Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?

Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?

Polévka z čerstvých hub

Jednou z možností, jak zpracovat houbařský úlovek, je použít houby ihned v kuchyni. Skvělým nápadem je uvařit z nich polévku. Můžete se teď inspirovat některým z následujících receptů a pochutnat si na často netradičních polévkách z čerstvých hub.

Poctivá hříbková polévka paní nadlesní

Tato polévka zavoní a chutná nejen díky houbám. Sytá, vynikající polévka z čerstvých hub má vyvážený poměr chutných ingrediencí a velmi delikátní chuť.

Potřebujeme:

  • 250g čerstvých hub (velmi vhodné jsou pravé hříbky)
  • 1 velkou cibuli
  • 10 dkg slaniny nebo uzeného masa
  • 1 – 1,5 dcl smetany
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • olej nebo sádlo
  • zelenou petrželku
  • hladkou mouku
  • podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Poctivá hříbková polévka paní nadlesní - postup:

Na oleji či sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu nebo uzené maso, přidáme pokrájené houby a krátce podusíme. Zaprášíme moukou, orestujeme a postupným přidáváním cca 1 litru studené vody rozmícháme. Vaříme za občasného míchání asi 25 minut. Přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, zeleninovým bujónem bez glutamátu. Ještě asi 5 minut vaříme. Po uvaření a stažení ze zdroje tepla můžeme přidat bílé víno. Na talíři ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Krkonošská kulajda

Houbová polévka podle tradičního lidového receptu je náročnější na přípravu i použité suroviny, ale vložený čas i námaha se rozhodně vyplatí.

Potřebujeme:

  • 5 středně velkých brambor
  • 1 velkou cibuli
  • 450g čerstvých hub (velmi vhodné je použít více druhů)
  • 4 – 5 ks vajec
  • kelímek zakysané smetany
  • svazek čerstvého kopru
  • bobkový list
  • nové koření
  • drcený kmín
  • pepř
  • sůl
  • ocet
  • hladkou mouku
  • sádlo
  • podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Krkonošská kulajda - postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kmín, případně zeleninový bujón bez glutamátu a vaříme asi 15 minut. Mouku rozmícháme ve smetaně (můžeme přidat trochu studeného mléka pro naředění) a opatrně vmícháme do polévky. Krátce povaříme, přidáme oloupané a nakrájené brambory. Jakmile brambory změknou, dochutíme polévku octem a rozklepneme do ní vejce. Mícháme, aby se nepřichytila ke dnu, musíme však dbát na to, aby zůstala vcelku. Vaříme na mírném ohni, dokud bílek neztuhne, avšak žloutek musí zůstat napůl tekutý. Stáhneme ze zdroje tepla, přidáme nakrájený kopr a můžeme ještě znovu dochutit pepřem a solí.

Houbový boršč

Vyzkoušejte netradiční verzi boršče, tentokrát jako zajímavou houbovou polévku. Jeho chuť si jistě zamilujete a budete se k této polévce z čerstvých hub rádi vracet.

Potřebujeme:

  • 3 menší červené řepy
  • 100g bílého zelí
  • 150g čerstvých hub
  • 3 menší mrkve
  • 1 velkou cibuli
  • 1 menší petržel
  • malý kelímek rajského protlaku (případně 3 malá rajčata)
  • cca 1,5l vody
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • kmín
  • podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu
  • hladkou mouku
  • zakysanou smetanu

Houbový boršč - postup:

Oloupeme červenou řepu, nakrájíme na hranolky, uvaříme v dostatečném množství vody. Měkkou řepu vyjmeme, ve vývaru potom uvaříme pokrájené brambory, kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a houby spolu s rajským protlakem, novým kořením, kmínem, bobkovým listem, solí, pepřem, případně zeleninovým bujónem bez glutamátu. Koření vyjmeme, polévku zahustíme moukou, rozmíchanou ve vodě a ještě cca 10 minut povaříme. Můžeme okyselit octem. Na talíři vmícháme do boršče zakysanou smetanu.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Není dršťkovka jako dršťkovka. U tohoto receptu si ušetříme zdlouhavou přípravu hovězích drštěk a přitom si o poznání zdravěji pochutnáme. Tato houbová polévka je zkrátka vynikající!

