img

Bulgur zahřeje a dodá energii: Recept nasladko a naslano

Předvařená nalámaná celozrnná pšenice, kterou z tureckého slova bulghur nazýváme v českém jazyce bulgur je výživnou, lehce stravitelnou verzí obilovin. Její příprava je rychlá a snadná. Chutná lehce po oříšcích a skvěle hodí se pro sladkou i slanou verzi jídel. Co všechno bulgur obsahuje a proč je pro naše zdraví přínosem?

Bulgur v kuchyni

Bulgur se nejčastěji používá v oblasti Středomoří a Středního východu. Jedná se o pšenici, která se vypere, usuší a rozdrtí na různě veliké kousky. K dostání je pak bulgur jemnější i hrubší. Záleží na vaší preferenci a touze zkoušet. Zatímco hrubší se hodí do kaší, salátů nebo jako příloha, jemnější se využívá zejména do nádivek, karbanátků, plněné zeleniny či do polévek. Výhodou bulguru je nejen jeho snadná a rychlá příprava, ale též fakt, že nenadýmá! Nejčastěji se bulgur připravuje vařením. V poměru 1:3 (bulgur:voda) jej vsypete do studené vody, kterou přivedete k varu a následně na mírném plameni vaříte bulgur pod pokličkou cca 10–13 minut (dle velikosti zrn). Při přípravě naslano přisypete na počátku ještě sůl, v případě verze nasladko dochutíte až následně (med/javorový sirup/agáve…). Doporučená dávka na dospělého je 3–4 polévkové lžíce syrového bulguru (cca 50–70 g).

Bulgur a zdraví

Jak již bylo řečeno, bulgur je lehce stravitelnou potravinou, která obsahuje vlákninu, bílkoviny, sacharidy, vitaminy a minerální látky. Oproti jiným typům obilovin (např. bílé rýži) obsahuje výrazně více vlákniny a bílkovin, díky čemuž podporuje i naše trávení a dobrý stav střevního mikrobiomu. Bulgur je bohatý na vitaminy skupiny B, včetně vitaminu B9 ­– kyseliny listové, jež je doporučována zejména v období těhotenství. V bulguru můžete nalézt také vitaminy C, A a E, i když hodnoty nejsou zas tolik oslnivé. Mezi podstatné minerální látky patří železo, vápník, draslík, hořčík nebo zinek. Díky svým obsaženým látkám bulgur přispívá:

Čtěte také:

Sladká i slaná pohanková kaše

  • k dobrému fungování celého našeho metabolismu (dokonce metabolismus zrychluje),
  • k udržení optimální hladiny krevního cukru,
  • k dobrému stavu našeho srdce a cév,
  • ke zlepšení trávení (mimo jiné podporuje pravidelnost vyprazdňování, čímž zajišťuje i detoxikaci tlustého střeva)
  • pozitivně působí na nervovou soustavu (snižuje dopady stresu).

V neposlední řadě se bulgur využívá při redukčních dietách, neboť díky vysokému obsahu vlákniny navozuje pocit plnosti a díky „vhodným“ sacharidům a tukům dodává energii a minimalizuje stavy vlčího hladu.

Pozor: Bulgur obsahuje lepek (i když v menším množství než klasická pšenice), proto není vhodné pro lidi s celiakií nebo přecitlivělostí na lepek.

Bulgur lze připravit naslano i nasladko

Bulgur recept naslano: Tabouleh

V teplejších dnech je skvělou verzí pro rychlý oběd nebo lehkou večeři. V chladnějších dnech jej oceníte jako netradiční přílohu zejména k jehněčímu nebo hovězímu masu.

Potřebujete (2 porce): 140 g bulguru, 6 menších rajčátek, 1 šalotka, cca 40 g petrželky, 20 g čerstvé máty, šťávu z menšího citrónu, cca 5 lžic extra panenského olivového oleje, lžička soli.

Postup: Uvařte bulgur (poměr bulgur:voda = 1:3, cca 10–15 minut dle velikosti zrn, osolte na počátku). Během doby vaření nakrájejte rajčata na drobnější kousky, šalotku najemno a nastříhejte bylinky spíše nahrubo. Z uvařeného bulguru slejte případnou vodu navíc, poté vmíchejte olivový olej a postupně citronovou šťávu (raději ochutnávejte). Naposledy zamíchejte najemno nakrájenou šalotku, rajčata a bylinky. Nechte pár minut spojit chutě při pokojové teplotě a servírujte.

Další verzí je obohatit recept o řapíkatý celer, papriku nebo vařené houby.

Bulgur recept naslano: Kuličky z mletého masa s bulgurem

Tento recept můžete využít i v případě, že se chystáte na výlet. Získáte totiž skvělou svačinu v podobě výživově a energeticky vyvážených „kuliček“.

Potřebujete: 0,5 kg mletého masa (ideálně s převahou hovězího), 50 g bulguru, 1 vejce, menší cibule, 3 stroužky česneku, 50 g hladké mouky (lze využít i polentu nebo strouhánku), bylinky dle chuti (majoránka, petržel…), sůl, pepř

Postup: Uvařte bulgur doměkka. Mezitím smíchejte mleté maso s jemně nakrájenou cibulí, lisovaným česnekem, bylinkami, solí, pepřem, vejcem a moukou. Následně přidejte bulgur. Vytvořte kuličky, které umístíte na pečící papír a pečete cca 30 minut na 180 °C (upravte dle vlastností své trouby). Výsledná podoba je „dozlatova“.

Bulgur recept nasladko: Sladká kaše

Bulgur skvěle chutná i nasladko, kdy se nejčastěji jí jako zdravá snídaně, která dodá energii a zahřeje. Variabilita je obrovská. Základní recept je povařit bulgur (3 lžíce/osoba) s hrstí nakrájených ořechů. Vaříte pod pokličkou cca 12 minut (doměkka), přičemž na poslední 2 minuty přisypte lžičku skořice. Po odstavení přidejte kousek másla a lžičku medu.

Autor článku: Markéta Palatin

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Láska a vztahy

Dárek pro přítele? Žádný problém!

Dny v kalendáři neúprosně ubíhají a vy stojíte před nelehkým úkolem – vybrat dárek pro přítele. Samozřejmě ho chcete co nejvíc potěšit a ukázat mu, jak vám na něm záleží, jenže to lze jen těžko vyjádřit obyčejn...

Těhotenství, děti

Už vás unavuje distanční výuka? Poradíme, jak si stereotypní dny zpestřit

Distanční výuka se týká téměř všech dětí v Česku, tedy krom prvních a druhých ročníků. A vzhledem k tomu, že jde už o dlouhodobou záležitost bez vidiny světlejších zítřků, začíná to děti i rodiče unavovat. Ubíj...

Ezoterika

Archetypy planet – Mars symbolizuje akci, sílu a touhu žít

Astrologie patří mezi obory, který má řadu příznivců, ale i odpůrců. Jedni se nehnou z domu bez kontroly stavu na obloze, druzí si životem vykračují navzdory stavu na obloze. Kde leží pravda je asi určeno nasta...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Řemesla

Řemesla dávno zapomenutá: Věděli byste, co dělal hacník a marketiér?

Řemesla byla v dávných dobách mimořádně ceněna. Do této kategorie spadá ohromný počet specializací, přičemž některé byly zachovány až do dnešních dob. S příchodem jednadvacátého století sice nedošlo k úplnému v...

Fitness

Cviky na krásné ruce podporují funkčnost těla

Tělo, které vás poslouchá je zpravidla i to, které dobře vypadá. Nestačí „jen“ držet dietu, aby zmizela tuková tkáň, je třeba také posílit svalstvo. V tom spočívá kouzlo, jež dělá pěknou postavu. Zpravidla se s...

Rozvoj osobnosti

Terapie smíchem: Cesta ke zdravému vnímání reality a získání nadhledu

Smích léčí, říká se. A možná je na tom hodně pravdy. Je až překvapivé, že pohroma, která zachvátila planetu se zaměřuje právě na dýchání a plíce, tedy symbol naší radosti a svobody. Nenechte se obrat o prostřed...

Mazlíčci

Jaké zvířátko pro děti se hodí do bytu? 7 tipů na nenáročné mazlíčky

Chtějí vaše děti mazlíčka a bydlíte v bytě? Ne všechny nápady dětí na zvířátko jsou dobré z hlediska menšího prostoru, který máte k dispozici. Ovšem existuje celá řada možností, jak dítěti splnit jeho sen na ma...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Pilsner Urquell den...

Dneska jsem dostala znamení shůry. Jeden nejmenovanej dopravce potravin až domů mi dovezl nákup a co jsem v něm jenom nenašla! Místo dvanácti plzeňskejch piv jsem měla v tašce osmnáct krásnejch kousků! Tímto díky za šestipack navíc! Aspoň nějaká radost v tomhle potemnělym žití. Moje alkáčský buňky zajásaly a už to nasávám. Je to jasný, střízlivá usínat nebudu...