Mezi velmi chutné a zahřívací podzimní polévky patří i ta dýňová.

Uvařte si tyto podzimní polévky, které příjemně zahřejí!

Podzimní polévky jsou ideálními pokrmy na pošmourné a sychravé dny. Obvykle sestávají z ingrediencí, které přirozeně zahřejí a podpoří metabolismus. Častou surovinou tak bývá pálivé chilli, zázvor, nebo pepř. Je jen na vás, jak vaření pojmete. Inspirovat se můžete následujícími tipy.

Oblíbené jsou podzimní polévky hutné a husté, které nejen, že zahřejí, ale i dobře zasytí. Skvělé budou z jakýchkoliv druhů zeleniny. Mezi vhodné druhy můžeme zařadit například květák, dýni, batáty, brambory, topinambur, nebo pórek. Každý si najde svého favorita.

Podzimní polévky: Voňavá dýňová s kari

Mezi chuťově intenzivní podzimní polévky rozhodně patří ta dýňová s kari kořením. Zvládne ji hravě i kuchař začátečník. K její přípravě budete potřebovat tyto suroviny:

Čtěte také:

Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti

  • 1 středně velkou dýni hokaido
  • 1 malou lžičku kari koření
  • 2 malé lžičky mletého pepře
  • 1 velkou lžíci másla
  • 1 střední cibuli
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 250 mililitrů smetany na vaření
  • sůl dle potřeby a chuti
  • půl šálku slunečnicového nebo olivového oleje

Co se týká samotného vaření, nejprve si oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a orestujte dozlatova na troše slunečnicového, nebo olivového oleje. Následně k ní přidejte i na kousky pokrájenou dýni hokaido a chvíli opékejte. V další fázi zeleninu přelijte zeleninovým vývarem a nechte vařit pod poklicí asi dvacet minut do změknutí. Po uplynutí doby varu si vezměte k ruce tyčový mixér a dýni důkladně rozmixujte, abyste získali hladký krém. Na závěr jej ochuťte kari kořením, zjemněte smetanou a máslem, v případě potřeby i dosolte, opepřete a podávejte horké. Posypat dýňový krém můžete před konzumací i opraženými slunečnicovými semínky. Tento skvostný pokrm zcela určitě zařadíte mezi nejoblíbenější podzimní polévky. Skvěle zahřeje a také zasytí na dlouhou dobu. Podávat lze jídlo i s plátkem celozrnného chleba. Dobrou chuť!

Podzimní polévky: Hřejivá mrkvová s chilli a zázvorem

Pokud se vám na zahrádce urodilo mnoho mrkve, můžete ji částečně zužitkovat i při přípravě této úžasné „zahřívací“ podzimní polévky. Mrkvová s chilli a zázvorem vás prostě svou chutí dostane. Je ideálním jídlem při deštivém a chladném dni. Dodá vitamíny a pohladí po žaludku. Co si k její přípravě obstarat?

  • 450 gramů mrkve
  • 1 až 2 malé chilli papričky (záleží na tom, jak chcete polévku ostrou)
  • 2 malé šalotky
  • 1 menší kousek čerstvého zázvoru
  • šťávu z jedné limety
  • 2 až 3 snítky čerstvého koriandru
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • 3 velké lžíce olivového oleje
  • 50 mililitrů kokosového mléka

V první fázi přípravy mrkvové podzimní polévky si očistěte šalotky, nakrájejte je na malé kostičky a orestujte na olivovém oleji, než zesklovatí. Následně k šalotce přisypte i najemno nasekané chilli papričky a oloupaný jemně strouhaný zázvor. Minutu opékejte a poté přidejte do směsi i na kolečka nakrájené a oloupané mrkve. Dál restujte zhruba 3 až 4 minuty a pak všechny ingredience přelijte asi litrem a půl studené vody. Vařte půl hodiny, než všechny suroviny dobře změknou. V poslední fázi odtavte hrnec z plotny a mrkev, chilli i zázvor tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Polévku dochuťte na závěr solí, mletým pepřem, nasekaným koriandrem a zakápněte šťávou z jedné limety. Zjemnit krém můžete i kokosovým mlékem. Nechte si chutnat!

Mezi lahodné podzimní polévky patří i kukuřičná s chilli olejem.

Podzimní polévky: Kukuřičná s chilli olejem pro milovníky jemných i ostrých chutí

Kdo by nemiloval sladkou a šťavnatou kukuřici. Perfektně chutná nejen orestovaná s máslem, ale také rozmixovaná v zeleninovém krému. K zhotovení kukuřičné podzimní polévky si připravte:

  • 4 velké kukuřice
  • 1 střední cibuli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 50 gramů másla
  • 100 mililitrů extra panenského olivového oleje
  • 5 chilli papriček
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 snítku čerstvé hladkolisté petrželky
  • sůl a mletý černý pepř na dochucení

Než se pustíte do přípravy kukuřičné podzimní polévky, dejte si vařit na čtvrt hodiny kukuřičné klasy. Mezitím se pusťte do restování najemno nakrájené cibule na másle v hlubším hrnci. K ní asi po pěti minutách přidejte zrníčka z uvařené kukuřice a opékejte ze všech stran dalších pět až deset minut. Po uplynutí této doby zalijte kukuřici zeleninovým vývarem a vařte půl hodiny pod poklicí. Až kukuřičná zrníčka zcela změknou, všechny suroviny dobře rozmixujte, abyste docílili hladkého krému. Dochuťte solí, mletým pepřem a podávejte pokapané olivovým olejem smíchaným s drcenými chilli papričkami, prolisovaným česnekem, solí a nasekanou čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 12. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva, dnes je úplněk. Jezte střídmě, běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 13. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Tělové máslo pro krásu i zdraví. 4 tělová másla, která vám rozhodně prospějí

Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Správná péče o jizvy. Tipy, díky kterým budou jizvy neviditelné

Tvorba jizev je přirozenou součástí procesu hojení kůže. Jizvy se tvoří jako součást hojení poškozené pokožky. Když dojde k poranění, tělo vyprodukuje kolagen, který zacelí ránu. Právě tento proces zanechává tr...

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pycnogenol: Přírodní cesta k zdraví a krásné pokožce

Pycnogenol je přírodní extrakt z kůry francouzské přímořské borovice Pinus pinaster. Je známý především pro své silné antioxidační vlastnosti. Pycnogenol se používá k podpoře zdraví kardiovaskulárního systému, ...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.