Přichystejte si zdravé velikonoční menu

Zdravé velikonoční menu. Připravte si jídla, kterými můžete nastartovat jarní očistu

Nezvládli jste si dopředu přichystat velikonoční menu? Vůbec nevadí. Máme tu pro vás dobroty, které nezaberou tolik času a zvládnete je připravit ještě dnes. Navíc jsou zdravé a mohou nastartovat jarní detoxikaci organismu, pro kterou nyní nastává ideální čas.

Velikonoční menu: Polévka z černé čočky s bylinkami

Přísady:

  • 2 hrnky černé čočky (beluga)
  • 5 středně velkých mrkví
  • pórek
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce polévkového koření
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • 2 lžíce konopných semínek
  • slunečnicový olej

Příprava:

Pórek rozdělíme na dvě části. Tu bílou nakrájíme a opečeme na slunečnicovém oleji. Poté k němu přidáme černou čočku, oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev. Dále také česnek, polévkové koření a vše zalijeme vodou tak, aby čočka i zelenina byly ponořené. Vaříme tak dlouho, dokud čočka nezměkne. Nakonec do polévky nasypeme slunečnicová i konopná semínka. A také na tenké proužky nakrájenou zelenou část pórku. Ještě minutu povaříme. Teprve pak polévku na velikonoční menu odstavíme a můžeme servírovat.

Velikonoční menu: Bylinková tofu nádivka

Přísady:

  • 4 housky
  • 4 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 balení uzeného tofu
  • sůl, mletý pepř
  • špetka muškátového květu
  • 150 ml rostlinného mléka
  • čerstvě nasbírané jarní byliny (bršlice, pampeliškové listy, kopřiva, hluchavka apod.)

Příprava: 

Všechny housky na velikonoční menu nakrájíme na menší kostky, zalijeme mlékem a necháme pořádně nasáknout. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky přidáme k namočeným houskám. Z bílků a špetky soli vyšleháme v robotu pevný, tuhý sníh. Než se bílky vyšlehají, nakrájíme na malé kostky obě tofu a přidáme je k houskám. Byliny nasekáme a přidáme též do směsi. Lehce osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ i prolisovaný česnek. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Uhladíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě cca 170 stupňů asi 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 190 stupňů a dopečeme dozlatova

Čtěte také:

Připomeňte si tradiční velikonoční koledy a říkadla, které udělají radost vám i dětem

Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení

Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami

Velikonoční menu může být zároveň slavnostní i zdravé

Velikonoční menu: Kakaovo-makový beránek bez cukru

Přísady:

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek jáhlové mouky
  • 1 hrnek máku
  • ½ hrnku směsi vlašských a lískových ořechů
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g sušeného ovoce (datle, švestky, rozinky…) + hrst rozinek navíc do těsta
  • 50 ml rumu
  • 550 ml mléka nebo rostlinného mléka
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Příprava:

Nejprve si připravíme sušené ovoce. Zalijeme jej směsí rumu a vody. Tekutinu necháme alespoň 20 minut vsakovat. Obě mouky, pudink, kakao, skořici a sůl smícháme ve větší míse. Mák najemno nameleme a přidáme k moučné směsi. Směs ořechů lehce podrtíme a rovněž ji přidáme do mísy. Slijeme ovoce a přihodíme jej do mléka nebo rostlinného mléka, rozmixujeme a přilijeme k moučné směsi. Přisypeme prášek do pečiva a nakonec přidáme slunečnicový olej. Umícháme hladké těsto bez hrudek. Těsto přelijeme do máslem vymazané a krupičkou vysypané formy. Beránka na velikonoční menu pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ A NALÉHAVÉ PŮJČKY.. Dobrý den, potřebujete půjčku? Na dům? Na podnikán�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ A NALÉHAVÉ PŮJČKY. Dobrý den, potřebujete půjčku? Na dům? Na podnikání...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nowadays, it is difficult to find a serious loan due to several scams related to advertising on...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.