Polévka z červené čočky je skvělým zdrojem bílkovin.

Polévka jako hlavní chod. Zkuste recepty na polévky plné živin, které vás zasytí

Polévka je základem každého slavnostního menu. Husté a krémové polévky ale dokáží tělo zasytit natolik, že mohou zcela nahradit hlavní chod. Takové polévky by ideálně měly obsahovat všechny základní živiny. Vyzkoušejte naše recepty na polévky, které jsou nejen výživné, ale taky skvěle zasytí. V chladnějších dnech navíc skvěle zahřejí tělo.  

Proč jíst polévky?

Husté polévky většinou obsahují hodně zeleniny, která je zdrojem antioxidantů i minerálních látek. Zelenina je také bohatá na vlákninu, která usnadňuje trávení a zlepšuje činnost střev. Polévka má na zdraví nepochybně řadu pozitivních účinků.

Čtěte také:

Uvařte si tyto podzimní polévky, které příjemně zahřejí!

Polévky, zejména pak vývary, jsou například báječným zdrojem vody, pomáhají tělo hydratovat a počítají se do denního pitného režimu. Polévky mohou být také dobrým pomocníkem při dietě. Kromě toho, že jsou nízkokalorické, obsahují mnoho prospěšných látek. Zvláště polévky, které jsou z vývaru a různých druhů zeleniny. Kaloričtější jsou polévky krémové se smetanou.

Základem mnoha polévek dnes tvoří kvalitní kuřecí nebo zeleninový vývar. Ten bychom měli mít doma k dispozici takřka pořád. Nejjednodušší je si vývar připravit do zásoby a uchovávat ho po menších dávkách v mrazničce. Jako hlavní chod se hodí syté a husté polévky, které můžeme doplnit obilovinou nebo luštěninou.

Mexická kukuřičná polévka – recept

Sytá, pikantní polévka plná chutí a výborných ingrediencí. K její přípravě budeme potřebovat:

200 g kukuřice

1 konzervu bílých fazolí

200 g brambor

500 ml zeleninového vývaru

2 stroužky česneku

1 cibule

1 lžíce olivového oleje

400 ml kokosového mléka

1 chilli paprička

1 malá lžička kajenského pepře

limetka

snítek tymiánu

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli s česnekem orestujeme. Přidáme fazole, kajenský pepř, zalejeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni asi 30 minut.

Poté přidáme do polévky chilli papričku, tymián, kukuřici, oloupané a na kostky nakrájené brambory. Vaříme do změknutí brambor. Chilli papričku a tymián po dovaření z polévky vytáhneme, vmícháme kokosové mléko. Polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a limetkovou šťávou.

Podle chuti můžeme přidat ještě kajenský pepř. Mexická kukuřičná polévka by měla být příjemně pikantní.

Polévka z červené čočky – recept

Rychlá luštěninová polévka s výraznou chutí je dobře stravitelná a skvěle zasytí. K její přípravě budeme potřebovat:

200 g červené čočky

1 mrkev

1 cibuli

2 stroužky česneku

2 lžíce rajčatového protlaku

2 lžíce olivového oleje

1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí)

1 lžičku římského kmínu

2 lžičky kurkumy

1 lžička kajenského pepře

citronovou šťávu

sůl a pepř

V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme česnek a restujeme asi 1 minutu. Poté vmícháme protlak, římský kmín, kurkumu a kajenský pepř. Přidáme červenou čočku, mrkev pokrájenou na malé kostky a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu a poté na mírném ohni vaříme do změknutí čočky. Trvá to asi 15 minut. Polévku rozmixujeme, nemusí být úplně hladká. Přidáme do polévky sůl, pepř a šťávu asi z poloviny citronu.

Polévka z červené čočky skvěle chutná s čerstvým koriandrem.

Vietnamská polévka Pho – recept

Tradiční vietnamská polévka s rýžovými nudlemi. Základem je silný vývar s výraznou exotickou chutí. Na polévku potřebujeme:

3 morkové kosti

500 g hovězí kližky

50 g čerstvého zázvoru

1 kus celé skořice

5 kusů badyánu

1 cibuli

Sůl

rybí omáčku

K podávání:

200 g sklených rýžových nudlí

čerstvý koriandr

mungo klíčky

limetku

chilli papričku

jarní cibulku

červenou cibuli

Uvaříme vývar. Morkové kosti a hovězí maso umyjeme a vložíme do studené vody. Zázvor očistíme, rozpůlíme a na suché pánvi ho opražíme spolu se skořicí a badyánem. Do vývaru přidáme sůl, cibuli, zázvor s kořením a necháme hovězí vývar pozvolna táhnout ideálně 5 hodin. Nakonec vývar dochutíme rybí omáčkou. Pozor omáčka je velmi slaná a výrazná.

Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu. Maso z polévky nakrájíme na velmi tenké plátky. Do misky vložíme uvařené nudle, malou hrst klíčků mungo, nakrájenou chilli papričku, plátky masa a přelijeme horkým vývarem. Nakonec přidáme na plátky nakrájenou jarní cibulku, červenou cibuli a koriandr. Hovězí Pho zakápneme šťávou z limetky a ihned podáváme.

Hrachová polévka s uzeným masem – recept

Klasická česká polévka je vydatná a jednoduchá na přípravu. Budeme potřebovat následující suroviny:

1 malé uzené koleno

500 g propláchnutého žlutého hrachu

2 lžíce oleje

1 cibule

2 mrkve

1 stonek řapíkatého celeru

3 stroužky česneku

2 bobkové listy

2 snítky čerstvého tymiánu

sůl

pepř

V hrnci opečeme na oleji cibuli, mrkev nakrájenou na drobné kostky a pokrájený řapíkatý celer. Jakmile zelenina zezlátne, přidáme česnek a hrách. Přidáme 2 litry vody a vložíme do polévky uzené koleno. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a přivedeme polévku k varu. Vaříme zhruba 2 hodiny, podle potřeby doléváme do polévky vodu.

Po dovaření odstraníme z polévky bobkový list a tymián a vyjmeme koleno, ze kterého obereme libové maso. Polévku rozmixujeme. Poté přidáme obrané maso, dochutíme solí a pepřem. Hrachová polévka s uzeným masem výborně chutná s čerstvým pečivem a petrželovou natí.

Autor: Klára Hanačíková

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.