Okurka

Okurky se těší oblibě už více než 3000 let. Oceňovali je už staří Egypťané a Indové, do Evropy se dostaly zřejmě díky zámořským objevům v 16. století. Jsou dva hlavní druhy okurek: kratší a hrbolaté, tedy polní okurky, a hladké a dlouhé, známé jako salátové okurky. Takzvané nakládačky, tedy ty určené k zavaření, jsou polní okurky, které se nenechají dorůst do plné délky a sklízí se, když mají zhruba 7 až 10 centimetrů.

Léčivé účinky okurky

Okurka bývá velmi často spojována s péčí o krásu. A ne nadarmo. Obsažené látky pomáhají udržovat pokožku mladistvou, výtažky z okurky se přidávají do krémů a pleťových masek. Vyhlazuje vrásky a nerovnosti pleti a pokožku celkově hydratuje. Stahuje póry, podobně dělá méně viditelnými i pihy. S pleťovou maskou se pojí okurky na očích. Ty nejen citlivou pokožku kolem očí chladí, ale pomáhají i redukovat napuchlé váčky pod očima. Vývar z okurek se používá jako čistící pleťová voda na mastnou pleť. Ten získáte patnáctiminutovým povařením kousků okurky v litru vody, který poté propasírujete přes hrubší látku.

Okurka pomáhá i na spáleniny od slunce, které sice přímo neléčí, ale nakrájené kousky okurky kůži ochladí a dodají jí potřebnou hydrataci. Okurková šťáva také zklidňuje ekzémy nebo kopřivku. Obklady z okurek zmírňují pocit svědění a pálení po bodnutí hmyzem nebo žahnutí kopřivou. Minerály, které okurka obsahuje, jsou dobré pro posílení vlasů, nehtů a zubů. Stejně tak i svalů, šlach a kloubů.

Díky vysokému podílu vody je dobrým pomocníkem při hubnutí, navíc urychluje trávení a zbavuje tělo škodlivých látek. V organismu pročišťuje zažívání a prospívá játrům. Dobré účinky má i na ledviny, při zařazení okurky do naší pravidelné stravy nás tato zelenina začne zbavovat toxinů, z ledvin bude pomalu vyplavovat písek a v těle bude snižovat hladinu kyseliny močové. Příznivě působí také na krevní oběh a vysoký či nízký krevní tlak. Při konzumaci s mrkví účinkuje jako prevence artritidy a tlumí také její příznaky.

Okurka nám pomůže i při problémech s nepříjemným dechem. Když si zhruba na půl minuty dáme plátek okurky do úst, zničí zde bakterie, které škodlivý dech způsobují. Kromě toho v ústech působí hojivě i na zanícené dásně.

Pokud ale máme problémy se žlučníkem, okurky bychom měli raději omezit.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Okurkové smoothie

Okurku a celer omyjeme, nakrájíme na menší kousky a společně rozmixujeme. Přidáme mátu nakrájenou nadrobno, citrónovou šťávu, trochu soli, pepře a třtinového cukru. zalijeme minerálkou a rozmixujeme dohladka.  Okurkové smoothie podáváme vychlazené.

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte