Ryzec poznáte podle vytékajícího mléka. Barva tekutiny napoví, zda je ryzec jedlý

Ryzec poznáte podle vytékajícího mléka. Barva tekutiny napoví, zda je ryzec jedlý

Pokud patříte mezi laické houbaře, kteří se ze strachu z otravy raději vyhýbají všemu, co není pravák nebo bedla, ryzce se rozhodně bát nemusíte. Jedlé a nejedlé druhy této naoranžovělé houby odlišíte velice snadno – ryzce s mlékem bílým jsou až na výjimky nejedlé, na ryzcích s oranžovým až červeným mlékem si naopak výborně pochutnáte. Ryzec má pikantní osobitou chuť a v kuchyni z něj vykouzlíte hotové zázraky.

Čtěte také:

Václavky jsou jedovaté, přesto je ale jíme! Naučte se václavky chutně připravit

V lesích můžeme najít 80 druhů ryzců

Ryzec patří do čeledi holubinkovitých hub. Na našem území najdeme přibližně 80 druhů ryzců, většina z nich není jedlých. Nemusíte se ale bát otravy, spíš než bolesti břicha vám nejedlé ryzce zkřiví pusu svou hořkou chutí. Od šedesátých let došlo k velkému úbytku ryzců v českých lesích, ale v posledních letech se objevují čím dál častěji. Zajímá vás víc? Přečtěte si náš ATLAS HUB.

Druhy jedlých ryzců

Nejčastěji narazíte na ryzec pravý s vyklenutým rezavým až cihlově červeným kloboukem, který může být velký v průměru až 20 cm. Jeho mléko je oranžově červené, po delší době zelená a má pikantní chuť. Třeň je válcovitý, nejprve plný, ale později se stává dutým, barvu má světle oranžovou s tmavými skvrnami.

Velmi podobný je ryzec smrkový. Jeho klobouk je menší (maximálně 10 cm v průměru) s červenavě oranžovou barvou. Mléko je také oranžově červené, zelenající a s pikantní chutí.

Známý a hojně vyskytující se je i ryzec osmahlý. Velikostí a tvarem se podobá ryzci smrkovému, jeho klobouk má ale šedozelený nádech. Jeho mléko je oranžové a zbarvuje se do vínově červené.

V českých lesích můžete z jedlých ryzců s oranžovým mlékem najít i ryzec lososový, ryzec krvavomléčný nebo ryzec polokrvavý. Ryzce s oranžovým mlékem jsou všechny jedlé a běžní laičtí houbaři je nerozlišují. Z jedlých ryzců s bílým mlékem stojí za zmínku výborný ryzec syrovinka. Vzhledově je podobný ostatním ryzcům, jeho lupeny a mléko jsou ale bílé, na vzduchu šednoucí. Pro běžné houbaře může být těžké ho rozlišit od ostatních nejedlých druhů ryzce.

Kde a kdy hledat?

Ryzce rostou obecně od konce léta až do října, doba výskytu jednotlivých hub se liší. Ryzec pravý roste od konce srpna do října na travnatých místech pod borovicemi. Ryzec smrkový můžete sbírat až do listopadu po smrky, nejčastěji ho najdete v mladých mechatých smrčinách. Ryzci osmahlému se daří do listopadu pod borovicemi na vlhčích místech. Ryzec syrovinka se v případě dobrého počasí objevuje už v červnu a najdete ho ve všech typech lesů, nejčastěji pod borovicemi.

Ryzec (3)

Léčebné účinky ryzců

Ryzec není jen chutnou houbou, podpoří i vaše zdraví. Již v minulosti se využíval v lidovém léčitelství, později se z jeho plodnic podařilo vědcům izolovat antibiotikum, které pomáhá v boji proti tuberkulóze. Jaké léčebné účinky má ryzec v kuchyni? Většina ryzců má protirakovinotvorné účinky, působí protizánětlivě a podporují imunitu. Při pochutnávání si na pokrmu z ryzců tak můžete mít i dobrý pocit, že děláte něco dobrého pro vaše zdraví.

Ryzec recepty – jak ryzce upravovat?

Ryzec je jednou z nejchutnějších hub, zkušení houbaři si ho cení pro jeho výraznou, kořeněnou chuť. Ryzec je zároveň velmi konzistentní a pevná houba ani po tepelné úpravě se nerozpadá, bude se vám s ním dobře pracovat. V syrovém stavu chutná většina ryzců spíš svíravě a ostře, po tepelné úpravě se ale mění v pochoutku. Výjimkou je ryzec syrovinka, který se dá konzumovat i syrový.

Využití ryzce v kuchyni se tak trošku liší od úpravy běžných druhů jedlých hub. Pokud byste ryzce dali do smaženice, úplně by přebil chuť ostatních hub. Ryzec proto nejlépe vynikne v sólové úpravě, výborně chutná jednoduše usmažený na sádle nebo naložený v octě. Dokud nezačne opravdové podzimní počasí, můžete si na zahradě ryzce opéct na ohni tak, jak to dělali v minulosti pastevci. Jednoduše ryzce napíchněte na klacek se slaninou a cibulí a opékejte. Vyzkoušet ale můžete i některý z následujících receptů, které dají vyniknout osobité chuti ryzců. Jak ryzce uchovat na později? Přečtěte si náš článek o zpracování hub

Ryzec recepty

Ryzec v octě (Nakládané ryzce)

Ryzec v octě je jednou z kombinací, která ryzci prospívá nejvíc. Dokonale totiž vynikne jeho osobitá pikantní chuť. Nakládané ryzce pro vás budou takovou malou vzpomínkou na podzim a když vás na ně popadne chuť snadno si je dopřejete po celý rok.

Ingredience na nálev:

  • 250 ml octa
  • 750 ml vody
  • 1 lžíce soli
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 kulička pepře
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 vrchovatá lžička hořčičného semínka

Do sklenice k houbám:

  • kolečka mrkve
  • proužky červené papriky
  • kolečka cibule
  • snítka kopru

Ryzec v octě - postup:

Nejprve si připravte ryzce. Houby očistěte a pokud jsou moc velké, nakrájejte je. Povařte je 5- 10 min v hrnci s osolenou vodou (na 1 litr asi 1 polévková lžíce soli), aby změkly. Houby následně sceďte, propláchněte studenou vodou a urovnejte do připravených zavařovacích sklenic. Mezitím si již můžete připravovat nálev – jednoduše svařte všechny uvedené suroviny. Do sklenic k ryzcům nálev rovnoměrně rozlijte i s kořením, do sklenic přidejte i zeleninu. Sklenice uzavřete víčky a sterilujte 25-30 minut při teplotě 90 stupňů.

Ryzec (1)

Polévka z ryzců

Polévka z ryzců ve starých kuchařkách nese pojmenování falešná račí polévka a osloví vás nezaměnitelnou jemnou a zároveň pikantní chutí. Polévka z ryzců je navíc opravdu snadná na přípravu.

Ingredience:

  • 600 g čerstvých ryzců
  • 100 g zelených fazolek
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • hladká mouka
  • petrželka
  • máslo
  • pepř
  • sůl

Polévka z ryzců - postup:

Ryzce očistěte a nakrájejte na plátky, poté je na rozehřátém másle poduste do měkka. Ryzce zaprašte moukou a až směs lehounce zrůžoví, podlívejte pomalu hovězím vývarem. Vše společně povařte, aby polévka zhoustla. Zelené fazolky mezitím nakrájejte a poduste na másle s nasekanou petrželkou. Fazolky přidejte do polévky, dochuťte pepřem a solí a podávejte. Polévka z ryzců skvěle chutná s bílým pečivem.

Guláš z ryzců

Guláš z ryzců je dokonalý zvláště v sychravých podzimních dnech. Zahřeje, zasytí, a hlavně potěší svou výraznou chutí.

Ingredience:

  • 2 ks cibule
  • 200 g ryzců
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • špetka mletého nového koření
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • špetka pepře
  • 2 lžíce sladké papriky
  • sádlo

Guláš z ryzců - postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno, očistěte ryzce a také je nakrájejte na malé kousky. Cibuli osmažte na sádle a jakmile zhnědne přidejte nakrájené houby. Chvíli restujte a pak obsah hrnce zasypte paprikou a kmínem, zamíchejte a zalijte vývarem. Vařte, dokud houby nezměknou. Poté přidejte nové koření, prolisovaný česnek a dochuťte solí a pepřem. Povařte a guláš zahustěte jíškou, kterou připravíte ze sádla a hladké mouky. Úplně na konec přidejte majoránku a guláš z ryzců už dále nevařte, aby majoránka neztratila chuť. Nejlépe guláš z ryzců chutná s čerstvým chlebem. 

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

  • Jirka Král

    11:02 12. 9. 2019 0
    Jak chutná ryzec? Nikdy jsem ho nejedl, děkuji
  • Zpeněžto.cz

    22:24 4. 11. 2017 -1
    Neváhej a prodej to ještě dnes s čuníkem!

    https://zpenezto.cz

    www.zpenezto.cz

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...