Potřebujeme:

  • 500g hlívy ústřičné
  • 3-5 stroužků česneku (podle vlastní chuti)
  • majoránku
  • mletou papriku
  • sůl
  • pepř
  • hladkou mouku
  • zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu
  • sádlo

Dršťková polévka z hlívy ústřičné - postup:

Očištěnou hlívu nakrájíme na nudličky, orestujeme v hrnci na sádle. Zalijeme vodou, přidáme bujón bez glutamátu a povaříme cca 15 minut. Než hlíva změkne, připravíme si jíšku. Na sádle opražíme hladkou mouku, přidáme mletou papriku a orestujeme. Pozor: pouze velmi krátce, jinak nepříjemně zhořkne! Takto vytvořenou jíšku přidáme do vývaru k hlívě, pořádně rozmícháme, přidáme pepř, sůl, prolisovaný česnek a zhruba 15 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme majoránku.

Gulášovka z václavek

Polévka z čerstvých hub, jako je gulášovka z václavek, je jistě plnohodnotnou náhradou masové polévky. Nevěříte? Zkuste se tedy přesvědčit.

Potřebujeme:

  • 1 hluboký talíř václavek
  • 5 menších brambor
  • 1 velkou cibuli
  • 100g slaniny (paprikové klobásy apod.)
  • česnek
  • gulášové koření
  • majoránku
  • zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu
  • hladkou mouku
  • sádlo

Gulášovka z václavek - postup:

Očištěné a pokrájené václavky krátce povaříme. Mezitím si nadrobno pokrájíme slaninu a cibuli, orestujeme na sádle, dokud cibule nezezlátne. Přidáme gulášové koření a houby, osmahneme, zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme bujón bez glutamátu. Po zhruba 15 minutách přidáme na kostičky pokrájené brambory a prolisovaný česnek. Dochutíme pepřem, solí a těsně před koncem vaření majoránkou.

Staročeská lišková polévka

Tato lehká, voňavá houbová polévka je tradičním receptem zkušených houbařů a její příprava je přitom velmi jednoduchá.

Potřebujeme:

  • 250g lišek
  • 3-5 šalotek
  • 1 větší mrkev
  • 5 středně velkých brambor
  • sůl
  • nové koření
  • máslo
  • pažitku
  • podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Staročeská lišková polévka - postup:

Nadrobno nakrájenou šalotku orestujeme na másle, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a na větší kousky nakrájené lišky. Podusíme na másle. Přidáme cca 1,5 – 2 litry vody, přidáme zeleninový bujón bez glutamátu, nové koření, na kostičky nakrájené brambory. Promícháme a vaříme zhruba půl hodiny. Na talíři přidáme pažitku.

Polévka z čerstvých hub

Polévka ze sušených hub

Houby, nasbírané v létě, můžeme kromě jiných způsobů zpracovat sušením. Zachovají si své aroma a dodají pokrmům typickou chuť. Před vařením je třeba houby vždy namočit a to nejméně na 15 minut. V zimě pak houbová polévka zahřeje a připomene letní dny.

Jednoduchá polévka ze sušených hub se zeleninou

Jednoduchá houbová polévka, jejíž přípravu zvládne každý. Přesto zasytí a chutná stejně dobře, jako jiné polévky, které jsou na přípravu a potřebné suroviny mnohem náročnější!

Potřebujeme:

  • 5 středně velkých brambor
  • 3 menší mrkve
  • 1,5 hrsti sušených hub
  • cca 5 stroužků česneku
  • dětskou krupici
  • máslo
  • zeleninový bujón bez glutamátu
  • pepř
  • sůl
  • majoránku
  • hladkou mouku
  • pažitku

Jednoduchá polévka ze sušených hub se zeleninou - postup:

Houby si namočíme na 15 minut do vody. V hrnci osmahneme na másle hladkou mouku. Jíšku zalijeme cca 2 litry vody, promícháme. Přidáme na kousky nakrájené brambory, mrkev a houby. Pro chuť přidáme zeleninový bujón bez glutamátu, pepř a sůl. Můžeme přidat i bylinky a zeleninu podle chuti, sušené nebo čerstvé, jako například libeček, celer, kmín, cibuli nebo petržel. V menším množství vody si rozmícháme trochu dětské krupice ( cca 3 polévkové lžíce ) a vmícháme do vody poté, co začne vařit. Před koncem vaření přidáme rozmačkaný česnek. Na talíři ozdobíme čerstvou pažitkou.

Krkonošské kyselo

Ve večerníčku Krkonošské pohádky se Trautenberkovi nelíbilo, že kyselo je moc kyselé. Krkonošské kyselo ale kyselé být jednoduše musí. Tato houbová polévka svou nevšední chutí rozhodně zaujme a především muži ji mají ve velké oblibě.

Potřebujeme:

  • 5 větších brambor
  • 3 menší cibule
  • 5 ks vajec
  • 1,5 – 3 hrsti sušených lesních hub (podle chuti)
  • 1 balíček chlebového kvásku
  • 10 dkg slaniny
  • máslo
  • kmín
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Krkonošské kyselo - postup:

Chlebový kvásek namočíme do množství vody dle návodu. Necháme ideálně přes noc odstát. Sušené houby namočíme na 15 minut do vody. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka. Kvásek rozšleháme ve vodě, přidáme kmín, houby, sůl, případně bujón bez glutamátu a vaříme asi půl hodiny až hodinu. Kvásek musí postupně zhoustnout a nabýt sklovité konzistence. Na másle usmažíme cibulku, na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme vejce a promícháme na řídkou kaši. Vejce musí zůstat napůl syrová. Připravenou kaši opatrně vmícháme do vody s kváskem a povaříme. Potom přidáme uvařené brambory a případně ještě dochutíme.

Tip: Smažená vejce můžeme zalít polévkou až v talíři. Ke koření lze při vaření přidat bobkový list a chuť polévky zjemnit smetanou nebo mlékem, např. kvůli dětem. Slaninu můžeme vynechat.

Jemná houbová polévka se šlehačkou a medvědím česnekem

Hladká a chutná polévka ze sušených hub a dalších ingrediencí zahřeje i zasytí a v nadcházejícím zimním období působí také proti chřipce a nachlazení.

Potřebujeme:

  • 300g sušených hub (ideální jsou pravé hříbky, pokud nemáme takové množství, měly by být zastoupeny ve směsi s ostatními houbami)
  • 4 velké brambory
  • 3 šalotky
  • 250ml šlehačky
  • svazek medvědího česneku
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • zelená petrželka
  • hladká mouka
  • podle potřeby zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Jemná houbová polévka se šlehačkou a medvědím česnekem - postup:

Houby namočíme na minimálně 15 minut do vody. Do hrnce dáme vařit namočené houby, brambory, event. zeleninový bujón bez glutamátu. Když jsou brambory měkké, připravíme si zásmažku. Na másle opražíme cibulku a zaprášíme hladkou moukou, orestujeme. Přidáme k bramborám, rozmícháme, povaříme. Do polévky vmícháme tekutou šlehačku. Přidáme máslo a necháme cca 15 minut vařit. Pak přidáme nadrobno nasekaný medvědí česnek, necháme přejít varem cca 5 minut. Dochutíme pepřem, solí, případně dalším kořením dle chuti. Na talíři můžeme ozdobit zelenou petrželkou.

Houbová polévka s kapustou

Silná polévka ze sušených hub, doplněná kapustou je vhodná do chladných zimních dnů. Dobře poslouží i jako hlavní jídlo.

Potřebujeme:

  • 1 větší hrnek sušených hub
  • ½ menší kapusty
  • 4 větší brambory
  • 1 střední cibuli
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • mletou papriku
  • máslo
  • hladkou mouku

Houbová polévka s kapustou - postup:

Namočíme houby nejméně na 15 minut. Scedíme. V hrnci orestujeme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme. Přidáme trochu mleté papriky ( pokud chceme polévku pikantnější, volíme pálivou ). Takto připravenou jíšku zalijeme vodou, přidáme do ní na kostičky nakrájené brambory, na nudličky pokrájenou kapustu a pokrájené houby. Osolíme, opepříme, přidáme kmín. Můžeme dochutit zeleninovým bujónem bez glutamátu. Povaříme, dokud není zelenina měkká. V talíři lze zjemnit obyčejnou nebo kysanou smetanou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jan Pazdera: Pouťové atrakce a služby pro umělecká vystoupení
Hledáte způsob, jak oživit vaši oslavu,…
Radek Brychta
Radek Brychta provozuje prodejnu, která se…
FOTOSTYL: fotografický ateliér Jany Staňkové, Mladá Boleslav
Chcete navždy zachytit zásadní okamžiky va…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.