Pořádně hutné polévky zahřejí i zasytí

Polévky na zahřátí, které přijdou v zimě vhod. A jsou tak hutné, že vydají za celé jídlo

Polévky na zahřátí přijdou v zimě rozhodně vhod. Co si budeme povídat, v chladných zimních dnech nezahřeje nic lépe. Navíc v polévkách, které vám servírujeme, jsou použity i suroviny, které tělo samo o sobě zahřívají. Ručíme vám za to, že vás zasytí a budete se po nich cítit dobře!

Polévky na zahřátí: Kapustová polévka s naklíčenou brokolicí

Přísady:

  • 1 l vody
  • kostka zeleninového bujónu
  • 1 menší hlávka kapusty
  • 200 g brambor
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • naklíčená semena brokolice
  • sůl 

Příprava: 

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Kapustu zbavíme tvrdých vnějších listů, omyjeme ji, rozkrojíme a nadrobno nasekáme. Obojí dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, přidáme kostku zeleninového bujónu a vaříme doměkka. Jakmile jsou brambory i kapusta měkké, odstavíme je z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Do polévky přidáme smetanu, zázvor (pokud nemáme čerstvý, je možné použít lžičku sušeného) a podle chuti osolíme. Na talíři pak ozdobíme čerstvě naklíčenými výhonky brokolice.

Polévky na zahřátí: Kuřecí vývar s houbovo-jáhlovými noky 

Přísady: 

Kuřecí vývar:

Čtěte také:

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

Polévka jako hlavní chod. Zkuste recepty na polévky plné živin, které vás zasytí

  • 1 kg kuřecích kostí, případně droby
  • 2 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 100 g cibule
  • 80 g mrkve
  • 80 g celeru

Houbovo-jáhlové noky:

  • 30 g sušených hub
  • 300 ml mléka (může být rostlinné)
  • 100 g jáhel
  • 50 g špaldové celozrnné mouky
  • 40 g másla
  • mletý kmín
  • sůl 

Příprava: 

Jako základ pořádné zimní polévky na zahřátí, si připravíme kuřecí vývar. Tedy opláchnuté kosti, případně i droby, zeleninu a veškeré koření vložíme do studené vody. Dáme na plotnu a přivedeme k varu. Jakmile začne voda probublávat, plamen snížíme a necháme vařit alespoň dvě hodiny. Čas od času můžeme v hladiny sesbírat vzniknou pěnu. Mezitím se můžeme pustit do přípravy noků. Máme-li sušené houby, namočíme je alespoň na hodinu do vody. Necháme je pořádně nasáknout a přebytečnou vodu z nich pak vymačkáme. Nakrájíme je nadrobno a orestujeme na másle. Lehce okmínujeme. Přendáme do větší mísy. V druhém hrnci si pak v mléce uvaříme jáhly. Vařit se budou zhruba 25 minut. Po scezení je přidáme k houbám. Necháme zchladnout. Pak přidáme mouku, osolíme a ručně tvoříme noky, které ihned vaříme ve vroucí vodě. Po cca 5 minutách vyjmeme. Hotový uvařený vývar scedíme přes jemné sítko, přidáme do něj noky a můžeme podávat. Okuste a zapište si recept mezi oblíbené polévky na zahřátí.

Polévky na zahřátí: Rajská polévka s mletým masem a strouhanou mozzarellou  Přísady: 

Přísady:

  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 menší plechovka nebo sklenice rajského protlaku
  • 1 červená cibule
  • 500 g mletého masa
  • 1 balení mozzarelly
  • olivový olej
  • třtinový cukr
  • bazalka (ideálně čerstvá)
  • sůl, pepř

Příprava: 

Rajská s mletým masem patří mezi polévky na zahřátí, které značně zasytí. Je hodně vydatná. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Vhodíme ji na rozpálený olej a restujeme Přidáme mleté maso, občas promícháme. Následně přidáme loupaná rajčata i rajský protlak. Osolíme, opepříme a necháme ještě cca 10-15 minut důkladně provařit. Nakonec přidáme cukr, další koření podle chuti a ideálně čerstvou bazalku (pokud není, poslouží dobře i sušená). Polévku podáváme s nastrouhanou mozzarellou.

Husté polévky pohladí po těle i po duši

Polévky na zahřátí: Batátový krém se šafránem 

Přísady:

  • 450 g batátů
  • 60 g cibule
  • 60 g ghí
  • špetka šafránu
  • 400 ml vody
  • 2 lžičky sypkého zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 citrón
  • 20 g lososového kaviáru
  • sůl, pepř

Příprava: 

Patří mezi netradiční polévky na zahřátí, avšak báječně chutná. Batáty oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nasekáme nadrobno. Na větší hluboké pánvi rozehřejeme ghí (přepuštěné máslo) a vhodíme na něj cibuli i brambory. Restujeme dokud cibule nebude dozlatova. Teprve pak přidáme vodu a sypký zeleninový vývar. Jakmile začne polévka probublávat, přidáme i koření. Tedy šafrán, pepř a sůl. Ve chvíli, kdy jsou batáty měkké, přelijeme celý obsah do mixéru, přilijeme smetanu a umixujeme na hladký krém. Nakonec dochutíme citrónem a polévku dozdobíme lososovým kaviárem.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 29. 06. 2022
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 06. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 01. 07. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 02. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 03. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 04. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 05. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Potraviny Anton & Kavárna u Ámose v Nové Pace
Nezávislá maloobchodní s…
Restaurace Poseidon: řecká restaurace, Písek
Rádi si pochutnáte na dobrém j…

Přírodní afrodiziaka pro muže: Nejlepší byliny na potenci

pro manžela je nejlepší afrodiziakum moje nové krajkové prádlo z ekondomy https://e-kondomy.cz/eroticke-oblece...

Využití jogurtu v kuchyni

jogurty josu mnam, nejraději mam čokoladové a vanilkové a poslední dobou spíše smetanové krémy. Zasytí mně a n...

5 potravin, které spolehlivě podpoří vaše trávení

potřebuji ho spíše stabilizovat a narovnat střevní mikrofloru

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...

Operace

Dobrý den,prosím kdy je nejlepší čas na gynekologickou operaci(odstranění dělohy )?deku...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Čakrový náramek LÁVA

Harmonie čaker, těla i mysli s lávovým kamenem
340 Kč

Zvonkohra Slon, Namasté

Originální zvonkohra z recyklovaného železa doplní váš byt…
230 Kč

Náramek pro Berana ROVNOVÁHA

Náramek pro Berana, který dodá rovnováhu, oporu a odvahu
390 Kč

Čakrová svíce Cereus červená - HOJNOST

Červená čakrová svíce – hojnost, radost, ženství
199 Kč

Náramek s mantrou SÍLA

Ochranný náramek z turmalínu a onyxu, uprostřed korálek s…
420 Kč

Sužují vás tropy? Poradíme, jak je přežít ve zdraví

Tropy jsou v našich končinách čím dál častější záležitostí. Lidský organismus se na extrémní teploty adaptuje, ovšem velmi záleží na tom, v jaké zdravotní kondici jste, jaký je váš věk a co děláte pro to, abyst...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Karmický vztah je plný vášně i bolesti. Je to jízda na horské dráze. Karmický vztah bývá velmi intenzivní a zároveň i hodně těžký pro obě strany. Často jde o vztahy egoistické, které nerespektují toho druhého. ...

15 receptů na ovocné sorbety s alkoholem i bez

Ovocné sorbety osloví především ty mlsouny, kteří jsou vegetariány, vegany nebo se potýkají s laktózovou intolerancí. Některé z nich totiž neobsahují žádné živočišné suroviny. Jedná se prakticky o dietní (nejen...

Pronásledování neboli stalking: Proč k němu dochází a jak ho poznat?

Pronásledování doslova posedlou a zaujatou osobou je vážný problém. V našich končinách je toto chování označováno též velmi známým anglickým výrazem stalking. Jedná se o značně obtěžující počínání, které dokonc...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Ananasový sorbet se sektem

Nejprve si pečlivě oloupejte ananas, ten pak nakrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru spolu s cukrem. Ovocnou směs pak vložte do plastové misky, přiklopte a nechte mrazit několik minut až hodin v mrazáku....

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nostalgický chvilky...

Taky míváte nostalgický chvilky...? Já si myslim, že je má snad čas od času každej. Možná ženský o trochu víc než chlapi. Já jsem nostalgik jak vyšitej. Miluju se hrabat ve starejch fotkách a otáčet stránky zatuchlejch alb, který v rukách drželi mí pra pra pra rodiče... Fotky tě totiž přenesou do jinýho času - je to vlastně takový cestování časem. Je to úžasná věc... Já v ten moment skoro nedejchám. A představuju si, kde asi jaká fotka vznikla a proč.