Tvrdý sýr řeckého původu zvaný Saganaki seženete buď v e-shopech nebo ve specializovaných prodejnách se sýry. Až jej budete mít doma, připravte si skvělou pochoutku neboli řecký „smažák“! Je to snadné. Sýr překrojte na tenčí plátky, obalte v rozšlehaném vajíčku, pak v panko strouhance a dejte smažit na rozpálený olivový olej z obou stran dozlatova...
Nejprve si nasekejte loupané česnekové stroužky. Poté nakrájejte najemno nať petrželky a stonky vložte do hlubokého hrnce. Dále si očistěte kližku a nakrájejte ji na plátky. Ty pak osolte, poklepejte paličkou a obalte v hladké mouce. Nyní si k ruce vezměte větší pánev a na ní rozpalte slunečnicový olej. Na něm osmahněte dozlatova z obou stran maso, pak jej vyjměte a dejte stranou...
Začněte nejprve tím, že si připravíte marinádu z citronové šťávy, olivového oleje (1 lžíce), suchého bílého vína, nasekaného oregana, soli a mletého pepře. Směsí pak přelijte plátky masa umístěné v misce, překryjte fólií a nechte marinovat ideálně přes noc. Postačí však i dvě až tři hodiny. Dále si oloupejte brambory, omyjte je a naplátkujte. Ty pak ochuťte v míse solí, zbylým oreganem a zakápněte i olejem...
K ruce si vezměte formu na koláč a vyložte ji pečícím papírem. Na něj pak poklaďte listové těsto. Dále si připravte náplň. V míse smíchejte vejce, smetanu ke šlehání, strouhaný sýr a také přidejte prosátou mouku....
Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a naplátkujte. Následně omyjte cuketu, očistěte ji od konců a též nakrájejte na plátky. Rajčata omyjte a přepulte. Papriku očistěte od semínek, omyjte a pokrájejte na tenčí proužky společně s loupanou cibulí. Česnekové stroužky rozčtvrťte. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku a vytřete ji olivovým olejem. Na dno vyskládejte pár plátků brambor a na ně navrstvěte cuketu, rajčata, cibuli, papriku a česnek...
Začněte tím, že si v míse připravíte náplň do slaného koláče. Oloupejte si vařené brambory a ty rozšťouchejte na pyré. Poté přidejte i na menší kousky nakrájené brokolicové růžičky, kousky očištěné papriky, lisovaný česnek, kostičky slaniny a strouhaný sýr. Dle libosti můžete směs také osolit a opepřit. Ale uzenina bývá dost slaná. Nyní si k ruce vezměte listové těsto a plát rozdělte na dvě stejné poloviny (na šířku)....
Začněte tím, že si vypracujete těsto. Do mísy tedy vsypte prosátou hladkou mouku, přidejte měkké máslo, trochu mléka, čtvrt až polovinu vejce (pro 2 porce) a také špetku soli i cukru. Všechny suroviny řádně promíchejte a hmotu poté zabalte do potravinové fólie. Nechte těsto chladit v lednici asi půl hodiny. Mezitím se pusťte do náplně. Čerstvý chřest si očistěte a odřízněte tuhé konce...
Začněte tím, že si nakrájíte hovězí kližku na větší kostky. Ty pak osmahněte na prudce rozpáleném olivovém oleji s kouskem másla. Opečené maso vyjměte a výpek ponechte. Dále si oloupejte česnek a cibuli. Obojí nasekejte najemno a restujte v jiné pánvi jen pár minut. Poté přilijte masový výpek z druhé pánvičky a promíchejte. Také přidejte trochu cukru, bobkový list, kuličky nového koření a hřebíček....
Příprava tohoto slaného koláče je vskutku snadná a rychlá. Nejprve si nechte povolit již vyválené listové těsto. To pak rozprostřete na plech s pečícím papírem a posypte jej nahrubo nastrouhaným hermelínem a mozzarellou....
Začněte tím, že si ve vyšší pánvi rozpálíte malé množství oleje a na něm orestujete dozlatova hovězí maso. Po chvíli přidejte i nasekanou cibulku a strouhanou mrkev. Vše promíchejte a pokračujte v opékání...
Křepelčí vejce natvrdo
Křepelčí vajíčka vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 1,5 minuty. Zchladíme studenou vodou a oloupeme.
Křepelčí vejce naměkko
Postup je stejný jako u vajíček…