Mezi velmi chutné a zahřívací podzimní polévky patří i ta dýňová.

Uvařte si tyto podzimní polévky, které příjemně zahřejí!

Podzimní polévky jsou ideálními pokrmy na pošmourné a sychravé dny. Obvykle sestávají z ingrediencí, které přirozeně zahřejí a podpoří metabolismus. Častou surovinou tak bývá pálivé chilli, zázvor, nebo pepř. Je jen na vás, jak vaření pojmete. Inspirovat se můžete následujícími tipy.

Oblíbené jsou podzimní polévky hutné a husté, které nejen, že zahřejí, ale i dobře zasytí. Skvělé budou z jakýchkoliv druhů zeleniny. Mezi vhodné druhy můžeme zařadit například květák, dýni, batáty, brambory, topinambur, nebo pórek. Každý si najde svého favorita.

Podzimní polévky: Voňavá dýňová s kari

Mezi chuťově intenzivní podzimní polévky rozhodně patří ta dýňová s kari kořením. Zvládne ji hravě i kuchař začátečník. K její přípravě budete potřebovat tyto suroviny:

Čtěte také:

Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti

  • 1 středně velkou dýni hokaido
  • 1 malou lžičku kari koření
  • 2 malé lžičky mletého pepře
  • 1 velkou lžíci másla
  • 1 střední cibuli
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 250 mililitrů smetany na vaření
  • sůl dle potřeby a chuti
  • půl šálku slunečnicového nebo olivového oleje

Co se týká samotného vaření, nejprve si oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a orestujte dozlatova na troše slunečnicového, nebo olivového oleje. Následně k ní přidejte i na kousky pokrájenou dýni hokaido a chvíli opékejte. V další fázi zeleninu přelijte zeleninovým vývarem a nechte vařit pod poklicí asi dvacet minut do změknutí. Po uplynutí doby varu si vezměte k ruce tyčový mixér a dýni důkladně rozmixujte, abyste získali hladký krém. Na závěr jej ochuťte kari kořením, zjemněte smetanou a máslem, v případě potřeby i dosolte, opepřete a podávejte horké. Posypat dýňový krém můžete před konzumací i opraženými slunečnicovými semínky. Tento skvostný pokrm zcela určitě zařadíte mezi nejoblíbenější podzimní polévky. Skvěle zahřeje a také zasytí na dlouhou dobu. Podávat lze jídlo i s plátkem celozrnného chleba. Dobrou chuť!

Podzimní polévky: Hřejivá mrkvová s chilli a zázvorem

Pokud se vám na zahrádce urodilo mnoho mrkve, můžete ji částečně zužitkovat i při přípravě této úžasné „zahřívací“ podzimní polévky. Mrkvová s chilli a zázvorem vás prostě svou chutí dostane. Je ideálním jídlem při deštivém a chladném dni. Dodá vitamíny a pohladí po žaludku. Co si k její přípravě obstarat?

  • 450 gramů mrkve
  • 1 až 2 malé chilli papričky (záleží na tom, jak chcete polévku ostrou)
  • 2 malé šalotky
  • 1 menší kousek čerstvého zázvoru
  • šťávu z jedné limety
  • 2 až 3 snítky čerstvého koriandru
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • 3 velké lžíce olivového oleje
  • 50 mililitrů kokosového mléka

V první fázi přípravy mrkvové podzimní polévky si očistěte šalotky, nakrájejte je na malé kostičky a orestujte na olivovém oleji, než zesklovatí. Následně k šalotce přisypte i najemno nasekané chilli papričky a oloupaný jemně strouhaný zázvor. Minutu opékejte a poté přidejte do směsi i na kolečka nakrájené a oloupané mrkve. Dál restujte zhruba 3 až 4 minuty a pak všechny ingredience přelijte asi litrem a půl studené vody. Vařte půl hodiny, než všechny suroviny dobře změknou. V poslední fázi odtavte hrnec z plotny a mrkev, chilli i zázvor tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Polévku dochuťte na závěr solí, mletým pepřem, nasekaným koriandrem a zakápněte šťávou z jedné limety. Zjemnit krém můžete i kokosovým mlékem. Nechte si chutnat!

Mezi lahodné podzimní polévky patří i kukuřičná s chilli olejem.

