Je libo horkou podzimní polévku?

Podzimní polévky, které zahřejí a rozzáří vám úsměv na tváři

Podzimní polévky vykouzlí úsměv na rtech. Zahřejí nás a dodají nám tolik potřebnou energii. Navíc je fakt, že nejlépe se člověk zahřeje vnitřně. A rčení, že polévka je grunt platí nyní v chladných měsících dvojnásob.

Podzimní polévky: Zeleninový krém s pórkem

Přísady: 

  • 150 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 200 g brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • česnek dle chuti

Příprava: 

Čtěte také:

Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Nejprve je třeba, abychom důkladně očistili mrkev a celer. Obojí okrájíme podle potřeby a oloupeme. Zeleninu do podzimní polévky nakrájíme na malé kostičky. Pórek opláchneme a nakrájíme na tenčí kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na plotnu dáme větší hrnec a do něj máslo, necháme jej zcela rozpustit. Pak na něj vhodíme všechnu připravenou zeleninu. Necháme chvíli osmahnout. Pak přidáme zeleninový vývar, přikryjeme částečně pokličkou a necháme uvařit doměkka. Jakmile dovaříme, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem všechnu polévku dohladka. Dochutíme solí, pepřem a česnekem. Podáváme horké, ideálně s opečeným toastovým chlebem.

Podzimní polévky: Hokaidó podzimní polévka

Přísady: 

Příprava: 

Dýni hokaidó očistíme a nakrájíme na menší kostky. Přichystáme si větší hrnec, do něj nalijeme olej a necháme pořádně rozpálit. Dýňové kostky na něm osmahneme. Následně začneme postupně přilévat horkou vodu a přidáme obě kostky bujónu. Promícháme a necháme cca 20 minut vařit. Nakonec ponorným mixérem promixujeme na krém. Osolíme, opepříme, do podzimní polévky přidáme česnek a smetanu. Ihned podáváme.

Podzimní polévky: Bramborová s koprem

Přísady:

  • 500 g brambor
  • 500 ml zakysané smetany
  • 500 ml mléka
  • hrst kopru
  • sůl
  • bílý pepř
  • 3 vejce
  • ocet na dochucení

Příprava: 

Brambory do podzimní polévky oloupeme a nakrájíme na kostky. Ve vroucí vodě uvaříme se solí a kmínem doměkka. V druhé nádobě mezitím uvaříme vejce natvrdo. Jakmile budou brambory hotové, rozšťoucháme je a zalijeme mlékem a smetanou. Promícháme. Přidáme bílý pepř a sůl. Nakonec také nadrobno nasekaný kopr. Je-li třeba, můžeme dochutit octem. Do této podzimní polévky patří natvrdo uvařená vejce. Podáváme horké. 

Podzimní polévky: Papriková s kysaným zelím

Přísady:

  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 4 cibule
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 litr vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř

Příprava: 

Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a nařežeme na proužky. Kysané zelí překrájíme na menší kousky Ve větším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přisypeme papriky, zamícháme a přidáme kysané zelí. Zalijeme vínem a dusíme asi deset minut. Mezitím si připravíme jíšku (máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a osmahneme). Jakmile je zelí do podzimní polévky skoro měkké, přilijeme zbylý vývar a zahustíme jíškou. Poté ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme smetanu, sůl a pepř.

Které podzimní polévky máte nejraději?

Podzimní polévky: Dýňová polévka se zakysanou smetanou 

Přísady: 

  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 200 g dýně
  • 1 cibule
  • zeleninový bujón
  • zakysaná smetana

Příprava:  

Mrkev a celer očistíme a nahrubo nastrouháme. Cibuli oloupeme. Dýni očistíme a nakrájíme na kostky. Všechnu připravenou zeleninu vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Uvaříme doměkka a ihned pak rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme zeleninový bujón, necháme rozpustit a případně, podle chuti podzimní polévky, ještě dosolíme. Na talíři pak polévku podáváme ozdobenou zakysanou smetanou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 29. 06. 2022
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 06. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 01. 07. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 02. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 03. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 04. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 05. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Potraviny Anton & Kavárna u Ámose v Nové Pace
Nezávislá maloobchodní s…
Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso
V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí…

Přírodní afrodiziaka pro muže: Nejlepší byliny na potenci

pro manžela je nejlepší afrodiziakum moje nové krajkové prádlo z ekondomy https://e-kondomy.cz/eroticke-oblece...

Využití jogurtu v kuchyni

jogurty josu mnam, nejraději mam čokoladové a vanilkové a poslední dobou spíše smetanové krémy. Zasytí mně a n...

5 potravin, které spolehlivě podpoří vaše trávení

potřebuji ho spíše stabilizovat a narovnat střevní mikrofloru

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...

Operace

Dobrý den,prosím kdy je nejlepší čas na gynekologickou operaci(odstranění dělohy )?deku...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Náramek pánský OCHRANA

Náramek z lapisu lazuli a lávového kamene pro ochranu,…
420 Kč

Náramek Ag ENERGIE

Granát, karneol a korálek z ryzího stříbra pro energii a…
430 Kč

Tekutý prací prostředek BIO2 1l ALMACABIO

Přírodní prací gel pro praní v ruce i v pračce Odstraňuje…
154 Kč

KLIDNÉ DÍTĚ Aura parfém 100ml

Unikátní propojení aromaterapie s Bachovou terapií = bio…
587 Kč

Náramek pro Vodnáře ROVNOVÁHA

Náramek pro klid, rovnováhu energií, sebepoznání, ochranu a…
390 Kč

Sužují vás tropy? Poradíme, jak je přežít ve zdraví

Tropy jsou v našich končinách čím dál častější záležitostí. Lidský organismus se na extrémní teploty adaptuje, ovšem velmi záleží na tom, v jaké zdravotní kondici jste, jaký je váš věk a co děláte pro to, abyst...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Karmický vztah je plný vášně i bolesti. Je to jízda na horské dráze. Karmický vztah bývá velmi intenzivní a zároveň i hodně těžký pro obě strany. Často jde o vztahy egoistické, které nerespektují toho druhého. ...

15 receptů na ovocné sorbety s alkoholem i bez

Ovocné sorbety osloví především ty mlsouny, kteří jsou vegetariány, vegany nebo se potýkají s laktózovou intolerancí. Některé z nich totiž neobsahují žádné živočišné suroviny. Jedná se prakticky o dietní (nejen...

Pronásledování neboli stalking: Proč k němu dochází a jak ho poznat?

Pronásledování doslova posedlou a zaujatou osobou je vážný problém. V našich končinách je toto chování označováno též velmi známým anglickým výrazem stalking. Jedná se o značně obtěžující počínání, které dokonc...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Ananasový sorbet se sektem

Nejprve si pečlivě oloupejte ananas, ten pak nakrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru spolu s cukrem. Ovocnou směs pak vložte do plastové misky, přiklopte a nechte mrazit několik minut až hodin v mrazáku....

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nostalgický chvilky...

Taky míváte nostalgický chvilky...? Já si myslim, že je má snad čas od času každej. Možná ženský o trochu víc než chlapi. Já jsem nostalgik jak vyšitej. Miluju se hrabat ve starejch fotkách a otáčet stránky zatuchlejch alb, který v rukách drželi mí pra pra pra rodiče... Fotky tě totiž přenesou do jinýho času - je to vlastně takový cestování časem. Je to úžasná věc... Já v ten moment skoro nedejchám. A představuju si, kde asi jaká fotka vznikla a proč.