Je libo nějakou typicky podzimní dobrotu?

Podzim na talíři. Připravte si luxusní podzimní menu na víkend

Jestli nemáte nápad, co dnes servírovat, přinášíme vám hned několik receptů, ze kterých si jistě vyberete. Podzimní menu ze sezónních ingrediencí. Zasytí vás i zahřeje. Přichystat si můžete slané i sladké varianty podzimních jídel. Ať vám chutnají!

Hlavní jídla na podzimní menu:

Podzimní menu: Cizrnová omeleta s dušenými houbami

Přísady: 

  • 1 miska čerstvě nasbíraných hub
  • 200 g cizrnové mouky
  • 400 ml vody
  • 1 lžička černé soli
  • špetka kurkumy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • špetka kmínu
  • 2 lžíce másla
  • libeček

Příprava:

Čtěte také:

Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého

20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu

Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!

Nejprve očistíme houby, pak je nakrájíme na malé kousky. Velkou pánev dáme na plotnu a rozehřejeme na ní máslo. Pak vhodíme houby a chvíli dusíme. Po chvilce přidáme sůl a kmín, ještě chvíli dusíme. Mezitím si rozpálíme ještě druhou pánev. Cizrnovou mouku si rozmícháme ve vodě. Přidáme černou sůl, kurkumu, muškátový oříšek, sůl a pepř. Necháme chvíli odležet. Směs rozdělíme na čtyři části. Jednu část nalijeme na pánev a důkladně prosmažíme z obou stran. Na omeletu pak rozprostřeme čtvrtinu houbové směsi. Zabalíme a posypeme parmazánem. Takto postupujeme dále, dokud nemáme čtyři porce. Aby podzimní menu vypadalo hezky, můžete jej nakonec ještě ozdobit zelenou natí.

Podzimní menu: Grilovaná cuketa s kuřecím masem a vlašskými ořechy

Přísady: 

  • 1 větší cuketa
  • 1 červená cibule
  • 50 g bulguru
  • 100 g kuřecího masa
  • 30 g 40% eidamu
  • sůl, pepř 
  • hrst vlašských ořechů

Příprava:

Jednoduché a rychlé jídlo na podzimní menu. Cuketu omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Bulgur uvaříme, kuřecí maso nakrájíme na kostky a upečeme. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova. Jakmile je vše hotovo, smícháme bulgur, maso i cibulku v jedné míse a směsí naplníme obě poloviny cukety. Osolíme, opepříme. A posypeme půlkami vlašských ořechů. Zapečeme v troubě při 170 stupních. Těsně před koncem pečení posypeme strouhaným eidamem.

Podzimní menu: Kuře na pivu se zeleninou 

Přísady: 

  • 1 větší kuře
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • trochu čerstvého kopru
  • trochu citrónové šťávy
  • sůl, bílý pepř
  • 300 ml tmavého piva
  • máslo

Příprava:

Kuře důkladně očistíme. Ochutíme solí a bílým pepřem. Dáme ho do pekáčku a zasypeme jej směsí přichystané zeleniny, kterou jsme si pokrájeli na nudličky. Částí zeleniny můžeme kuře i naplnit. Nakonec přidáme i nadrobno nasekaný kopr, šťávu z čerstvě vymačkaného citrónu a polijeme rozpuštěným máslem a pivem. Zakryjeme alobalem a pečeme v troubě rozpálené na 160 stupňů. Po hodině pečení alobal sundáme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů. Dopečeme. Jako příloha pro takové podzimní menu se ideálně hodí bramborová kaše s dýňovým pyré.

Salát na podzimní menu:

Podzimní menu: Tradiční coleslaw 

Přísady: 

Zálivka: 

  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžíce hořčice
  • ½ lžičky cukru
  • sůl, mletý pepř
  • 2–3 lžíce majolky či jogurtu 

Příprava:

Coleslaw je slavný tradiční salát, který na podzimní menu rozhodně patří. Navíc je jednoduchý a rychlý. Nejprve nakrájíme zelí a mrkev na tenké nudličky. Cibulku rozkrájíme nadrobno. Smícháme všechny ingredience na zálivku a přelijeme jí přichystanou zeleninu. Promícháme a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu. Salát coleslaw podáváme s křupavým pečivem.

Dezert na podzimní menu:

Jablka a švestky jsou typickou podzimní potravinou

Podzimní menu: Křehký jablečný koláč se švestkami

Přísady na těsto: 

  • 500 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3-5 lžic mléka (podle potřeby)

Náplň: 

  • 500 g strouhaných jablek
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 5 lžic moučkového cukru
  • skořice 
  • 200 g rozpůlených švestech

Příprava:

Podzimní menu musí být zakončeno sladkou tečkou. Nejprve dáme do mísy všechny ingredience na těsto a zpracujeme hladkou a nelepivou hmotu. Množství mléka přidávejte po lžících postupně. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme jej na půl hodiny do lednice odpočinout. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka a přichystáme si švestky. Jablka zasypeme pudingovým práškem, cukrem a skořicí, promícháme. Vytáhneme těsto z ledničky a rozdělíme jej na dvě části. Jednu část vyválíme a dáme ji na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto rozprostřeme jablečnou náplň a tu pak následně poklademe ještě půlkami švestek. Nakonec vyválíme i druhou polovinu těsta a tou pak jablečno-švestkovou směs přikryjeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi po dobu 20-25 minut. Vytáhneme a necháme zchladnout. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.