Pýchavka patří k nejoblíbenějším houbám. Poradíme tři recepty z pýchavky pro mlsné jazýčky

Pýchavka patří k nejoblíbenějším houbám. Poradíme tři recepty z pýchavky pro mlsné jazýčky

Pýchavka je velmi oblíbenou houbařskou delikatesou, která roste v našich lesích od června až do listopadu. Je velmi lehce rozpoznatelná a v kuchyni patří k chutným pokrmům, a to díky své jemné a lahodné chuti i příjemné vůni. Poradíme, kam je nejlepší na pýchavky chodit, jak je rozeznat a jaká chutná jídla lze z pýchavky v kuchyni snadno připravit.

Čtěte také:

Atlas hub

Pýchavka a jejich taxonomie

Nejčastějším a nejlépe rozpoznatelným zástupcem z čeledi pýchavkovitých je v našich lesích pýchavka obecná a pýchavka obrovská. Patří mezi stopkovýtrusné houby rostoucích na loukách a pastvinách. Pýchavka může vážit dokonce až 20 kg, přičemž je téměř nemožné si pýchavku splést s jinou houbou, jak se tomu někdy stává. Poznáte ji snadno podle obrovské bílé plodnice ve tvaru koule. Zajímá vás o houbách více? Podívejte se do našeho ATLASU HUB

Říše

 

houby (Fungi)

Oddělení

 

houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída

 

stopkovýtrusé (basidiomycetes)

Podtřída

 

houby rouškaté (Agaricomycetidae)

Řád

 

lupenotvaré (Agaricales)

Čeleď

 

pýchavkovité (Lycoperdaceae)

Rod

 

pýchavka (Lycoperdon)

Druh

 

pýchavka obecná

Jak pýchavku poznat a kde je hledat?

Pýchavku není možné si splést s jinou houbou, jelikož je opravdu jedinečná a snadno ji pozná i dítě. Její klobouček je zcela bílý a tvarem připomíná velký míč. V průměru může mít plodnice dokonce až 100 cm a vážit může 20 kg. Povrch je velmi křehký a mohou na něm být malé a jemné ostny, které snadno opadávají. Stopka pýchavky je válcovitého tvaru, většinou ji ale díky velikosti kloboučku nevidíme.

Pýchavka roste od června až do listopadu a najít ji můžeme především ve skupinách, a to na loukách, pastvinách, jehličnatých i listnatých lesích. Zkušení houbaři již mají vytipovaná svá místa. My můžeme poradit pár lokalit. Zkuste například hledat místa s hustým porostem kopřiv nebo najděte myslivecké posedy. Budete mít opravdu velkou šanci, že právě zde pýchavku najdete. A nejen jednu! Nevíte, kam na houby? Přečtěte si náš článek - kde rostou houby

Pýchavka a její léčebné účinky

Pýchavka patří k houbám, která se skvěle vyjímá nejen na talíři, ale také v sobě má několik látek, které dokáží léčit lidský organismus. Pýchavka obsahuje mnoho minerálních látek jako vápník, hořčík, sodík, železo, fosfor a draslík. V minulosti využívali mnozí léčitelé prášek z výtrusů pýchavky na zastavení krvácení při operacích. Dnes ji můžete využít ve formě tinktury k ulevení při klimakterických obtížích v období ženské menopauzy. Tinkturu připravíme jednoduše. Do 100 ml vařící vody vmícháme cca 6 gramů sušené a rozdrcené pýchavky a necháme 20 min odstát. Pýchavka dokáže zmírnit i svědění při kopřivce, výtažek pomáhá při žaludečních potížích, chronickému zánětu trávicího ústrojí i kožních onemocnění.  Připravit si můžete i regenerující masku z pýchavek.

Někteří o pýchavce hovoří jako o kouzelné houbě, jelikož dle několika studií dokáže zastavit rakovinu. Pýchavka pomáhá proti nádorům prsu nebo leukemii. Při pravidelném konzumování může působit jako antiafrodiziakum. Jinak řečeno, dokáže ve vás utlumit chuť na sex.

Pýchavka (1)

Jak pýchavku v kuchyni připravit?

U pýchavky je důležité, abychom konzumovali jen ty plodnice, které mají na povrchu i uvnitř krásně bílou barvu. Proto již nemá cenu sbírat nažloutlé a měkké plodnice pýchavky. V kuchyni si s pýchavkou můžete opravdu vyhrát a připravit z ní chutné řízky z pýchavky, udělat si guláš z pýchavek nebo si uvařit polévku z pýchavky. Poradíme vám rychlé a jednoduché recepty, kterým nadchnete všechny mlsné jazýčky.

Pýchavka - recept na 3 chutné pokrmy z pýchavky

Pýchavka je v kuchyni velmi chutná a lehce se zpracovává. Pojďme si ukázat tři výborné recepty z pýchavky, a to řízky z pýchavky, guláš z pýchavky a polévku z pýchavky. Svoji kuchyni tak okořeníte zase o něco nového a zajímavého.

