Francouzská cibulačka se tradičně podává s rozpečenou bagetkou a strouhaným sýrem.

Cibulačka v osmi skvělých receptech: Vyzkoušíte staročeskou nebo tradiční francouzskou?

Cibulačka má sice svůj původ ve Francii, avšak lidé z celého světa si recept na tuto výtečnou polévku přizpůsobili svým chutím. Pokud jste ještě tento pokrm nevařili, určitě mu dejte šanci! Tato polévková klasika zahřeje, skvěle zasytí celou rodinu a bude lahodit i těm největším mlsounům!

Připravili jsme pro vás 8 receptů na cibulačku, mezi nimiž najdete nejen variace od českých hospodyněk, ale i ty zahraniční, jako například z Německa, Maďarska, Švýcarska nebo Itálie. Nechte se unést vůněmi bylinek i koření a připravte si dokonalý oběd či večeři!

Cibulačka 8x jinak: STAROČESKÁ CIBULAČKA

Říká se, že v jednoduchosti je krása a v tomto případě i chuť. Pokud nemáte rádi zdlouhavé a složité vaření, je staročeská cibulačka pro vás jako dělaná! K jejímu zhotovení vám postačí sedm běžných a levných surovin – ve výsledku však vykouzlíte delikátní pokrm pro celou rodinu.

Čtěte také:

Bramborová polévka na staročeský způsob i v moderním pojetí: Inspirujte se těmito skvělými recepty!

Potřebné ingredience na staročeskou cibulačku

  • žlutá cibule: ½ kg
  • hovězí vývar: ½ l
  • vepřové sádlo: 2 polévkové lžíce
  • krystalový cukr: 1 kávová lžička
  • hladká mouka: 1 polévková lžíce
  • čerstvá nasekaná majoránka (může být i sušená): 1 polévková lžíce
  • sůl dle chuti

RECEPT NA STAROČESKOU CIBULAČKU

Nejprve si oloupejte cibuli a poté ji pokrájejte na tenké plátky. Následně si k ruce vezměte středně velký hrnec a v něm zahřejte vepřové sádlo. Na něm pak restujte pozvolna cibuli – dokud nezměkne a nezíská karamelové zabarvení, což vám bude trvat přibližně čtvrt hodiny. Dále posypte cibulku lžící hladké mouky, promíchejte vařečkou a vařte asi minutu. Dále také ochuťte cukrem, majoránkou a přelijte asi 250 ml hovězího vývaru. Jakmile polévka začne houstnout, dolijte zbývající vývar. Nyní máte staročeskou cibulačku hotovou, tedy podávejte ji horkou třeba se strouhaným sýrem a opečeným chlebem. Dobrou chuť!

Cibulačka 8x jinak: FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

Tato francouzská polévková klasika v podobě cibulačky vykouzlí úsměv na tváři kdejakému gurmánovi. Při vaření provoní celý váš byt a také skvěle v sychravých dnech zahřeje. Přípravu snadno zvládne i začátečník, proto se pusťte do kulinářského tvoření.

Potřebné ingredience na francouzskou cibulačku

  • velké červené nebo žluté cibule: 6 ks
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • sůl dle chuti
  • česnekové stroužky (prolisované): 2 ks
  • hovězí vývar (nebo kuřecí): 8 šálků
  • suchý vermut nebo suché bílé víno: ½ šálku
  • bobkové listy: 2 ks
  • čerstvý tymián/lístky: 1 lžíce (nebo ½ lžičky sušeného)
  • čerstvě namletý černý pepř: ½ lžičky
  • brandy: 2 lžíce (volitelně)
  • francouzská bageta: 8 plátků
  • strouhaný švýcarský sýr Gruyere: 1 a ½ šálku
  • trochu strouhaného parmezánu

Poznámka: 1 šálek = cca 240 ml (nebo gramů)

