Jarní byliny jsou plné síly, uchystejte si z nich nedělní oběd

Připravte si bylinkový nedělní oběd z toho, co si venku nasbíráte

Nedělní oběd by měl být nevšední. Tak co si tentokrát připravit něco netradičního zdravého? A vlastnoručně nasbíraného. Vyrazte ven na dopolední procházku, posbírejte ingredience a pusťte se do přípravy jídla. Takový nedělní oběd vám zaručeně udělá dobře!

Vždy je dobré pamatovat si pravidlo, že pro kuchyňskou úpravu sbíráme na jaře první výhonky rostlin, později pak jen ty nejmladší vrcholky a listy. Dobře je propereme a pokud nás například kopřiva při krájení hodně pálí, krátce ji spaříme vroucí vodou. Tento nedělní oběd vám dodá sílu na spoustu dalších dní.

Nedělní oběd: Kopřiva na talíři

V jarním jídelníčku by právě kopřiva měla hrát prim. Teď na jaře je to jeden z prvních přirozených zdrojů vitamínů (zejména vitamínu C) a minerálů (především pak železa a vápníku). Z kopřiv připravíme výborný špenát, jarní zelenou polévku, nasekané lístky kopřivy můžeme přidávat do nádivek, omelet či do omáček. Ostatně, ochutnejte sami.

Čtěte také:

20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu

15x nedělní oběd jinak: Lehký a rychlý vegetariánský oběd

Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!

Nedělní oběd: Barevná polévka

Přísady: 

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 hrst nakrájené a spařené kopřivy
  • 1 hrst nadrobno nasekaného popence a pampeliškových listů
  • 1 menší nakrájenou brokolici
  • 1 na malé kousky nakrájenou mrkev
  • hrst nudlí
  • pampeliškové květy a popencové květy na ozdobu
  • pepř

Příprava: 

Do studené vody dáme bujon, brokolici a mrkev. Vaříme asi deset minut. Čtyři minuty před koncem vaření přidáme kopřivu, nudle a špetku pepře. Pro ochucení můžeme (ale nemusíme) ke konci vaření přidat jedno rozmíchané vejce. Polévku ozdobíme pampeliškovými květy, případně i popencovými kvítky. Je to rychlý nedělní oběd.

Nedělní oběd: Bramborová polévka s kopřivami

Přísady: 

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrstě kopřiv
  • 50 g másla
  • 3 lžíce mouky
  • kmín
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobu

Příprava:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Cibuli mírně na másle osmahneme, přidáme k ní brambory a zalijeme 1 a ½ litrem osolené vody. Přidáme koření a necháme vařit. V druhém hrnci osmahneme mírně mouku. Jakmile je polévka téměř hotová, právě touto osmahnutou moukou ji zahustíme. Ještě chvíli povaříme a přidáme nadrobno nasekané kopřivy. Necháme přejít varem. Odstavíme, ozdobíme petrželkou a servírujeme.

Nedělní oběd: Jarní bramborový salát

Přísady: 

Příprava: 

Brambory na nedělní oběd uvaříme a necháme zcela zchladnout. Propasírujeme přes sítko na bramborový salát. Byliny nadrobno nasekáme, cibulku nadrobno nakrájíme. Vše přimícháme k salátu. Ochutíme olejem, octem, majolkou, solí a pepřem. Necháme v lednici pořádně zchladnout. Podáváme jako přílohu.

Nedělní oběd: Bršlicový špenát

Přísady: 

Příprava: 

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli spolu s prolisovaným česnekem a moukou. Přidáme bršlici a zalijeme mlékem. Ochutíme solí a muškátovým oříškem a krátce povaříme. Nakonec nedělní oběd zahustíme rozmíchaným vajíčkem. Jako přílohu podáváme ideálně knedlík nebo brambory.

Jarní bylinky k jídlu nás nabijí energií

Nedělní oběd: Hluchavkový knedlík

Přísady: 

Příprava: 

Rohlíky nařežeme na kostky. Dáme je do větší mísy. Přidáme k nim vejce rozšlehaná v mléce, šunkový salám a připravené hluchavky. Promícháme a zasypeme dvěma lžícemi hrubé mouky. Pokud potřebujeme, můžeme konzistenci pomocí mouky dále ladit. Jakmile budeme spokojení, vytvarujeme váleček, který položíme na pečící papír. Ten by měl být vymazaný trochou másla. Pevně zavineme a konce dobře upevníme. Vložíme do většího pekáče, trochu podlijeme vodou a připravíme v troubě při teplotě 160 stupňů asi za 45 minut. V polovině pečení otočíme. 

Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 20. 10. 2021
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je úplněk. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 10. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 10. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Amalgámy a těžké kovy v těle. Jak moc nás mohou ovlivňovat?

Poslední dobou se hodně hovoří o negativních následcích těžkých kovů, které se nám usazují v těle. Ať už jde například o amalgámové výplně nebo třeba o těžké kovy z mořských ryb, které konzumujeme, nelze opomíj...

Manželská krize se může dostavit kdykoliv. Jak ji společně zvládnout?

Manželská krize přichází z čista jasna a ohrožuje soužití dvou lidí. Může ji způsobit náhlý a aktuální problém anebo i ten, který se táhne po několik let. Podle odborníků nelze očekávat, že bude manželství vždy...

Amalgámy a těžké kovy v těle. Jak moc nás mohou ovlivňovat?

Poslední dobou se hodně hovoří o negativních následcích těžkých kovů, které se nám usazují v těle. Ať už jde například o amalgámové výplně nebo třeba o těžké kovy z mořských ryb, které konzumujeme, nelze opomíj...

Syndrom podvodníka je reálnou úzkostnou poruchou. Jak z toho ven?

Syndrom podvodníka je známý též pod cizojazyčným pojmem imposter syndrom. Řadí se mezi úzkostné poruchy, tudíž jeho projevy není radno podceňovat. Vyvinout se může u jakéhokoliv člověka, a to jak u studenta, ta...

Horoskop pro nezadané na rok 2022. Potkáte konečně životní lásku?

Horoskop pro nezadané může nastínit, jak se bude odvíjet váš milostný život v roce 2022. Astrologové předpovídají, že toto období bude obecně přát lásce, ať už se bude jednat o ty, kteří jsou singl anebo ty, kt...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Je cvičení během menstruace prospěšné nebo byste měla zůstat spíše v klidu?

Známe to všechny velmi dobře. Jakmile přijde menstruace, do ničeho se nám nechce, jsme unavené a často i bez energie. I když to bude znít zvláště, tak správný a vhodný pohyb během menstruace napomůže vyplavován...

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Osmák degu je chytrý hlodavec. Na co myslet, než si ho pořídíte?

Osmák degu je známý též jako chilská veverka. Jak již sám název napovídá, pochází z daleké Chile. Tento malý hlodavec je mezi chovateli velice oblíbený. Jeho chov není nijak zvlášť náročný. Kromě jiného bývá os...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nepečený koláč v pěti skvostných variacích. Zamlsejte si!

Nepečený koláč budete mít připravený během několika málo minut. Pohostíte jím přímo královsky nejen vzácnou návštěvu, ale také svou milovanou rodinu. Pustit se do jeho výroby může i cukrář amatér. Není na tom n...

Když se zastavíš...

Zamejšleli jste se někdy nad tim, proč tu na světě vlastně jste? Dumali jste nad tim, co tu chcete dokázat, kam chcete směřovat? Je to o zastavení se a uvědomění si těchto věcí... V dnešní uspěchaný době tohle málokdo umí. Jede se v jednom módu řadu let a najednou je mu jasný, že čas už nevrátí. Vrásky přibydou, tělo zchřadne a vy začnete bilancovat.