Tvaroh

Známe ho již přes 4000 let, přičemž jeho vynález byl věc náhody. Nyní se bez něj neobejde mnoho kuchařů i pekařů. Tvaroh není jen zdravou potravinou, se kterou lze v kuchyni připravit mnoho chutných pokrmů, ale pomáhá také při mnoha zdravotních potížích.

Léčivé účinky tvarohu

  • Tvaroh má vysoký obsah mléčných bílkovin, které přispívají k růstu svalové hmoty
  • Je vhodný při redukční dietě (zasytí na několik hodin)
  • Tvarohový zábal lze použít při angíně, vhodný je i na bolest kloubů, šlach a svalů
  • Vytahuje z těla horkost, proto se využívá při horečkách
  • Lze jej využít na popáleniny či štípnutí hmyzem
  • Pro kojící matky je ideální na záněty prsou
  • Lze jej využít na masku na obličej, jelikož má hydratační a regenerační schopnosti

Tvaroh zbytečně nezatěžuje tělo a je lehce stravitelný. Do jídelníčku by ho měli zařadit hlavně sportovci, děti a ženy po čtyřicítce, jelikož jsou ohroženy osteoporózou. Naopak by tvaroh neměli jíst lidé trpící alergií na mléčné bílkoviny nebo lidé trpící problémy s ledvinami.

Zajímavosti o tvarohu

Tvaroh vznikl čistě náhodou, a to tehdy, kdy kočující kmeny přepravovaly mléko ve vacích vyrobených z dobytčích žaludků. Mléko se jim tehdy „zkazilo“ a oni zjistili, že sraženina na mléce je velmi dobrá. Tvaroh se nehodí pouze do kuchyně, ale své uplatnění má i v kosmetice, kde je skvělým pomocníkem. Doma si z něj můžete vyrobit pleťovou masku. Tvaroh totiž dokáže hydratovat a regenerovat pokožku. Dříve si lidé mysleli, že pokud vylučuje tvaroh tekutinu, je zkažený. Jedná se však o syrovátku, která se zcela přirozeným procesem z tvarohu uvolňuje.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Syrniki

Smícháme tvaroh, oba cukry, špetku soli, vejce a citrónovou kůru. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke tvarohu. Umícháme lepkavé těsto, ze kterého tvarujeme pomocí namočené lžíce placky velké asi jako...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte