Dýně Hokaido

Dýně Hokaido

Vzhled a původ dýně Hokaido

Dýně Hokaido je jednoletá bylina s plazivými stonky, rodiny Cucurbitaceae. V Čechách se ujal název dýně Hokaido s jedním "k", správný název je však dýně Hokkaido. Tato rostlina byla odpradávna pěstována na Dálném východě a nyní je hojně pěstována v Americe. Také u nás si rychle nachází svoje nadšence. Dýně Hokaido je severo-japonská odrůda, kde je známá jako "čínská dýně." Existují dva druhy dýně Hokaido. Jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru a pocházejí původně z japonského ostrova Hokkaidó, kde rostou ve vulkanické půdě. Tyto dýně jsou bohaté na živiny a minerální látky. 100 g dýně Hokaido má tyto nutriční hodnoty: kalorie: 37, sacharidy: 8,8 g; tuk: 0.23 g, voda: 88,72; protein: 8,8 g; vláknina: 1,6 g. Dýně je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, vitamíny A, B a C. Čím více je dýně více oranžová, tím vyšší je v ní obsah vitaminu A.

Čtěte také:

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Při nákupu dýně Hokaido si dobře vybírejte. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Nedozrálé dýně nemají chuť, příliš staré dýně jsou moc vláknité a bledé.

Pěstování dýně Hokaido

Dýně obecně nemají příliš vysoké nároky na pěstování, i nezkušený pěstitel s nimi nebude mít problémy. Rostou bujně přímo před očima a nabízejí tak snadno dosažitelnou hojnou a chutnou úrodu. Semena mají velká a tak se snadno sázejí. Pokud je den před sázením necháte přes noc na talířku s vodou, vyklíčí vám na záhonu rychleji. Dýně si můžete předpěstovat už během dubna na okenním parapetu nebo ve skleníku. Do květináče dejte 2 semena, půdu jim připravte spíše písčitou a udržujte v ní stále vlhkost. Květináč postavte na teplé místo. Mladé výhonky potřebují dostatek světla, pozor ale na přímé slunce. V druhé půlce května již předpěstované sazenice přesaďte do zahrady. Stanoviště vyberte teplé a chráněné. Vzdálenost mezi sazenicemi by měla být alespoň 1 metr. Do jamky přidejte hnojivo a kompost, na povrchu sazenici zamulčujte, např. kopřivami a trávou, aby měla dostatek vlhkosti. Během růstu na dýně použijte 2-3 dávky kopřivové jíchy.

Skladování

Tato dýně má vynikající skladovací vlastnosti, v suchém sklepě vydrží až do dubna příštího roku. Čím déle je uskladněna, tím vyšší má obsah vitaminů a cukru.

Použití při vaření

Dýně Hokaido se hodí do mnoha receptů. Její dužina má bohatou, sladkou chuť, ale nesmí se převařit, potom je na jazyku suchá a šupinatá. Před vařením dýni rozkrojte napůl a lžičkou odstraňte semínka a vlákna. Tato dýně se může vařit i se slupkou, ta totiž vařením krásně změkne. Dýně Hokaido se hodí na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty, ..zkrátka cokoliv si usmyslíte a máte odvahu vyzkoušet.

DÝNĚ HOKAIDO RECEPTY

  • Polévka z dýně Hokaido

Suroviny: 1 dýně Hokaido, 1 mrkev (není nutná), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl, koření dle chuti (muškátový oříšek, kari, pepř, kurkuma)

Příprava: Dýni rozpůlíme a lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji mírně osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a dýni. Podlijeme vodou a dusíme 15 - 20 minut. Směs rozmixujeme nebo jen rozmačkáme, některé kousky dýně můžete nechat vcelku. Dochutíme solí a kořením, přidáme česnek a ještě chvíli povaříme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, opraženou houskou a kdo má rád, může přidat lžíci zakysané smetany.

  • Polévka s rajčaty z dýně Hokaido

Suroviny: 1 dýně Hokaido, 2-4 stroužky česneku, stejné množství čerstvého zázvoru, kari, půlka čerstvého celeru, 6 loupaných rajčat, 3 mrkve, 1 l zeleninového vývaru, olivový olej, sůl, pepř, čerstvé bylinky dle chuti

Příprava: Dýni rozpůlíme a lžičkou vydlabeme semena. Nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přisypeme kari, nastrouhaný zázvor a rozdrcený česnek. Zeleninu nakrájíme na kostičky a za několik minut přidáme k dýni. Přilijeme vývar a vaříme na mírném ohni půl hodiny. Potom polévku okořeníme, můžeme přidat čerstvě nasekané bylinky, např. petrželku nebo bazalku a podáváme.

  • Hokaido džem

Suroviny: 1 dýně Hokaido, 2 šálky cukru, 100 g ovoce (buď čerstvé, jako jsou jablka nebo hrušky, nebo sušené, jako jsou meruňky, rozinky nebo sušené švestky), 1 vanilkový cukr, skořice celá

Příprava: Uvařenou dýni rozmixujeme v mixéru, získáme tak hladké pyré. Přidáme 2 šálky cukru, vanilkový cukr a ovoce nakrájené na kostičky. Směs dáme vařit po dobu 20 minut za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Vaříme na mírném ohni, aby se džem nechytal na dno hrnce. Ještě horkou směs nalijeme do sklenic se skořicovou tyčinkou a zavíčkujeme.

  • Buchta z dýně Hokaido

Suroviny: 2 hrnky nastrouhané dýně Hokaido(1 hrnek = ¼ lt), 3 vejce,1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení, 1 hrnek mléka, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce medu, 1 kávová lžička sody, 2 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce, čokoládová poleva

Příprava: Dýni očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu. Pokud je těsto moc husté, přilijeme mléko. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Po vychladnutí buchtu přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme.

Další skvělé recepty z dýně hokaido najdete zde.

Diskuse k článku

  • Zuzka Svobodová

    14:27 14. 10. 2017 -1
    Stačí nechat dojít na sluníčku, měla by zoranžovět.
  • milan krištof

    19:00 12. 10. 2016 +8
    Dýně Hokaido je většinou oranžová na povrchu i uvnitř.
    Koupil jsem však Hokaido které ma na povrch zelenavé skvrny a zelenou asi 2-3 mm silnou zelenou vrstvu uvnitř,
    téměř jako brambory ne správně vypěstované. Věděl by někdo zda je u Hokaidy tato zeleně zbarvená část škodlivá?
  • Magdaléna Novotná

    12:49 18. 7. 2016 -1
    Pokud již nemám místo na skladování dýně nebo se urodí skutečně mnoho, udělám dýňové pyré a zamrazím ho. Na polévky ideální, pečené dýně si užiju vždy dostatek v sezóně a po zbytek roku vařím dýňové polévky. Super!
  • bobeš

    06:30 18. 7. 2016 +1
    Souhlasím s názorem, že sklizeň dýně hokaido by měla být postupná a může začít dříve, než na konci srpna. Snažil jsem se dýni pěstovat v nádobě a když jsem zjistil, že potřebuje větší prostor, přesadil jsem jí do volné půdy. Na rostlině však již byla velká dýně. Abych rostlině usnadnil zakořenění, odlomil jsem jí a po rozkrojení jsem
    zjistil, že semena uvnitř jsou tvrdá, vyzrálá a dýně je skvělá. Je polovina července. Sklidil sem dalších 5 dýní
    z jiné rostliny, neboť mladé již začala "schazovat".
  • Jiřina Velleková

    20:57 2. 10. 2014 +1
    Hezký večer,letos jsem zasadila dýně Goliáš...a jsem mile překvapená.Čím větší,tím má více tvrdší dužiny na vaření.už jsem udělala snad vše z ní...džus,marmeládu,kompot,polévku ,omáčku..no fantasie a kord ta marmeláda...ta chutná jako pomeranč...(30 skleniček hahahaha) přitom jsem zhubla už 6 kg..jsou totiž dost močopudné a zasytí..prostě laciné a přitom bohaté na vitamíny ..kdo má kousek půdy neváhejte příští rok zasadit dýně na jídlo....
  • Nada Majerníková

    18:37 6. 8. 2014 0

    hokaido džem moc dobrý ozkoušela jsem a mooooooooooooc užasný
  • Eliška

    08:48 1. 10. 2013 0
    Taky jsem se nechala strhnout tím hokaidovým boomem a celkem pravidelně dělám rizoto z dýně hokaido. Měním bylinky podle toho, co mi zrovna roste v květináči a už dlouho se nedivím, že tu dýni u nás lidi tolik "žerou".
  • Mia

    12:04 20. 9. 2013 0
    Právě dlabu dýňovou polévku s rajčaty, uvařenou dle výše uvedeného receptu, a je Ú Ž A S N Á! Velká mňamka :) ♥
  • Radim,

    14:39 19. 9. 2013 +1
    Jedna z nejlepších polévek, co existuje na této planetě je dýňová a navíc je velmi zdravá. Mohu doporučit pro mlsné jazýčky. Skvělá, skvělá, skvělá.
  • eva nová

    09:19 6. 9. 2013 0
    nakrájenou dýni na kostky zamrazuji a vydrží krásně až do jara - není ani změna na chuti, jen ji používám (např.na polévku) v mraženém stavu, jak se nechá rozmrazit je k ničemu.
  • Marcela Jedináková

    10:21 31. 7. 2013 +13
    Dobrý den, může mi někdo poradit, jak poznám, že je dýně zralá? Zdá se mi, že už některé zralé mám, ale je mi líto jednu na zkoušku utrhnout, kdyby ještě nebyla. Zasadila jsem dýně poprvé, takže ještě nemám zkušenost. Děkuji moc za radu. :o)
  • Jan Volek

    10:43 25. 7. 2013 0
    Vysadil jsem 4 rostliny a první plody mají dnes průměr cca 20 cm, podle mne jsou akorát na sklizeň, byl jsem ale upozorněn, že je sklízím příliš brzo. Já si ale myslím, že jako u všech lilkovitých rostlin, pokud se plody trhají, rostliny nasazují plody nové. Otázka je po jaké době po utržení má plod optimální zralost a chuť. Máte někdo podobné zkušenosti, případně umíte poradit?
  • jana

    10:56 29. 5. 2013 -4
    dobrý den, dýni jsem zkoušela uskladnit na chalupě,tam bylo moc vlhko,zplesnivěla.Letos přežila v paneláku ve sklepě většina,poslední do konce dubna. musí se ale uskladnit se stopkou!
    Semínka jsou jedlá,moc dobrá a líp se vyloupají za vlhka - brzy po vyjmutí z dýně,Pak je usuším - vyloupaná- a uložím do ledničky.
    Připravuji dýni nakrájenou na měsíčky,posolenou,popepřenou,posypanou rozmarýnem,pokapanou oliv.olejem a upečenou v remosce nebo v troubě na grilu.Vřele doporučuji.K tomu vařené zrno - oves,žito,rýži natural.
  • jana

    10:56 29. 5. 2013 0
    dobrý den, dýni jsem zkoušela uskladnit na chalupě,tam bylo moc vlhko,zplesnivěla.Letos přežila v paneláku ve sklepě většina,poslední do konce dubna. musí se ale uskladnit se stopkou!
    Semínka jsou jedlá,moc dobrá a líp se vyloupají za vlhka - brzy po vyjmutí z dýně,Pak je usuším - vyloupaná- a uložím do ledničky.
    Připravuji dýni nakrájenou na měsíčky,posolenou,popepřenou,posypanou rozmarýnem,pokapanou oliv.olejem a upečenou v remosce nebo v troubě na grilu.Vřele doporučuji.K tomu vařené zrno - oves,žito,rýži natural.
  • ALLA

    08:57 29. 5. 2013 -1
    Dobrý den, před uskladněním namáčíme ovoce (většinou jablka) do slabého roztoku hypermanganu, aby se zničily případné spory plísní ... tak snad by bylo možné použít tento postup i pro dýně ...
  • eva

    23:13 25. 2. 2013 0
    Dýni jsem letos uskladňovala poprvé ve sklepě, kde je asi 10 stupňů, celou zimu, ale vydržely jen do ledna. Potom chytly všechny zbylé dýně plíseň. Dá se tomu nějak předejít?
  • Martina

    18:28 8. 12. 2012 +1
    Dobrý den, máte někdo zkušenosti s uskladněním dýně v panelovém teokém bytě případně se zamrazením? Obávám se, že na balkoně v polysteronové krabici by mohla dojít úhony a ráda bych ji pro našeho prcka na zimu uskladnila. Díky za odpověď
  • alena

    15:35 28. 11. 2012 0
    Dobrý den, paní Zuzano píšete ,že se dá dýně pěstovat třeba i na balkoně.Chci to vyzkoušet v igelitovém vaku a nevíte dají se použít semínka co se vydlabou? A kdy je sázet moc děkuji Alena
  • Zuzana

    16:33 13. 11. 2012 0
    Dýně hokaido se dá pěstovat jak na balkóně, tak i v obýváku. Mám to vyzkoušené.
  • dagmar

    22:04 6. 11. 2012 0
    Semínka jsem nezkoušela usušené jíst,schovávám je na další výsev. Určitě ale jedovaté nebudou :)
  • Blanka Nožičková

    07:52 4. 11. 2012 0
    zdravím všechny a chci se zeptat co děláte ze seminky- dají se sušit a jíst? dekuji za radu.
  • alena

    22:47 15. 10. 2012 0
    Pro fajnšmekry: osmažte na olivovém oleji krom dýně i papriku, rajče, chili papričku, mrkev, celer ... co potkáte ... přidejte dobré curry a třeba i zázvor,
    rozmixovat, možná propasírovat, přidat smetánku nebo kokosový krém .... jíst malou lžičkou - mňam , proti chřipce a depresím
  • dagmar

    21:14 2. 10. 2012 0
    Dobrý den, ano, dýně se zkřížily, hokaida by se proto neměli pěstovat vedle jiných druhů ani vedle cuket apod. Opylující hmyz je pak zkříží a vznikne takový mutant :) Semena jste měli nová nebo z předešlé úrody?
  • dagmi

    20:38 2. 10. 2012 0
    zdravim, mam takovy dotazek...tez jsme nasadili hokaida, ale na jedne rostline nam mimo klasických oranzových dyní hokaido vyrostla velka bila, tvarove jak hokaido s oranzovými podelnými pruhy, jednou tolik vetsi nez jeji sestricky na te same rostline.....nechapu..nemate s timto nekdo zkusenosti? kdyz pestujeme opodal i dyne klasické nemohlo se to treba zkřížit???:-)
  • Jana

    12:06 27. 9. 2012 0
    můžu poprosit o recept na tu přesnídávku pro děti, mám jich doma 7 z vlastní zahrádky a nějak nevím, co s nimi, protože nám moc nechutnají, tak by mohly chutnat dceři. Dík Jana
  • Kačenka

    11:56 24. 9. 2012 0
    Z dýně dělám polévku a je výborná, pak jí zapékám v troubě a naposledy jí dělám malé dcerce jako domácí přesnídávku s dalším ovocem a taky jí moc chutná
  • kodlu

    08:37 19. 9. 2012 0
    V truhlíku pěstovat nejde, potřebuje hodně prostoru, má velké listy a plazí se po zemi a oddénky postupně dále zakořeňují podobně jako třeba jahody. Zálivku potřebuje nejlépe každý den, aby dobře prospívala a měla pěkné plody.
  • alena

    13:37 12. 9. 2012 0
    dobrý den potřebuje dýně Hokaido velký prostor pro růst mohu jí pěstovat třeba v truhlíku na balkoně a potřebuje hodně zalévat děkuji za informace zdraví Alena
  • mirka

    21:13 3. 9. 2012 0
    Z dýně Hokaido dělám polévku, dusím ji i ji peču jako přílohu.
  • dagmar

    09:16 3. 9. 2012 0
    dýně hokaido se loupat nemusí, slupka tepelnou úpravou změkne
  • Iva

    21:06 2. 9. 2012 0
    a loupe se tado dýně nebo ne? dostala jsem ji a nevím co s ní..díky
  • skrolan

    09:48 12. 8. 2012 0
    dýni pěstuji letos poprvé,na zkoušku jsem sklidila 1.plod,
    výborná,používám ji stejně jako cuketu,na zapečení,smažení,
    dušení,budu zkoušet i placky a knedlíky.
  • Dasena

    20:24 6. 9. 2011 0
    Začiná nám dýňová sezóna!! Už mám 3 kousky ve sklipku!! Děkuji za bezva recepty!!
  • Nada Matyaskova

    10:14 2. 9. 2011 0
    zdravím všechny příznivce dýně Hokaido,je to všechno skvělé a úžasné.zdraví Naďa.
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

STŘEDA 23. 06. 2021
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 06. 2021
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je úplněk. Dopřejte si masáž nohou, pedikúru, saunu nebo bylinnou koupel. Jezte střídmě, tělo má tendenci…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 06. 2021
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 06. 2021
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 06. 2021
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 28. 06. 2021
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 29. 06. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Jak se psychicky připravit na rodinnou dovolenou

Ačkoli máme pocit, že z uplynulého roku plného neplánovaného domácího vězení máme natrénováno, opak bývá pravdou. Rodinná dovolená bývá strašákem i pro otrlé jedince. Přitom by to měla být chvíle, kdy si užijte...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Domácí sauna poskytne skvělý relax i dokonalé soukromí

Domácí sauna má nespočet benefitů. Prohřívat tělo si můžete zcela v soukromí svého obydlí a nemusíte platit za vstup. To je však jen začátek. Pokud se budete saunovat pravidelně, významně tím posílíte svůj imun...

Vyrobte si originální patrový květináč. Ozdobí váš balkón nebo terasu

Kaskádový nebo také patrový květináč je teď velmi populární. Samozřejmě si jej můžete jít koupit do obchodu, ale připravte si v tom případě větší sumu peněz. Případně si jej můžete za zlomek ceny sami doma vyro...

Sportovní výkon můžete vylepšit správným výběrem motivační hudby

Co nejlepší sportovní výkon nemusí zajímat zrovna jen vrcholové sportovce. Vyžadovat ho můžete třeba i vy, protože si prostě chcete něco dokázat anebo potřebujete vylepšit fyzickou kondici. Jak se tedy vybičova...

Fobie, které se tváří velmi kuriózně: Jaké strachy si lidé dokázali vybudovat?

Fobie komplikují životy lidí již po stovky let. Tyto stavy se vyznačují až chorobným strachem z konkrétní věci anebo činnosti. Někdy mohou dotyčného doslova paralyzovat. Mezi nejčastější příznaky fobií patří úz...

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Americký mini kůň je přítulný a aktivní společník, který pomáhá zvládat stres

Americký mini kůň je přítulným společníkem, kterého si oblíbíte hned na první pohled. Jeho roztomilý vzhled a povaha vás učaruje. Především v Americe patří mezi vyhledávané mazlíčky. Pomáhá překonávat stres, dí...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Hic jak sviň!

Jako jo, je léto a my lidi zase budem žbrblat na to, že je moc horko a teploty by byly snesitelnější o pár stupňů níž. Jenže tohle je na Česko tak trochu moc, nebo tedy aspoň na můj organismus. Procházky se psékem jsou dost vo život, hlavně když si vyberem takovou tu fitness cestu lesejkem. Ale co, aspoň si vyhřejem kosti, že jo!?