Bramborová polévka na staročeský způsob i v moderním pojetí: Inspirujte se těmito skvělými recepty!

img

Bramborová polévka do české gastronomie prostě patří. Každý kuchař ji ovšem vaří poněkud odlišně. Jeden do vývaru přidává pouze kořenovou zeleninu, druhý zase uzeninu spolu se smetanou. Protože dokáže polévka dokonale zahřát a pohladit po žaludku, měla by se stát nedílnou součástí zimního jídelníčku. Inspirujte se těmito zajímavými recepty.

Připravili jsme si pro vás tři tipy, které vás určitě zaujmou. Výsledné pokrmy jsou levné a velmi chutné. Stane se vaším favoritem bramborová polévka na tradiční staročeský způsob, nebo dáte raději přednost vylepšené verzi s kouskem klobásky? Vegetariáni a milovníci luštěnin si zase pochutnají na té s červenou čočkou.

Bramborová polévka na tradiční staročeský způsob

Jako první se vám představí bramborová polévka ryze tradiční staročeská, kterou ocení i ti, kteří nejí maso. Je plná voňavých hub a koření, ochutnejte. Potřebovat budete tyto suroviny:

Čtěte také:

Francouzská cibulová polévka se sýrem

  • brambory: ½ kilogramu
  • mrkev: 40 gramů
  • celer: 40 gramů
  • sušené lesní houby: 100 gramů
  • smetana na vaření: 4 lžíce
  • kapusta: ¼ kusu
  • česnekový stroužek: 1 kus
  • máslo: 50 až 60 gramů
  • drcený nebo mletý kmín: dle chuti
  • sušená majoránka: dle chuti
  • sůl: dle potřeby
  • mletý pepř: dle potřeby
  • hladká mouka: cca 5 lžic
  • studená voda: cca 1 a ½ litru

Nejprve si oloupejte a omyjte veškerou zeleninu. Poté vroucí vodou spařte kapustu a dejte stranou. Do smetany na vaření namočte sušené houby a nechte nabobtnat. V další fázi si napusťte do velkého hrnce vodu, osolte ji a vložte do ní kostičky brambor, mrkve, kapusty a celeru. Zasypte kořením dle chuti (kmín, majoránka, pepř) a přiveďte k varu. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo (asi dvě až 3 lžíce) a zahustěte jej hladkou moukou, abyste získali zlatavou jíšku. Tu asi po 15 minutách vložte do hrnce se zeleninou, důkladně promíchejte a vše vařte zhruba hodinu. Brambory by měly být spolu s mrkví měkké. Nyní nechte okapat houby a osmahněte je na troše másla. Následně je poduste několik minut se smetanou. Směs smetany a hub přidejte do vývaru v posledních třiceti minutách vaření a promíchejte. Na závěr vložte lisovaný česnek, a nechte ještě chvíli probublávat. V tuto chvíli je vaše bramborová polévka na staročeský způsob hotová, a tak ji můžete ihned servírovat třeba s kouskem chleba. Dobrou chuť.

Bramborová polévka skvěle zahřeje.

Bramborová polévka s uzenou klobáskou

Tato bramborová polévka s uzenou klobáskou nadchne všechny masožravce. Je to taková modernější verze a neobsahuje houby. Na přípravu pokrmu si obstarejte tyto ingredience:

  • brambory: ½ kilogramu
  • uzená klobása: 2 až 3 kusy
  • libovější anglická slanina: 70 gramů
  • česnekové stroužky: 2 kusy
  • cibule: 1 kus
  • máslo: cca 30 až 40 gramů
  • hladká mouka: 2 lžíce
  • sušená majoránka: 2 lžičky
  • sůl: dle chuti
  • mletý černý pepř: dle chuti
  • studená voda (nebo masový vývar): cca 1 litr

Začněte tím, že si oloupete brambory a pokrájené na kostky je uvaříte do měkka v mírně osolené vodě. Mezitím si nakrájejte klobásu taktéž na kostičky spolu s loupanou cibulí. Dále si rozpusťte v hlubším hrnci máslo a osmahněte na něm klobásku s anglickou slaninou dozlatova. Tu pak vyjměte a vsypte do výpečku jemně nasekanou cibuli. Restujte asi tři až čtyři minuty. Následně máslo i s cibulí zaprašte hladkou moukou a umíchejte světlou jíšku. Přes ní nalijte asi litr studené vody (může být i masový vývar) a přiveďte k varu. Nyní si sceďte uvařené brambory a po deseti až patnácti minutách je vsypte do vývaru s jíškou. Také vložte opečenou klobásku se slaninou a promíchejte. Okořeňte majoránkou, solí, pepřem, vložte nasekaný nebo lisovaný česnek, krátce nechte projít varem a bramborová polévka s uzeninou je na světě. Dle libosti lze zakápnout i smetanou na vaření. Podávejte s čerstvým pečivem. Přejeme dobrou chuť.

Bramborová polévka s červenou čočkou

A nakonec zde máme velmi zdravý recept pro vyznavače luštěnin v jídelníčku. Bramborová polévka s červenou čočkou se stane oblíbeným pokrmem hlavně pro vegetariány. V mrazivých dnech vás kromě jiného perfektně zahřeje a zasytí. K vaření budete potřebovat tyto suroviny (na zhruba 5 až 6 porcí):

  • brambory: 600 gramů
  • červená čočka: 200 gramů
  • rajský protlak: 100 gramů
  • smetana na vaření (tučnější): 300 mililitrů
  • máslo: cca 6 lžic
  • cibule: 1 kus
  • hladká mouka: cca 7 lžic
  • čerstvá petržel: dle libosti na ozdobu
  • masový či zeleninový vývar: 2 litry
  • sůl a mletý pepř: dle chuti

Nejprve se pusťte do přípravy jíšky, aby byla bramborová polévka pěkně hustá. Do hlubokého hrnce vložte máslo a rozpusťte ho. Pak na něm orestujte jemně nasekanou cibuli. Po chvíli ji zaprašte hladkou moukou, promíchejte a vytvořte zlatou jíšku. Na ní nalijte asi dva litry masového či zeleninového vývaru, vsypte červenou čočku, kostičky loupaných a omytých brambor, sůl, pepř dle chuti, promíchejte a vařte na středním plamenu do změknutí (což bude trvat asi půl hodiny). V další fázi ještě vlijte do polévky rajčatový protlak a nechte probublat. Na závěr zjemněte pokrm smetanou na vaření a pouze prohřejte (již nevařte). Před podáváním posypejte polévku nasekanou petrželkou. Nechte si chutnat.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.