Cibule

Malá, velká, sladká, pálivá, červená, bílá, žlutá… Mnoho z nás určitě používá cibuli především jako surovinu na vaření. Cibule přináší ale při správném užívání a přípravě také mnoho zdravotních benefitů. 

Léčivé účinky cibule

  • Nejvíce sílu cibule pocítíte v období nachlazení, kdy se stane tím nejúčinnějším prostředkem pro zahnání virů a nemocí. Při rýmě se šťáva z cibule vkapává přímo do nosu.
  • Při bodnutí hmyzem stačí kousek cibule přiložit na postižené místo.
  • Díky vysokému obsahu silic dokáže cibule zabraňovat tvorbě krevních sraženin a již vzniklé sraženiny rozpouštět.
  • Další obsažené látky snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi, čímž je cibule velmi vhodná i pro diabetiky.
  • Konzumací cibule předcházíte vzniku křečových žil, poruchám prokrvování, hemeroidům, ale třeba i infarktu a zažívacím potížím.
  • Pojídání cibule působí příznivě i na ledviny a močové cesty, kde léčí různé záněty a onemocnění.
  • Podporuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník a trávicí systém.

Kdy cibule škodí?

U některých lidí se může objevit alergie na cibuli. Častější je však předávkování, po kterém může následovat zvracení. Někteří mohou po požití cibule pociťovat pálení žáhy. Syrová cibule se nedoporučuje při problémech se žaludkem a žlučníkem.

Zajímavosti o cibuli

Cibule dokáže nasát nejen viry z těla, ale i ze vzduchu. Jedna pověst vypráví, že v dříve v jedné vesnici řádila chřipka a zabila spoustu lidí. Tehdy na chřipku ještě nebyl lék, a tak lékař chodil od domu k domu a počítal mrtvé. Jednou ale došel k jednomu, kde byli všichni zdraví. Zeptal se, jak je to možné. Paní domácí mu odvětila, že do každého pokoje dala cibuli, nahoře a dole seříznutou. Tím se projevují její další úžasné schopnosti - pohlcování virů a bakterií z okolního vzduchu.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Srnčí guláš

Srnčí guláš – recept Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na oleji orestujeme dozlatova. Přidáme maso, které orestujeme, aby se zatáhlo. Zaprášíme sladkou...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte