Cibule

Malá, velká, sladká, pálivá, červená, bílá, žlutá… Mnoho z nás určitě používá cibuli především jako surovinu na vaření. Cibule přináší ale při správném užívání a přípravě také mnoho zdravotních benefitů. 

Léčivé účinky cibule

  • Nejvíce sílu cibule pocítíte v období nachlazení, kdy se stane tím nejúčinnějším prostředkem pro zahnání virů a nemocí. Při rýmě se šťáva z cibule vkapává přímo do nosu.
  • Při bodnutí hmyzem stačí kousek cibule přiložit na postižené místo.
  • Díky vysokému obsahu silic dokáže cibule zabraňovat tvorbě krevních sraženin a již vzniklé sraženiny rozpouštět.
  • Další obsažené látky snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi, čímž je cibule velmi vhodná i pro diabetiky.
  • Konzumací cibule předcházíte vzniku křečových žil, poruchám prokrvování, hemeroidům, ale třeba i infarktu a zažívacím potížím.
  • Pojídání cibule působí příznivě i na ledviny a močové cesty, kde léčí různé záněty a onemocnění.
  • Podporuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník a trávicí systém.

Kdy cibule škodí?

U některých lidí se může objevit alergie na cibuli. Častější je však předávkování, po kterém může následovat zvracení. Někteří mohou po požití cibule pociťovat pálení žáhy. Syrová cibule se nedoporučuje při problémech se žaludkem a žlučníkem.

Zajímavosti o cibuli

Cibule dokáže nasát nejen viry z těla, ale i ze vzduchu. Jedna pověst vypráví, že v dříve v jedné vesnici řádila chřipka a zabila spoustu lidí. Tehdy na chřipku ještě nebyl lék, a tak lékař chodil od domu k domu a počítal mrtvé. Jednou ale došel k jednomu, kde byli všichni zdraví. Zeptal se, jak je to možné. Paní domácí mu odvětila, že do každého pokoje dala cibuli, nahoře a dole seříznutou. Tím se projevují její další úžasné schopnosti - pohlcování virů a bakterií z okolního vzduchu.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Pivní cibulové kroužky

Cibuli oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. V míse smícháme mouku, škrob, vejce, pivo, sůl a pepř. Cibulové kroužky obalujeme v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném oleji. Smažíme z obou stran dozlatova....

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

  • Caesar salát

    Doporučuji taky špenátový salát:) https://zdraverecepty.cz/recepty/spenatovy-salat-s-kurecim-masem/

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte