Velikonoční nádivka 3x jinak! Tradiční s uzeninou, špenátová a kaštanová z Francie

Velikonoční nádivka 3x jinak! Tradiční s uzeninou, špenátová a kaštanová z Francie

Velikonoční nádivka, někdy také velikonoční svítek nebo sekanice, se tradičně podává na Bílou sobotu k večeři. Chybět by v ní rozhodně neměly zelené bylinky - symbol jara. Ve starých receptech můžeme najít, že se velikonoční nádivka připravovala bez pečiva, a to svařením mléka a krupice. Do této směsi se pak přidalo vejce, nasekané maso a kopřiva a peklo se na plechu.

Čtěte také:

Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení

My vám zde představíme velikonoční nádivku na tři způsoby – jeden tradiční recept, jeden recept bez masa se špenátem, a nakonec recept na luxusní francouzskou nádivku. Přečtěte si, jaké jsou velikonoční zvyky ve světě i velikonoční tradice v ČR.   

Na co si dávat pozor při přípravě velikonoční nádivky

  • Dobře vyšlehejte sníh z bílků. Bílky šlehejte pomalu. To je základem nadýchané velikonoční nádivky. Ten správný sníh poznáme podle malých bublinek. Pokud jsou naopak velké, nemá pak velikonoční nádivka dobrou konzistenci.  
  • Do nádivky nepřidávejte čerstvé pečivo, protože to moc rychle nasaje mléko a pak vám vznikne kaše.

Tradiční velikonoční nádivka

Co budete potřebovat:

  • 450 g vepřové krkovice
  • 400 g uzeného bůčku
  • 250–300 ml vývaru z masa
  • 8 rohlíků
  • 8 vajec, žloutky a bílky odděleně
  • 50 g másla sůl, pepř, muškátový květ
  • 2 pořádné hrsti petrželky anebo spařených kopřiv, nasekaných
  • 1 svazek jarní cibulky, nakrájený sádlo na vymazání formy
  • 4–5 vajec uvařených natvrdo řeřicha k posypání

Postup přípravy:

  1. Vepřové a uzené maso uvařte doměkka. Vyndejte, nechte zchladnout a nakrájejte na menší kousky. Vývar uschovejte.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do velké mísy a pokropte vývarem z masa, aby se pečivo navlhčilo.
  3. Žloutky utřete máslem a špetkou soli. Pak je spolu s masem přidejte k rohlíkům, ochuťte pepřem a muškátovým květem. Přidejte nasekané kopřivy nebo petrželku a jarní cibulku. Vše promíchejte a podle potřeby přilévejte vývar – směs nesmí být příliš řídká.
  4. Ušlehejte sníh z bílků a přidejte je do syrové nádivky.
  5. Kulatou dortovou formu s otvorem uprostřed vymažte sádlem, vlijte do ní část směsi, na ni poklaďte vařená vejce a přelijte zbylou směsí.
  6. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. A velikonoční nádivka je hotová.

velikonoční nádivka3

Velikonoční nádivka se špenátem

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 50 g změklého másla + na formu
  • sůl
  • 1–2 stroužky česneku, prolisované
  • 7 tvrdších housek nebo rohlíků
  • 200–250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 130 g baby špenátu
  • 2 velké hrsti kopřiv
  • svazek čerstvé bazalky, omyté
  • strouhanka na vysypání formy

Postup přípravy:

  1. Rozpalte troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Pečivo ve velké míse pokropte mlékem a smetanou. Listy kopřiv a špenát přelijte v cedníku vroucí vodou. Nechte okapat, trochu vymačkejte vodu a nasekejte. Překrájejte i listy bazalky a vše zelené přidejte k namočenému pečivu.
  3. Žloutky s máslem a špetkou soli našlehejte do pěny a vmíchejte s prolisovaným česnekem do misky k namočenému pečivu. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do nádivkové hmoty.
  4. Směsí naplňte formu, vložte na střední mřížku trouby a pečte 35–40 minut, dokud velikonoční nádivka nevyběhne a nezezlátne. Přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Potom vyklopte, otočte vypouklou stranou nahoru a krájejte na plátky.

velikonoční nádivka2

Kaštanová velikonoční nádivka po francouzsku

Co budete potřebovat:

  • 500g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
  • 150g drůbežích jater
  • 50ml brandy
  • 150g šunky
  • 2 cibule
  • 50g uvařené rýže
  • lžíce olivového oleje
  • hrst nasekané petrželové nati
  • muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Kaštany rozdrťte na kaši, přidejte nadrobno nakrájená játra, která byla předtím namočená 6 hodin v brandy.
  2. Přidejte nakrájenou šunku, najemno nakrájenou cibuli, rýži, sůl, koření, petrželku a lžíci oleje.
  3. Nádivkou naplňte očištěné břicho drůbeže, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem. A velikonoční nádivka z Francie je hotová!

 nádivka s kaštany

Jaká je vaše oblíbená velikonoční nádivka?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.