Kapusta

Kapusta je jednou z nejzdravějších potravin světa. A navzdory své pověsti chutná skvěle, jen se musí umět správně připravit. Dodá nám obrovské množství vitamínů i minerálních látek, podporuje léčbu celé řady zdravotních problémů, jako je vysoký cholesterol, ekzémy, bolavá záda nebo nemoci očí. Její pěstování navíc není složité. Kapusta má zkrátka jen samé výhody, kterých je velká škoda nevyužít.

Kapusta a zdraví

  • Snižuje cholesterol, zlepšuje cévy a posiluje imunitu

Kapusta snižuje "špatný" cholesterol, posiluje cévy a redukuje riziko kardiovaskulárních chorob. Stará se o silnější obranyschopnost organismu a také ho pročišťuje. Tento účinek je nejsilnější, když je kapusta připravená v páře. Tato potravina slouží i jako prevence osteoporózy.

  • Při hubnutí, nachlazení a chřipce

Kapusta slouží jako dobrá prevence proti nachlazení a pokud dostaneme chřipku, usnadní její průběh. Podíl vitamínu C má kapusta tak vysoký, že několikrát převyšuje obsah vitamínu C v citrusových plodech. Kapusta nám kromě toho pomůže s hubnutím. Má málo kalorií, ale zároveň nás dobře zasytí.

  • Proti ekzémům a bolavým zádům

Pokud vás pobolívají záda od páteře, vyzkoušejte na noc obklady z rozmělněných kapustových listů. Kapusta také pomůže v boji proti stresu. Zlepšuje hojení ekzémů a vyrážek, zvyšuje pevnost tkání a zkvalitňuje pleť a vlasy.

  • Antioxidant, který zlepšuje zrak a chrání před rakovinou

Kapusta je silný antioxidant. Pomáhá nám zbavovat se volných radikálů, snižuje riziko rakoviny a pomáhá přispívat k pomalejšímu stárnutí. Obsahuje také látky zvané lutein a zeaxatin. Ty snižují riziko vzniku okulární degenerace a šedého zákalu, nemocí očí spojených se stářím.

  • Zlepšuje zažívání a játra

Kapusta má také dobré účinky na zažívání, zklidňuje ho a usnadňuje trávení. Pomůže s problémy se žaludkem, podobně i s játry.

Mezi negativa kapusty patří to, že nás může nadýmat. A proto by se jí raději měly vyhnout těhotné a kojící ženy.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Kapustová polévka s houbami

V hrnci na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, na které krátce podusíme nakrájené houby. Přidáme pokrájenou kapustu, osolíme, opepříme, zaprášíme paprikou, kmínem a zalijeme horkým vývarem. Povaříme 5...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte