Cizrna

img
10. 10. 2017

Léčivé účinky cizrny

  • Jako každá luštěnina obsahuje i cizrna stopové množství prvků jako jsou železo, mangan, vápník nebo i hořčík, které zlepšují pevnost pokožky a bojují s chudokrevností.
  • Kromě nich se v cizrně nachází také vitamín E, který podporuje obranyschopnost organismu.
  • Mezi neobvyklé látky v luštěninách patří například izoflavony, které odborníci považují za látku bojující proti rakovinnému bujení.
  • Draslík, který cizrna obsahuje vyrovnává tlak v buňkách a působí na správnou srdeční činnost.
  • Častá konzumace této luštěniny pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním zvláště díky nenasycené mastné kyselině linolové, která zároveň snižuje cholesterol.
  • Zrna neobsahují lepek, což ocení celiaci při bezlepkové dietě.
  • Rostlinné bílkoviny v cizrně tělo zužitkuje při stavbě buněčných stěn.
  • V cizrně se také nachází látky cholin a kyselina listová, které společně ovlivňují správnou funkci nervového systému.
  • Pravidelná konzumace zlepšuje funkci střev a zamezuje zácpě, především protože se cizrna skládá z velkého množství vlákniny.
  • Vysoký obsah škrobu se po strávení přeměňuje na glukózu, což dodává tělu potřebnou energii.
  • Jako antioxidant může v těle působit kyselina pangamová neboli vitamín B12, který se ve velkém množství nachází právě v cizrně.

Zajímavosti o cizrně

  • V tuzemských obchodech se obvykle prodává béžová varianta, avšak existuje i zelená, tmavá nebo červená odrůda.
  • Cizrna se poprvé objevila už před 7000 lety v oblasti dnešního Turecka nebo Sýrie.
  • Dříve se pražená a mletá cizrna přidávala do kávy, aby se zvýraznila její chuť a vytvořilo se více pěny.
  • Vegetariáni a vegani mohou tuto potravinu konzumovat jako hlavní chod místo masa nebo vajec, protože obsahuje vyvážené množství potřebných živin.
  • Pečená nebo smažená cizrna se hůře tráví, protože se část škrobu stane odolným vůči žaludečním šťávám.
  • Z cizrny se vyrábí také mouka, kterou můžete požívat například pro přípravu jíšky nebo exotického falafelu.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…