Guláš z pýchavek

Ingredience:

  • 500 g pýchavky
  • 3 dcl vody
  • Trochu oleje/másla
  • Hladká mouka
  • Cibule
  • Pepř, sůl a kmín
  • Kysaná smetana
  • Půl kostky masoxu
  • 2 kusy červené papriky
  • 3 lžičky mleté sladké papriky

Guláš z pýchavky – postup

Všechny pýchavky očistíme a nakrájíme na nudličky tlusté asi 0,5 až 1 cm. Na pánvi rozpálíme olej/máslo a osmažíme dozlatova jemně nakrájenou cibuli. Poté přidáme na nudličky nakrájené pýchavky a také na proužky nakrájenou červenou papriku. Přisypeme špetku soli, kmínu a mletou sladkou papriku. Vše dusíme pod pokličkou asi 10 až 15 minut do změknutí.

Potom do směsi přidáme 3 dcl vody, půl kostky masoxu a opět dusíme. Nakonec zahustíme omáčku hladkou moukou, kterou si rozmícháme v kysané smetaně. Na úplný závěr můžeme k doladění chuti přidat i muškátový oříšek. Ke guláši z pýchavky se skvěle hodí knedlík nebo pečivo.

Řízky z pýchavky

Ingredience:

  • 4 pýchavky
  • Špetka soli
  • Olej/máslo na smažení
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Vajíčko

Řízky z pýchavky – postup

Nejprve pýchavky řádně omyjeme pod vodou a očistíme. Poté je opatrně nakrájíme na plátky tlusté zhruba 2 cm. Plátky poté obalíme stejně, jako kdybychom připravovali řízky. Nachystáme si do jednoho talíře mouku, druhého vejce a do posledního strouhanku. Vezmeme plátek pýchavky a pečlivě ji obalíme nejprve v mouce, vajíčku a nakonec strouhance. Z obou stran pýchavku trochu osolíme a vložíme na rozpálenou pánev s olejem. Řízky z pýchavky můžete podávat s bramborem, hranolky nebo je jíst jen tak s chlebem.

Tip! Místo strouhanky můžeme obalit řízky z pýchavky například ve strouhaném sýru nebo do strouhanky tvrdý sýr přidat.

Pýchavka (3)

Polévka z pýchavky

Ingredience:

  • 150 g pýchavky
  • 2 l vody
  • 5 stroužků česneku
  • Špetka soli a kmínu
  • 1 cibule
  • 2 kusy brambor
  • Olej (máslo) na smažení
  • 1 kostka zeleninového bujónu

Polévka z pýchavky – postup

Nejdříve nakrájíme cibuli nadrobno a osmahneme na pánvi s olejem/máslem až dozlatova společně s na plátky nakrájeným česnekem. Na pánev přidáme oloupané a nakrájené brambory na kostičky. Stejným způsobem si připravíme i pýchavku, kterou lze krájet i na tenké plátky. Vše chvíli smažíme a dochutíme solí, kmínem a zalijeme vodou. Přidáme ještě kostku zeleninového bujónu a vaříme až do změknutí brambor.

Polévku z pýchavky můžeme jíst samostatně nebo si do ní přidat například krutónky z chleba nebo k ní přikusovat kousek čerstvého pečiva.

Tip! Do polévky z pýchavky můžeme při vaření přidat i hrášek a smetanu na vaření pro zjemnění chuti. Dochutit polévku můžete také dalším kořením, jako je špetka mleté papriky, libeček nebo jiná bylinka, kterou máte rádi.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 25. 09. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 09. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 09. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 09. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 29. 09. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 09. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 01. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Zánět v těle? Zbavte se jej snadno, rychle a jednou provždy

Záněty jsou v dnešní době poměrně rozšířeným pojmem a trápí nejednoho z nás. Ostatně, jde vlastně o naprosto přirozenou věc. Zánět v těle je vlastně takový náš anděl strážný. Má za úkol upozornit nás, že nedělá...

Důvěra ve vztahu je důležitá. Jak ji efektivně vybudovat?

Důvěra ve vztahu je jakýmsi základním pilířem. Bez ní není možné, aby partnerství správně fungovalo. Zjednodušeně řečeno, jedná se o loajalitu vašeho protějšku vůči vám a naopak. Důvěra znamená zachování osobní...

Dlouhodobý stres a jeho vliv na tělo i duši

Dlouhodobý stres anebo také jinak řečeno chronický, je pro tělo i duši oproti tomu krátkodobému škodlivý. Může tedy negativně ovlivnit celý váš život. I přesto, že je lidský organismus stavěný na odolnost vůči ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Ještě krmíte psa klasickými granulemi? Přečtěte si, proč si pes zaslouží změnu

S některými zvyky vašeho psa nic nenaděláte. Třeba, že se vždycky vyválí v té nejméně voňavé kaluži, nebo že si ke hře vybere vaše nejoblíbenější boty. Co ale můžete ovlivnit, je způsob jeho stravování. Ne nada...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nepečený koláč v pěti skvostných variacích. Zamlsejte si!

Nepečený koláč budete mít připravený během několika málo minut. Pohostíte jím přímo královsky nejen vzácnou návštěvu, ale také svou milovanou rodinu. Pustit se do jeho výroby může i cukrář amatér. Není na tom n...

Už jsem pod čepcem...

Počítám to, a je to přesně deset dní, co jsem pod čepcem neboli už jsem provdána. A jsem provdána za muže nejlepšího, nejúžasnějšího, božského. Prostě je to moje životní láska a věřím, že je to na furt. No a taky se hlásim vám všem, že jsem...přežila!