příležitostí, jak se inspirovat zdravými a chutnými jídly plnými zelené barvy. Ať už se jedná o tradiční pokrmy nebo moderní variace, zelené ingredience, jako jsou špenát, brokolice, n...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Oprava a restaurování starého nábytku: Jak oživit rodinné kousky?

Máte doma nějaký starý nábytek, který se na první pohled hodí na skládku? Než jej definitivně vyhodíte, zkuste mu dát ještě šanci. Oprava nábytku a laické domácí restaurování nemusí být tak náročné, jak se na p...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.