RECEPT NA FRANCOUZSKOU CIBULAČKU

Nejprve si oloupejte cibule a nakrájejte je na tenčí plátky. Poté si k ruce vezměte velký hrnec a v něm rozehřejte tři lžíce olivového oleje. Po chvíli na tuk vsypte cibulku a za průběžného míchání restujte asi 15 až 20 minut. Až tato doba uplyne, vlijte k cibuli poslední lžíci olivového oleje, přidejte také máslo a pokračujte v restování asi 20 až 40 minut, dokud cibule nezačne hnědnout. Při závěrečné fázi karamelizace ještě posypte cibulku cukrem, vsypte i sůl (asi lžičku nebo dle chuti), promíchejte a pokračujte v restování dalších 15 minut. Nakonec přidejte česnek a nechte jeho chuť propojit s cibulí asi minutu. Do správné francouzské cibulačky také patří vermut nebo suché bílé víno tedy nyní jej k surovinám v hrnci přilijte a dobře opět zamíchejte. Také přidejte vývar, bobkové listy, tymián a vařte pod poklicí asi půl hodiny.

Na závěr cibulačku dochuťte dle potřeby solí, přidejte černý mletý pepř a případně i brandy, pokud budete chtít. Před podáváním vyjměte bobkové listy. Servírovat lze polévku s bagetkami, které potřete olivovým olejem, posypete švýcarským sýrem i parmezánem a necháte rozpéct v rozehřáté troubě asi 5 minut. Pečivo se pak pokládá přímo na vrch horké cibulačky a dle preferencí zasype zbylým sýrem. Dobrou chuť!

Cibulačka 8x jinak: KRÉMOVÁ CIBULAČKA SE SMETANOU

Pokud máte raději krémovější variace polévek, budete z této cibulačky se smetanou nadšení. Vhodná je i pro odrostlejší děti, neboť neobsahuje víno či jiný alkohol. Naopak v sobě nese chutě velmi zdravých ingrediencí, jako např. řapíkatého celeru, které si zamiluje celá rodina.

Potřebné ingredience na krémovou cibulačku se smetanou

  • 1/3 šálku másla
  • cca 450 až 455 gramů sladké cibule nakrájené na tenké plátky
  • 3 stonky řapíkatého celeru (nakrájeného najemno)
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • ¼ lžičky sušeného tymiánu
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • ¾ šálku husté sladké smetany (vysokoprocentní)
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Poznámka: 1 šálek = cca 240 ml (nebo gramů)

RECEPT NA KRÉMOVOU CIBULAČKU SE SMETANOU

K ruce si vezměte středně velký hrnec a v něm rozehřejte máslo. Poté na něm restujte nakrájenou cibuli spolu s očištěným a pokrájeným řapíkatým celerem, než obě suroviny změknou. To bude trvat asi 5 až 7 minut. Dále vmíchejte hladkou mouku, tymián a pokračujte v restování asi minutu. Následně vlévejte do hrnce postupně kuřecí vývar, průběžně promíchávejte a přiveďte k varu dalších 8 až 10 minut pod poklicí. Nakonec tyčovým mixérem rozmělněte zeleninu v polévce, zjemněte sladkou smetanou, promíchejte a mírně prohřívejte ještě 5 minut na plotně. Po dochucení solí a pepřem podávejte (dle libosti lze cibulačku také dochutit trochou strouhaného čedaru). Dobrou chuť!

Cibulačka 8x jinak: NĚMECKÁ CIBULAČKA

Téměř každá země má nějakou svou variaci cibulačky. Z Německa vám přinášíme velmi netradiční cibulovou polévku, která obsáhne místo suchého bílého vína světlé pivo. Výsledná chuť je velmi netradiční, ale rozhodně stojí za zkoušku! Podávat tuto německou cibulačku můžete s klasickými opékanými krutony anebo jako Němci – s opékanými kousky preclíkového pečiva.

