Zavařování je poměrně snadné. Stačí jen vědět, jak na to

Zavařování nemusí být věda. Vyzkoušejte snadné recepty, podle kterých to hravě zvládnete

Zavařování je o prázdninách velkým tématem. Dozrává ovoce i zelenina a tak přemýšlíme, jak je nejlépe zakonzervovat na horší časy. A co si budeme povídat, domácí produkty jsou zkrátka nejlepší. Vyzkoušejte snadné zavařování bez zbytečných chemických přísad a uchovejte si kus léta až do zimy.

Každé ovoce i zelenina mají nějaký způsob, kterak je nejlepší je uchovat. Některé druhy můžeme sušit, jiné mrazit a spoustu věcí pak můžeme konzervovat také právě díky zavařování. A není na tom vůbec nic náročného. Zkusíte to?

Snadné zavařování: Okurky na kyselo

Přísady:

Čtěte také:

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Zavařování masa do sklenic využijete na dovolené a navíc ušetříte

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

  • 5 kg okurek na nakládání
  • 2 l vody
  • 0,75 l octa
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  • 350 g cukru
  • 80 g soli
  • 1 velká cibule nakrájená na kousky
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • koření k okurkám: bobkový list, kuličky pepře a nového koření

Příprava:

Okurky důkladně očistíme pod tekoucí vodou, případně je můžeme nechat očistit v pračce nebo v myčce. Mezitím si začneme chystat nálev. Smícháme vodu, ocet, kyselinu citrónovou, cukr a sůl. Společně provaříme alespoň 5-10 minut. Než se nálev uvaří, naskládáme okurky do sklenic. Přihodíme k nim kousek cibule, několik koleček mrkve a nakonec pak koření. Každou sklenici zalijeme až po okraj nálevem a víčkem pevně uzavřeme. Zavařovat pak můžeme v troubě nebo v myčce. Nejlépe při teplotě 90 stupňů po dobu patnácti minut nebo při teplotě 80 stupňů po dobu 20 minut. Hotové vyjmeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zcela zchladnout.

Snadné zavařování: Medový rybíz za studena

Přísady:

  • 1 kg rybízu (může být jen černý nebo směs černého a červeného)
  • 500 g tekutého medu
  • 100 ml rumu

Příprava: 

Rybíz a očistíme. Vhodíme jej do mixéru a pořádně promixujeme na pyré. K němu pak postupně přiléváme med a dále mixujeme. Směs musí být dokonale hladká. Jakmile máme hotovo, dáme zavařeninu do uzavíratelných sklenic. Medové ovoce i víčko zakápneme trochou rumu a pořádně uzavřeme. Skladujeme v chladu, nejlépe ve sklepě.

Snadné zavařování: Broskve s pomerančovou kůrou

Přísady:

  • 2 kg broskví
  • kůra ze dvou chemicky neošetřených pomerančů
  • 1 l vody
  • 500 g cukru
  • 1 lžička kyseliny citrónové

Příprava:

Broskve očistíme, vyjmeme pecku a rozdělíme je na menší kousky, ideálně na čtvrtiny. Dáme je do připravených čistých vysterilizovaných sklenic. Pomeranče pořádně omyjeme a škrabkou na brambory oloupeme kůru. Tu pak rovnoměrně přidáme do sklenic k broskvím. Na plotnu dáme větší hrnec a do něj nalijeme vodu. Přidáme cukr i kyselinu citrónovou a necháme přijít k varu. Chvíli provaříme a cukrovou vodou následně zaléváme broskve ve sklenicích. Pevně je uzavřeme a dáme do trouby. Ideálně zavařujeme deset minut při devadesáti stupních. Vyjmeme z trouby, otočíme dnem vzhůru a necháme úplně zchladnout.

Snadné zavařování: Růžová marmeláda

Přísady:

Přípravy: 

S okvětními plátky růží musíme zacházet skutečně opatrně. Čerstvě nasbírané je dáme do sítka a propláchneme po malým proudem vody. Pak je dáme do připravené vody v hrnci a necháme směs přijít k varu. Povaříme 15 minut, pak odstavíme. Jakmile je růžová voda zcela chladná, přidáme k ní šťávu vymačkanou z citrónů a třtinový cukr. Znovu necháme pomalu zahřívat a vaříme asi půl hodiny. Pak odstravíme a naplníme marmeládou menší sklenice. Uzavřeme a ihned otočíme dnem vzhůru. Necháme dokonale vychladnout.

Marmeláda z růží chutná naprosto luxusně

Snadné zavařování: Exotické želé z ostružin

Přísady:

  • 1500 g ostružin
  • 500 ml vody
  • 1 kg kokosového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 4–6 hřebíčků
  • 5 lžiček citrusového pektinu
  • čerstvé bylinky podle preferencí (máta, meduňka, šalvěj…)

Příprava: 

Čerstvě natrhané ostružiny očistíme, omyjeme a necháme proschnout. Na plotnu dáme vodu s cukrem i kořením. Po chvíli přidáme i ostružiny a vaříme necelou půlhodinu. Ostružiny musí být úplně měkké až rozvařené. Odstravíme a necháme zchladnout. Teď je čas celou směs přecedit přes plátno. Znovu ji přivedeme k varu. Přidáme citrusový pektin a vaříme minimálně hodinu. Jakmile uvidíme, že ostružinová voda začíná želírovatět, můžeme odstavit a začít přelévat do zavařovacích sklenic. Pevně je uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Jakmile sklenice zchlanou, máme hotovo.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 03. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 04. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 05. 05. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 05. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 05. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Andělská znamení se mohou skrývat za zdánlivě obyčejnými věcmi

Tak asi v tom nejsem sám, ale už nevim co to znamená, dlouho se mi to dělo v souvislosti s jednou holkou - tro...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Tajemství B17 (Amygdalin): Proč byste měli znát tuto výjimečnou látku?

B17 patří mezi nejzajímavější objevy současné doby. Je zájmem mnoha vědeckých týmů, které se zabývají mechanismem nádorového bujení přičemž se tato látka jeví jako potenciální léčba nádorových onemocnění.

Hledáte nejšťastnější datum svatby? Tyto dny v roce 2024 a 2025 nepřehlédněte!

Každý zamilovaný a zasnoubený pár se snaží vybrat nejen nejpohodlnější ale také nejšťastnější datum svatby. Pokud se i vy v následujících měsících či letech plánujete vzít, máme pro vás několik tipů od astrolog...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.