Podzimní polévky: Kukuřičná s chilli olejem pro milovníky jemných i ostrých chutí

Kdo by nemiloval sladkou a šťavnatou kukuřici. Perfektně chutná nejen orestovaná s máslem, ale také rozmixovaná v zeleninovém krému. K zhotovení kukuřičné podzimní polévky si připravte:

  • 4 velké kukuřice
  • 1 střední cibuli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 50 gramů másla
  • 100 mililitrů extra panenského olivového oleje
  • 5 chilli papriček
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 snítku čerstvé hladkolisté petrželky
  • sůl a mletý černý pepř na dochucení

Než se pustíte do přípravy kukuřičné podzimní polévky, dejte si vařit na čtvrt hodiny kukuřičné klasy. Mezitím se pusťte do restování najemno nakrájené cibule na másle v hlubším hrnci. K ní asi po pěti minutách přidejte zrníčka z uvařené kukuřice a opékejte ze všech stran dalších pět až deset minut. Po uplynutí této doby zalijte kukuřici zeleninovým vývarem a vařte půl hodiny pod poklicí. Až kukuřičná zrníčka zcela změknou, všechny suroviny dobře rozmixujte, abyste docílili hladkého krému. Dochuťte solí, mletým pepřem a podávejte pokapané olivovým olejem smíchaným s drcenými chilli papričkami, prolisovaným česnekem, solí a nasekanou čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 18. 08. 2022
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 08. 2022
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 08. 2022
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 08. 2022
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Potraviny Anton & Kavárna u Ámose v Nové Pace
Nezávislá maloobchodní s…
Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso
V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí…

operace žlučníku

dobrý den, je pro mě vhodný termín 22.7.2022 k operaci odstranění žlučníku? Jsem naroz...

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Náramek pro Váhy OCHRANA

Náramek pro ochranu, bezpečí, jistotu, oporu a odvahu
390 Kč

Čakrová svíce Cereus fialová - TRANSFORMACE

Fialová čakrová svíce – transformace, životní změny, léčení…
199 Kč

Zvonkohra Strom života malá, Namasté

Originální zvonkohra vyrobená z recyklovaného železa do…
230 Kč

Krém na obličej ALOE VERA 50ml ESI

Hydratuje, chrání a zklidňuje suchou, citlivou a zarudlou…
362 Kč

NASJA olej do nosu 30ml

Speciální bylinný olej do nosu v BIO kvalitě Vhodné pro…
145 Kč

Odcizení ve vztahu: Jak se s ním poprat, pokud vás zasáhne?

Kde se vlastně bere to prapodivné odcizení ve vztahu, když jeho začátky jsou tak dech beroucí?? Možná je to tím, že zamilovaní lidé skutečně po nějaký čas nosí tzv. „růžové brýle“ a vidí protějšek jen v tom nej...

Životní styl naplněný štěstím: Inspiraci předají Finové!

Finsko se dostalo minimálně třikrát po sobě do výčtu zemí, kde žijí ti nejšťastnější lidé na světě. Hraje v tom roli jejich životní styl? Nebo snad pohled na svět? Najděte společně s námi inspiraci v tomto seve...

Partnerský horoskop na rok 2023 nabídne změny, posun ve vztahu i nové lásky

Partnerský horoskop na rok 2023 přináší zajímavé informace ohledně milostných vztahů. Čekají nás změny, které by však měli být převážně ku prospěchu. Mají nás posunout v našem milostném životě zase o kus dál. U...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Mrkvová přesnídávka s bramborem a pórkem

Začněte tím, že si oloupete mrkve a brambory. Poté zeleninu společně s pórkem omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Také přidejte trochu vody a vařte do změknutí. Následně zakápněte malým množstvím ol...

Kočka na vodítku aneb Je skutečně nutné tyto mazlíčky venčit?

Někomu může přijít úsměvná už jen představa, že by měla být kočka na vodítku. Tato zvířata jsou totiž většinou brána jako samostatná. Obzvlášť na vesnicích se pak kočičí mazlíčci promenádují ulicemi zcela svobo...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Grilovací koření, které dodá masu ten správný říz aneb 5 domácích receptů

Grilovací koření nechybí v kulinářské výbavě leckteré rodiny. Zejména pak v letních měsících se stává doslova hitem! Bez něj si totiž mnozí z nás nedokážou představit grilovaná masa nejrůznějších druhů. Vsaďte ...

Miluju léto!

Jsem se tu dlouho neukázala - možná je to proto, že žiju poměrně v hektice a buď pracuju nebo jsem ve společnosti manžela a přátel. Léto je v naší komunitě dost náročný společensky ale taky pracovně. Nemyslim tim žádnou sektu :), ale hasiče. Naši kluci se obzvlášť v těchto vedrech moc nezastaví - jezdí kropit uprchlíky, děti na akcích anebo hasí nějaký hrůzy - ale to zaplať pánbůh není tak často.