Potřebné ingredience na německou cibulačku

  • 3 ks preclíkových housek (jiné pečivo z preclíkového těsta)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • cca 450 g oblíbené klobásky (oloupané – odstraněné střívko)
  • 4 až 5 velkých sladkých cibulí
  • 2 lžičky hrubozrnné soli
  • 1 lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • cca 355 ml světlého piva
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 2 až 3 bobkové listy
  • 1/8 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 120 až 150 gramů strouhaného švýcarského sýra

Poznámka: 1 šálek = cca 240 ml (nebo gramů)

RECEPT NA NĚMECKOU CIBULAČKU

Ve velkém hrnci si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce másla. Poté na tuku opékejte ze všech stran preclíkové pečivo pokrájené na kousky. Můžete samozřejmě použít i jiný druh pečiva (např. bagetu). Jakmile budou krutony zlatavé a křupavé, vyjměte je a dejte stranou. Dále si na suché nepřilnavé pánvi opečte pokrájenou klobásku a též dejte stranou. Nyní do hrnce (kde jste opékali krutony), vlijte/vložte zbývající množství oleje i másla a na tuku restujte loupanou a na tenké plátky krájenou cibuli. Tu pak ještě osolte a opepřete dle preferencí. Cibulku při neustálém míchání karamelizujte – zmenší svůj objem. To bude trvat asi čtvrt hodiny. Po 15 minutách zasypte cibuli hladkou moukou, promíchejte a prohřejte 1 až 2 minuty. Následně vlijte do hrnce vybrané světlé pivo, hovězí vývar a přidejte i hnědý cukr, bobkové listy a muškátový oříšek. Nakonec snižte teplotu plotny na střední intenzitu, vložte k ostatním surovinám opečenou klobásku, důkladně promíchejte a vařte aspoň 15 minut pod poklicí. Nyní je vaše německá cibulačka hotová, a tak ji podávejte s opečenými krutony a strouhaným švýcarským sýrem. Dobrou chuť!

Horkou cibulačku můžete před podáváním zasypat nejen sýrem, ale také třeba jarní cibulkou.

Cibulačka 8x jinak: MAĎARSKÁ CIBULAČKA

Další na řadě je maďarská cibulačka, která ovšem neobsahuje zas tak moc cibule, jak byste si mohli myslet. Za to v ní najdete jak jinak – notné množství sladké maďarské papriky (koření) anebo maďarské vaječné nudle. Ty lze ovšem nahradit třeba těstovinami Orzo, což je těstovinová rýže.

Potřebné ingredience na maďarskou cibulačku

  • cca 1/2 lžíce másla (nebo dle potřeby)
  • 1/8 šálku olivového oleje
  • 2 šálky krájené sladké cibule
  • 1 malý stroužek česneku (nasekaný)
  • 3 lžíce sladké maďarské papriky (mleté)
  • 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 šálek zakysané smetany
  • cca 120 gramů vaječných nudlí (Orzo nebo maďarských)

Poznámka: 1 šálek = cca 240 ml (nebo gramů)

RECEPT NA MAĎARSKOU CIBULAČKU

V hrnci si zahřejte máslo společně s olivovým olejem a následně na tuku restujte (střední plamen) pokrájenou cibuli s česnekem, což bude trvat asi 5 až 7 minut. Následně přisypte sladkou maďarskou papriku, vlijte vývar a vše dobře promíchejte. Polévku vařte pod poklicí na mírném ohni asi 10 minut. Mezitím si temperujte zakysanou smetanu – tedy vyškrabejte ji z kelímku do misky a postupně k ní přidávejte pár lžic (asi 4 až 5) horké maďarské cibulačky/pečlivě promíchejte. To je nutné provést, aby se smetana v polévce nesrazila. Nakonec cibulačku zjemněte smetanovou směsí, krátce provařte – asi 2 minuty a přisypte vaječné těstoviny. Ty vařte v polévce na mírném plamenu asi 7 až 10 minut. Ihned podávejte, dobrou chuť!

Cibulačka 8x jinak: NETRADIČNÍ CIBULAČKA S HOUBAMI

Nyní pro vás máme ryze českou variaci cibulačky, která je obohacena o sušené houby. Náruživí houbaři tedy mohou své úlovky v tomto receptu náležitě zužitkovat. Podávat můžete polévku jak s krutony, tak třeba se zakysanou smetanou. Výtečná je pak na povrchu i opečená slanina.

Potřebné ingredience na netradiční cibulačku s houbami

  • velké žluté cibule: 4 ks
  • sušené houby: cca 20 g
  • kmín: 1 kávová lžička
  • jakýkoliv vývar (zeleninový, hovězí či kuřecí a ideálně domácí): 6 hrnků
  • bobkový list: 4 ks
  • mletý černý pepř a sůl dle chuti
  • vepřové sádlo: 3 polévkové lžíce
  • opečená slanina, zakysaná smetana a krutony dle preferencí k podávání

RECEPT NA NETRADIČNÍ CIBULAČKU S HOUBAMI

Do hrnce vložte vepřové sádlo a nechte jej rozehřát na plotně. Poté na něm restujte tenké plátky cibule posypané celým kmínem – to bude trvat při občasném promíchání asi 15 až 20 minut. Dále si převařte vodu ve varné konvici a přelijte jí sušené houby v misce – nechte nabobtnat. Nyní se vraťte k cibulce: tu podlijte preferovaným vývarem, okořeňte solí, pepřem, vložte bobkové listy a také scezené sušené houby. Vše pak promíchejte a vařte pod poklicí asi 10 až 15 minut. Hotovou netradiční cibulačku s houbami podávejte horkou a přidejte k ní při servírování suroviny dle libosti, tj. zakysanou smetanu, opečenou slaninu nebo krutony. Dobrou chuť!

Cibulačka 8x jinak: ITALSKÁ CIBULAČKA ALIAS CARABACCIA

Jako předposlední pro vás máme velmi chutný recept na italskou cibulačku pocházející konkrétně z Toskánska. Známá je krom jiného i jako carabaccia. Připravuje se tradičně z pomalu vařené červené cibule a bílého vína. Tedy skvostný výsledek je zaručen!

Potřebné ingredience na italskou cibulačku alias carabacciu

  • asi 1 kg červené cibule
  • 240 ml suchého bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 ks bobkového listu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • sůl dle chuti

RECEPT NA ITALSKOU CIBULAČKU ALIAS CARABACCIU

Začněte tím, že si v hrnci rozehřejete olivový olej. Na něm pak opékejte jemně pokrájenou červenou cibuli (s trochou soli) – zvolte mírnější plamen a restujte aspoň 40 minut při občasném míchání. Také cibuli hlídejte, aby se nepřipálila/nezhnědla. Jakmile bude měkká, vlijte k ní lžíci vinného octa, suché bílé víno a okořeňte skořicí i pepřem. Takto nechte polévku provařit, než se tekutina zredukuje na polovinu. Následně vlijte zeleninový vývar, přidejte bobkový list a pokračujte ve vaření další půl hodinu. Hotovou italskou cibulačku podávejte dle libosti s opečenými plátky bagetky a strouhaným sýrem/parmezánem. Dobrou chuť!

Cibulačka 8x jinak: ŠVÝCARSKÁ CIBULAČKA

Na závěr pro vás máme velmi jednoduchý, avšak chutný recept na švýcarskou cibulačku, kterou si zamilují především milovníci hutných sýrů typu čedar. Vynikající bude cibulačka především s opečenými máslovými krutony, tak neváhejte a pusťte se do vaření!

Potřebné ingredience na švýcarskou cibulačku

  • 120 g másla
  • 1,5 kg žluté cibule
  • 750 ml vody
  • cca 40 ml tekutého kuřecího bujónu (nebo adekvátně k množství vody kostku)
  • 120 g hladké mouky
  • 860 ml mléka
  • 750 g strouhaného švýcarského nebo kanadského/irského čedaru

RECEPT NA ŠVÝCARSKOU CIBULAČKU

V hrnci si nejprve rozpusťte máslo. Poté na něm restujte (střední plamen) asi 10 minut najemno pokrájenou cibuli. Následně vlijte vodu s bujónem, promíchejte a přiveďte k varu (asi 15 minut pod poklicí). Dále si v misce smíchejte mléko společně s hladkou moukou, aby se zcela rozpustila. Tuto směs pak vlijte po čtvrt hodině do polévky a promíchejte metličkou do zhoustnutí. Cibulačku odstavte nakonec z plotny a vsypte do ní asi 350 gramů strouhaného švýcarského či jiného čedaru. Také promíchejte, aby se sýr rozpustil. Nakonec pokrm osolte i opepřete dle preferencí a podávejte. Švýcarská cibulačka se servíruje tak, že se na povrchu hojně zasype zbývajícím čedarem. Dobré chutnání!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 12. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...