Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
01. 04. 2021 Přečteno: 3323x

Velikonoční mini mazance

Ingredience
- +
  • polohrubá mouka: 250 g
  • celozrnná mouka: 100 g
  • vejce: 2 ks
  • třtinový cukr: 65 g
  • čerstvé droždí: 20 g
  • špetka soli
  • měkký tvaroh: 80 g
  • plnotučné mléko: 100 g
  • ořechy (vlašské, mandle): 1 hrst
  • máslo: 55 g
  • citronová kůra
  • vanilkový lusk: 1 ks
  • plátky mandlí
  • vejce + lžíce rumu

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Velikonoční mini mazance - recept

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí smícháme s asi 50 ml vlažného mléka, 5 g cukru a 20 g čerstvého droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.

 

V hluboké míse smícháme obě mouky, cukr a špetku soli. Uděláme uprostřed důlek a vyklepneme do něj vejce. Přidáme mléko, rozpuštěné máslo, kvásek, citronovou kůru asi z poloviny citronu a semínka vanilkového lusku. Pomocí robotu nebo ručně hněteme těsto. Uprostřed hnětení přidáme tvaroh a uhněteme lepivé těsto. Vypracování těsta trvá zhruba 15 minut. Nakonec můžeme do těsta zapracovat hrst nasekaných ořechů.

 

Předěláme ho do čisté hluboké mísy a necháme kynout na teplém místě asi 90 minut. Poté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme polohrubou mouku a propracujeme. Těsto rozdělíme na 6 dílů, ze kterých tvarujeme malé bochánky. Bochánky necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě chvíli nakynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 160 °C. Mazance potřeme vejcem rozšlehaným se lžící rumu, uprostřed nožem vytvoříme křížek a posypeme plátky mandlí. 

 

Velikonoční mini mazance vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut do zlatova. Mazance skvěle chutnají s domácí marmeládou. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

velikonocni-mazanec-s-orechy.jpg Recepty

Velikonoční mazanec s ořechy

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi dvě lžíce cukru, přilejeme třetinu vlažného mléka a hladkou mouku. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Ve velké míse utřeme změklé…

Tip na recept

Pravá anglická snídaně

Pravá anglická snídaně

Na velké pánvi rozehřejeme olej, na kterém necháme restovat klobásky a žampiony. Po pěti minutách k nim přidáme plátky slaniny a rozpůlená rajčata a necháme opět restovat. Po dalších pěti minutách dáme na…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Nejlepší sirupy do kávy si…

    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

  • Entezopatie

    Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

  • Opice kapucín (Malpa…

    Koupím malpu kapucínskou

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Halibut

Hlavní jídla: Halibut

Uděláme si marinádu z čerstvých bylinek, šťávy z citrónu, česneku a oleje a potřeme jí kousky halibuta. Necháme 2…

Párky v listovém těstě - hadi

Předkrmy a chuťovky: Párky v listovém těstě - hadi

Listové těsto nakrájíme na proužky, kterými omotáme párečky. Jeden konec proužku těsta přehneme (asi 2 cm) a…

Těstovinový salát za studena

Saláty: Těstovinový salát za studena

Těstoviny uvaříme al dente. Rukolu promícháme s olivovým olejem a octem balsamico. Přidáme uvařené těstoviny,…

Malinová marmeláda

Ostatní: Malinová marmeláda

Maliny důkladně propláchneme a dáme do hrnce společně s kyselinou citrónovou. Cukr smícháme s želírovacím…