Rajčata

Rajče patří k nejpěstovanější zelenině na naších zahrádkách. Je oblíbenou přílohou k hlavnímu jídlu, výborně se hodí do salátu nebo lze z rajčat udělat domácí kečup. Rajčata mají mnoho odrůd, velikostí, tvarů i barev. Rajčata neboli také rajská jablíčka sice pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, ale díky nenáročnosti pěstování je můžeme naleznout téměř po celém světě. Rajčata jsou velmi zdravá, na organismus mají mnoho léčivých účinků.

 

Rajčata a zdraví

  • Rajčata působí jako přírodní antioxidant a mohou být prevencí proti srdečním onemocněním a infarktu.
  • Pozitivně působí na zánět močových cest, čistí ledviny a ulevují bolestivému močení.
  • Rajčata působí preventivně proti infarktu, vhodná jsou při křečových žilách i ateroskleróze.
  • Udržují zdraví kostí kvůli obsahu vitamínu K.
  • Rajčata jsou vhodná proti modřinám či krvácení z dásní a nosu.
  • Draslík obsažený v rajčeti snižuje krevní tlak a udržuje správnou funkci nervového systému.
  • Snižují také hladinu cholesterolu.
  • Rajčata obecně posilují náš imunitní systém.
  • Rajčatová šťáva nás při únavě opět postaví na nohy, jelikož osvěží naše tělo.
  • Mají příznivý vliv na pokožku, kterou omlazují.

Nejzdravější jsou rajčata v syrovém stavu. Z jídelníčku bychom měli rajčata ale vynechat, pokud trpíme dnou anebo artritidou.

Zajímavosti o rajčatech

Rajčata pěstovali už Mayové a do Evropy je přivezli španělští mořeplavci někdy okolo 15. a 16. století. Z botanického hlediska jsou rajčata spíše ovoce než zelenina. Dle Spojených států se jedná o zeleninu, naopak Evropský parlament je zařadil také mezi ovoce. Nezralé rajče nám může ublížit, jelikož obsahuje látku tomatin, který může být toxický pro naše tělo. Další zajímavostí je, že rajčata údajně omlazují pokožku a působí proti stárnutí. Plátky z rajčat můžeme využít jako pleťovou masku na obličej i dekolt. Rajčata obsahují látku tyramin, která vyvolává lepší náladu. Měkká rajčata se špatně krájí, proto je namočte do studené vody a uvidíte, že se rajče viditelně zpevní.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Rajská polévka

Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olivový olej, nejdříve na něm osmahneme cibuli a poté přidáme česnek, který jen krátce orestujeme. Přidáme loupaná rajčata i se šťávou, bobkové listy, nové...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte