Zelí

Jen málokterá zelenina má v sobě tolik vitamínů jako právě zelí. Může nám pomoci od mnohých neduhů, a vyniká i všestranností využití v kuchyni.

Léčivé účinky zelí

Zelí, převážně v jeho kysané formě, můžeme používat na mnoho zdravotních obtíží. Trpíte-li na žaludeční vředy, pomůže vám šťáva vymačkaná ze zelí. Ta také přispívá ke zlepšení zdravotního stavu při kašli a nachlazení, je účinná při prevenci proti onemocnění srdce a ledvin, dále působí močopudně, napomáhá při arterioskleróze i při obezitě.

Zelí ale působí i proti bakteriím a dokonce má vliv i na zlatého stafylokoka a bakterie tuberkulózy. Je vhodné i při léčbě dny, žlučníkových kamenů, na bolesti hlavy, onemocnění sleziny, na zvýšení chuti k jídlu, při chronické poruše trávení, jako močopudný a lehce projímavý prostředek a na mnoho dalších neduhů.

Kysané nebo čerstvé zelí si nemusí odpírat ani diabetici, pacienti s nemocnými játry nebo žlučovými kameny. Šťáva nebo odvar ze zelí se používá i k léčbě zánětu hrtanu nebo průdušek.

Kdy zelí škodí?

Není znám žádný případ, kdy by zelí vyloženě uškodilo našemu organismu. Někdy může nadměrná konzumace zelí způsobit nadýmání, které můžeme zmírnit přidáním kmínu, majoránky nebo fenyklových semínek do pokrmu.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Pečené jelito se zelím

Jelita propícháme na několika místech špičatou špejlí nebo vidličkou, dáme do pekáčku vymazaného trochou sádla, přilijeme malé množství vody (jen aby se jelita nepřipalovala) a pečeme zakryté při 150 °C asi 25 minut....

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte