Červená čočka

Červená čočka je sestra zdomácnělé čočky hnědé, která se u nás těšila dlouholeté tradici. Dnes je však vytěsněna jinými přílohami, jako jsou například brambory, rýže nebo těstoviny. V našem jídelníčku by však měla mít mnohem větší místo, než je tomu doposud. Proč? Má totiž vysokou biologickou hodnotu, obsahuje mnoho minerálních látek a je zdraví prospěšná!

Léčivé účinky červené čočky

  • Červená čočka obsahuje vysoké množství vlákniny a bílkoviny, které jsou stavební jednotkou orgánů a svalstva. 
  • Červená čočka obsahuje vitamín B neboli pyridoxin, který zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže, zlepšuje depresivní nálady nebo zmírňuje ranní těhotenskou nevolnost
  • Také v ní nalezneme velké množství manganu, který zásadně ovlivňuje růst, hojení ran a mozkovou funkci.
  • Vysoký obsah železa v červené čočce zlepšuje krvetvorbu
  • Zinek v čočce podporuje imunitu a hlídá hladinu inzulinu v krvi
  • Působí jako prevence proti zácpě a střevním potížím, jelikož vláknina povzbuzuje činnost střev
  • Také snižuje hladinu cholesterolu

Zajímavosti o červené čočce

Červená čočka pochází z Asie, konkrétně z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. Červená čočka se doporučuje především při diabetu a redukční dietě, jelikož vás na dlouho dobu zasytí. 1 šálek čočky obsahuje až 16 g vlákniny. Vláknina má rozpustnou formu a všechny sacharidy v žaludku jsou do krve uvolňovány postupně, tudíž nemáte tak často potřebu jíst.

I když patří mezi luštěniny, její velkou výhodou je, že nenadýmá a je lehce stravitelná. Proto se také doporučuje těhotným ženám, které potřebují zvýšit spotřebu bílkoviny a železa. Od 9. měsíce věku dítěte ji můžete připravovat i jemu. 

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Čočková polévka s párkem

Čočku den předem namočíme do studené vody a vodu slijeme. Cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno, brambory a mrkev na kostičky, párky na kolečka, česnek prolisujeme. Na oleji necháme rozpustit trochu másla a orestujeme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte