Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Rajčatový protlak Ostatní
20. 09. 2017 Přečteno: 9973x

Rajčatový protlak

Ingredience
- +
  • rajčata (podle potřeby)
  • voda

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Rajčatový protlak – recept

Jestliže máme doma nadúrodu rajčat, vyplatí se nám je použít na výrobu domácího rajčatového protlaku. Rajčata nejdříve prohlédneme, špatná a nahnilá vyhodíme. Takové suroviny nepatří ani do rajčatového protlaku. Důkladně všechna rajčata omyjeme a nakrájíme je na menší kousky a přendáme do kastrolu. Podlijeme je asi jedním decilitrem vody, aby se nám nepřipalovala.

Rajčata postupně začnou pouštět vlastní šťávu, přikryjeme je pokličkou a dusíme je, dokud nejsou úplně rozvařená. Během dušení obsah občas zamícháme, aby se nám nepřichytávaly ke dnu. Pak kastrol odstavíme a necháme rajčata vychládnout. Vzniklou směs propasírujeme přes husté sítko, čímž efektivně oddělíme jádra, slupky a části rajčat, které v protlaku nechceme.

Takto připravená rajčata přendáme znovu do hrnce a přivedeme je k varu. Vaříme na mírném plamenu, aby se odpařila přebytečná tekutina. Jakmile rajčatový protlak dosáhne požadované hustoty, pomocí trychtýře jej můžeme přelít do připravených zavařovacích sklenic. Rajčatový protlak je třeba nakonec sterilizovat, aby se nám nekazil. Je také dobré zvolit k uskladnění různé velikosti sklenic, abychom při otevření vždy spotřebovali protlak všechen.

Rajčatový protlak využijeme při vaření omáček, polévek nebo k potření různých druhů slaných koláčů.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 18 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Jak zhubnout? Vsaďte na…

    Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

  • Tělové máslo pro krásu i…

    Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

  • Tipy na zavařování hotových…

    Naprosté nesmysly, co tu píšete.<br> <br> U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Kuře ala bažant

Hlavní jídla: Kuře ala bažant

Omyté a osušené kuře naporcujeme a osolíme, ale můžeme ho péct i vcelku, což nám dobu pečení prodlouží na…

Ořechová bábovka

Dezerty: Ořechová bábovka

V míse vyšleháme cukr se žloutky. Šleháme alespoň 5 minut, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem. Potom k ní…

Marcipán ze sušeného mléka

Ostatní: Marcipán ze sušeného mléka

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Cukr smícháme se sušeným mlékem a přidáme máslo. Důkladně promícháme a…

Mrkvový krém s chilli

Polévky: Mrkvový krém s chilli

Mrkve, řapíkatý celer, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na drobné kostky. V hrnci rozehřejeme olivový olej,…