img

Pokrmy z hub tak trochu netradičně

Pokrmy z hub jsou momentálně tématem číslo jedna. Houbařská sezóna je v plném proudu a z lesa si mnoho lidí odnáší hřiby, lišky, klouzky, křemenáče, bedly, či jiné chutné houby. Ne nadarmo se říká, že je Česká republika houbařskou velmocí. Houbaření je v naší zemi zkrátka v kurzu. Pokud byste si chtěli udělat radost nějakým výjimečným houbovým jídlem, inspirujte se našimi tipy.

Mezi tradiční pokrmy z hub můžete zařadit například smaženici s vejci, houbového kubu, nebo třeba houby obalené v trojobalu. Vynikající jsou i bedly pečené se solí a kmínem. Není pochyb, že tato jídla jsou bezkonkurenční a jednoznačně dominují v českých kuchyních. My se ale zaměříme na netradiční recepty. Objevujte nepoznané!

Pokrmy z hub: Lahodné škvarky, které vydrží až do zimy

Mezi netradiční pokrmy z hub můžeme dozajista zařadit škvarky. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Potřebovat budete tyto suroviny:

Čtěte také:

Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby – je výborný hlavně sušený

  • dvě velké mísy čerstvých lesních hub
  • kilogram vepřového sádla
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce sušené či čerstvého tymiánu
  • sůl k dochucení (případně i trochu mletého pepře)

Nejprve si pečlivě vymyjte a vysušte zavařovací sklenice s kompatibilními víčky. Poté si v hlubokém hrnci rozpusťte vepřové sádlo. Až bude rozpálené, vsypte do něj očištěné a na střední kousky pokrájené lesní houby a restujte do zlatova zhruba čtvrt hodiny. V další fázi houby zakápněte citronovou šťávou, ochuťte solí, případně i trochou pepře, zasypte tymiánem a dál duste po poklicí asi 5 minut. V momentu, kdy bude směs hotová, ji přendejte do jednotlivých sklenic a nechte vychladnout. Poté důkladně zavíčkujte a uchovávejte v chladu a temnu. Houbové škvarky zcela určitě zařadíte mezi oblíbené pokrmy z hub. Dokonalé budou namazané na kousku čerstvého chleba a posypané čerstvou jarní cibulkou. Zásoby vám vydrží při správném skladování nekonečně dlouhou dobu. Dobrou chuť!

Pokrmy z hub: Voňavá houbová paštika

Pokrmy z hub jsou v podstatě vhodné i pro vegetariány. To platí i v případě této voňavé houbové paštiky. Zachutná však i masožravcům. K její přípravě si obstarejte následující ingredience:

  • půl kilogramu čerstvých hub
  • 2 velké lžíce másla
  • 1 kus červené cibule
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • ¼ lžičky sušeného šafránu
  • 1 malou lžičku mletého kmínu
  • šťávu z jednoho citronu
  • 2 malé lžičky sušeného tymiánu
  • sůl a mletý černý pepř k dochucení

Začněte očištěním cibule a jejím pokrájením na drobné kousky. Mezitím si v hlubší pánvi rozpusťte máslo a na něm cibuli restujte. Po chvíli ji přelijte suchým bílým vínem, přisypte sušený šafrán a nechte tekutinu odpařit. Mezitím se pusťte do očištění hub. Pak je nakrájejte na menší kousky a vhoďte k cibuli a šafránu. Ochuťte mletým kmínem a vařte, dokud se voda z hub neodpaří. V poslední fázi přisypte k houbám i sušený tymián, sůl a mletý pepř. Také zakápněte citronovou šťávou a dobře promíchejte. Abyste získali konzistenci paštiky, je potřeba ještě směs důkladně rozmixovat tyčovým mixérem do hladka. Až ochutnáte porci s čerstvou bagetkou, zařadíte houbovou paštiku mezi své top pokrmy z hub. Je totiž dokonalá a hlavně zdravá! Uchovávejte ji v lednici, ideálně v uzavíratelné sklenici. Dobrou chuť.

Pokrmy z hub jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Pokrmy z hub: Houbová nádivka s piniovými oříšky

Netradiční pokrmy z hub jsou také spojené se surovinami, které se v houbových receptech obvykle nepoužívají. Těmi jsou v tomto případě piniové oříšky. Tuto nádivku si zamilujete. Je vhodná i jako příloha k masu i smetanovým omáčkám. Pokud si chcete dopřát skutečné houbové hody, lze ji doplnit omáčkou z čerstvých, či sušených hub. Jak tedy na nádivku? Potřebujete tyto suroviny:

  • půl kilogramu čerstvých lesních hub
  • trochu olivového oleje
  • 1 kus středně velké žluté cibule
  • 4 až 5 stroužků česneku (množství si zvolte dle chuti)
  • 2 lžičky citronové šťávy a trochu kůry z citronu
  • 1 šálek piniových oříšků
  • 1 vejce
  • 2 až 3 snítky čerstvého tymiánu (lze použít i sušený)
  • 2 šálky strouhanky
  • sůl a mletý pepř k dochucení

Než se pustíte do práce, předehřejte si troubu na 180 až 200 stupňů Celsia. Pak si oloupejte cibuli a stroužky česneku a pokrájejte obojí najemno. Následně si na pánvi rozehřejte olivový olej a na něm cibuli i česnek restujte asi 7 až 10 minut, dokud nezesklovatí (nesmí zhnědnout). Mezitím si připravte houby. Očistěte je a nakrájejte na menší kusy. Vsypte k cibuli a česneku, přidejte tymián a opékejte do zlatova asi čtvrt hodiny. Po uplynutí doby odstavte houbovou směs z plamene, zakápněte citronovou šťávou, přisypte trochu kůry z citronu, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Až houby vychladnou, přidejte k nim strouhanku, piniové oříšky a vejce. Rukama ingredience propojte, abyste získali měkké, ale homogenní těstíčko. Z něj tvořte buď menší kuličky, nebo válečky a vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pomažte je trochou oleje a pečte v troubě asi 40 minut při 180 stupních Celsia. Pokrmy z hub mohou být skvělé i v netypické podobě. Přesvědčte se, dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Husté obočí je trendy. 5 přírodních tipů, díky kterým bude skvěle růst

Husté obočí je znovu několik let v módě. Dávno jsou pryč ty doby, kdy si dámy chloupky vytrhávaly a domalovávaly tužkou na oči. Hitem je zkrátka přirozenost. A že vám příroda nenadělila? Žádný problém s babským...

Láska a vztahy

Dárek pro přítele? Žádný problém!

Dny v kalendáři neúprosně ubíhají a vy stojíte před nelehkým úkolem – vybrat dárek pro přítele. Samozřejmě ho chcete co nejvíc potěšit a ukázat mu, jak vám na něm záleží, jenže to lze jen těžko vyjádřit obyčejn...

Bydlení, zahrada

Zbavte domov negativních vibrací

Úklid. Pro jedny nenáviděná činnost, pro jiné forma meditace. Voňavý byt, poskládané šuplíky a obsah zůstává ve skříni, když otevřeme dveře. Jenže úklid není jen mechanické odstraňování prachu a neviditelných m...

Těhotenství, děti

Už vás unavuje distanční výuka? Poradíme, jak si stereotypní dny zpestřit

Distanční výuka se týká téměř všech dětí v Česku, tedy krom prvních a druhých ročníků. A vzhledem k tomu, že jde už o dlouhodobou záležitost bez vidiny světlejších zítřků, začíná to děti i rodiče unavovat. Ubíj...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Řemesla

Řemesla dávno zapomenutá: Věděli byste, co dělal hacník a marketiér?

Řemesla byla v dávných dobách mimořádně ceněna. Do této kategorie spadá ohromný počet specializací, přičemž některé byly zachovány až do dnešních dob. S příchodem jednadvacátého století sice nedošlo k úplnému v...

Fitness

Cviky na krásné ruce podporují funkčnost těla

Tělo, které vás poslouchá je zpravidla i to, které dobře vypadá. Nestačí „jen“ držet dietu, aby zmizela tuková tkáň, je třeba také posílit svalstvo. V tom spočívá kouzlo, jež dělá pěknou postavu. Zpravidla se s...

Rozvoj osobnosti

5 tipů, jak udržet svou pozornost

Chtělo by se říct, že káva, káva, káva, káva, a ještě jednou káva, avšak i ta má své limity. Navíc, při nadměrném užívání i tento lahodný mok se stává více jedem než „lékem“, jak by řekl Paracelsus. Pozornost l...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Otoky nohou nepodceňujte. Tyto babičkovské rady s nimi zatočí!

Otoky nohou nemívají jen starší lidé, ale také ti mladí. Svou roli při jejich vzniku hraje zejména životní styl a zdravotní stav. Inklinovat k nim mohou jedinci obézní, nebo ti, co dlouhé hodiny stojí či sedí v...

Blogeři

Na sídlišti nám to mečí

Od tý doby, co chodim v pravidelnejch intervalech ven se psem, vnímám čím dál víc maličkosti kolem nás. Sídliště teda máme ultra hnusný, samý vodpadky všude, lidi jsou prasata... Člověk aby měl voči i na prdeli, aby mu hafik nesežral nějakej hegeš... Je to smutný, že si člověk po sobě neni schopen uklidit. Jak by to bylo krásný všude, kdyby bylo uklizeno. Nikde žádnej igeliťák, zbytky jídla a lejna zvířat.