Připravte si netradiční pokrmy z hub, které vás příjemně překvapí svou chutí!

Pokrmy z hub tak trochu netradičně

Pokrmy z hub jsou momentálně tématem číslo jedna. Houbařská sezóna je v plném proudu a z lesa si mnoho lidí odnáší hřiby, lišky, klouzky, křemenáče, bedly, či jiné chutné houby. Ne nadarmo se říká, že je Česká republika houbařskou velmocí. Houbaření je v naší zemi zkrátka v kurzu. Pokud byste si chtěli udělat radost nějakým výjimečným houbovým jídlem, inspirujte se našimi tipy.

Mezi tradiční pokrmy z hub můžete zařadit například smaženici s vejci, houbového kubu, nebo třeba houby obalené v trojobalu. Vynikající jsou i bedly pečené se solí a kmínem. Není pochyb, že tato jídla jsou bezkonkurenční a jednoznačně dominují v českých kuchyních. My se ale zaměříme na netradiční recepty. Objevujte nepoznané!

Pokrmy z hub: Lahodné škvarky, které vydrží až do zimy

Mezi netradiční pokrmy z hub můžeme dozajista zařadit škvarky. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Potřebovat budete tyto suroviny:

Čtěte také:

Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby – je výborný hlavně sušený

  • dvě velké mísy čerstvých lesních hub
  • kilogram vepřového sádla
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce sušené či čerstvého tymiánu
  • sůl k dochucení (případně i trochu mletého pepře)

Nejprve si pečlivě vymyjte a vysušte zavařovací sklenice s kompatibilními víčky. Poté si v hlubokém hrnci rozpusťte vepřové sádlo. Až bude rozpálené, vsypte do něj očištěné a na střední kousky pokrájené lesní houby a restujte do zlatova zhruba čtvrt hodiny. V další fázi houby zakápněte citronovou šťávou, ochuťte solí, případně i trochou pepře, zasypte tymiánem a dál duste po poklicí asi 5 minut. V momentu, kdy bude směs hotová, ji přendejte do jednotlivých sklenic a nechte vychladnout. Poté důkladně zavíčkujte a uchovávejte v chladu a temnu. Houbové škvarky zcela určitě zařadíte mezi oblíbené pokrmy z hub. Dokonalé budou namazané na kousku čerstvého chleba a posypané čerstvou jarní cibulkou. Zásoby vám vydrží při správném skladování nekonečně dlouhou dobu. Dobrou chuť!

Pokrmy z hub: Voňavá houbová paštika

Pokrmy z hub jsou v podstatě vhodné i pro vegetariány. To platí i v případě této voňavé houbové paštiky. Zachutná však i masožravcům. K její přípravě si obstarejte následující ingredience:

  • půl kilogramu čerstvých hub
  • 2 velké lžíce másla
  • 1 kus červené cibule
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • ¼ lžičky sušeného šafránu
  • 1 malou lžičku mletého kmínu
  • šťávu z jednoho citronu
  • 2 malé lžičky sušeného tymiánu
  • sůl a mletý černý pepř k dochucení

Začněte očištěním cibule a jejím pokrájením na drobné kousky. Mezitím si v hlubší pánvi rozpusťte máslo a na něm cibuli restujte. Po chvíli ji přelijte suchým bílým vínem, přisypte sušený šafrán a nechte tekutinu odpařit. Mezitím se pusťte do očištění hub. Pak je nakrájejte na menší kousky a vhoďte k cibuli a šafránu. Ochuťte mletým kmínem a vařte, dokud se voda z hub neodpaří. V poslední fázi přisypte k houbám i sušený tymián, sůl a mletý pepř. Také zakápněte citronovou šťávou a dobře promíchejte. Abyste získali konzistenci paštiky, je potřeba ještě směs důkladně rozmixovat tyčovým mixérem do hladka. Až ochutnáte porci s čerstvou bagetkou, zařadíte houbovou paštiku mezi své top pokrmy z hub. Je totiž dokonalá a hlavně zdravá! Uchovávejte ji v lednici, ideálně v uzavíratelné sklenici. Dobrou chuť.

Pokrmy z hub jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Pokrmy z hub: Houbová nádivka s piniovými oříšky

Netradiční pokrmy z hub jsou také spojené se surovinami, které se v houbových receptech obvykle nepoužívají. Těmi jsou v tomto případě piniové oříšky. Tuto nádivku si zamilujete. Je vhodná i jako příloha k masu i smetanovým omáčkám. Pokud si chcete dopřát skutečné houbové hody, lze ji doplnit omáčkou z čerstvých, či sušených hub. Jak tedy na nádivku? Potřebujete tyto suroviny:

  • půl kilogramu čerstvých lesních hub
  • trochu olivového oleje
  • 1 kus středně velké žluté cibule
  • 4 až 5 stroužků česneku (množství si zvolte dle chuti)
  • 2 lžičky citronové šťávy a trochu kůry z citronu
  • 1 šálek piniových oříšků
  • 1 vejce
  • 2 až 3 snítky čerstvého tymiánu (lze použít i sušený)
  • 2 šálky strouhanky
  • sůl a mletý pepř k dochucení

Než se pustíte do práce, předehřejte si troubu na 180 až 200 stupňů Celsia. Pak si oloupejte cibuli a stroužky česneku a pokrájejte obojí najemno. Následně si na pánvi rozehřejte olivový olej a na něm cibuli i česnek restujte asi 7 až 10 minut, dokud nezesklovatí (nesmí zhnědnout). Mezitím si připravte houby. Očistěte je a nakrájejte na menší kusy. Vsypte k cibuli a česneku, přidejte tymián a opékejte do zlatova asi čtvrt hodiny. Po uplynutí doby odstavte houbovou směs z plamene, zakápněte citronovou šťávou, přisypte trochu kůry z citronu, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Až houby vychladnou, přidejte k nim strouhanku, piniové oříšky a vejce. Rukama ingredience propojte, abyste získali měkké, ale homogenní těstíčko. Z něj tvořte buď menší kuličky, nebo válečky a vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pomažte je trochou oleje a pečte v troubě asi 40 minut při 180 stupních Celsia. Pokrmy z hub mohou být skvělé i v netypické podobě. Přesvědčte se, dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.