Zavařování v troubě – zásoby letního ovoce a zeleniny na zimu

Zavařování v troubě – zásoby letního ovoce a zeleniny na zimu

Léto je za humny a brzy nastane dlouho očekávaná sklizeň domácího ovoce a zeleniny. Jak si ale zajistit dávku vitamínů i v podzimních a zimních měsících? Pokud se stanete fanouškem zavařování v troubě, jednoduchým způsobem si díky němu uchováte vzpomínky na prosluněné měsíce ve sklenicích. V těch uskladníte všechny dobroty, které rádi mlsáte. Od švestek, višní, třešní, až po rajčata, papriky, okurky, či jiné druhy ovoce a zeleniny. Zavařit můžete zkrátka kde co.

Čtěte také:

Zavařování masa do sklenic využijete na dovolené a navíc ušetříte

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Metoda zavařování v troubě je ideální hlavně pro ty, kteří doma speciální zavařovací hrnce nevedou. A hlavně, troubou disponuje téměř každá domácnost.

Zavařování v troubě – ještě, než začnete

Zavařování v troubě vyžaduje důkladnou přípravu. Zajistěte si dostatek sklenic a kompatibilní víčka, nejlépe šroubovací. Sklenice by měly být čisté a suché. Někdy postačí vymýt je pouze horkou vodou, v tomto případě je ale nevytírejte utěrkou a nechte je samovolně uschnout. Lepší ovšem bude, když sklenice před zavařováním v troubě řádně sterilizujete, k tomu můžete použít i myčku nastavenou na vyšší teplotní stupeň, nebo je dejte v plechu s trochou vody na zhruba deset minut do trouby, která bude nastavená na sto stupňů. Předejdete tím nechtěné a předčasné zkáze již zavařených potravin.

Zavařování v troubě – jaká je nejvhodnější?

K zavařování lze použít kdejakou troubu. Zavařování v troubě je jednoduché, ale je potřeba si pohlídat, na jakou teplotu sklenice s ovocem a zeleninou sterilizujete. Každá trouba je totiž jiná a nastavení se bude lišit v případě, že se bude jednat o troubu plynovou, nebo horkovzdušnou a jiné nastavení zase bude vyžadovat ta elektrická, která je pro zavařování v troubě v podstatě nejvhodnější.

kitchen-5139609_960_720

Zavařování v troubě – na kolik stupňů a na jak dlouho?

  • Co se týká zavařování v troubě plynové, k sterilizaci ovoce a zeleniny se doporučuje stupeň 1 až 2. Každá trouba je ale jiná, proto si zvolte stupeň výhřevnosti podle sebe. Troubu, kterou máte v domácnosti, znáte zkrátka nejlíp vy samotní.
  • Zavařování v troubě elektrické se doporučuje na zhruba 170 stupňů Celsia.
  • Jestli máte doma horkovzdušnou troubu, nastavte ji na 250 stupňů Celsia. Opět se ale při nastavování řiďte svými zvyklostmi.

Doba zavařování v troubě má své odlišnosti i vzhledem k druhu sterilované potraviny. Pokud budete zavařovat ovoce, postačí mu asi tři čtvrtě hodiny. Zeleninu v troubě ponechejte o patnáct minut déle. Horkovzdušná trouba sterilizuje poměrně rychle, a to už do patnácti minut, proto sklenice nezapomeňte hlídat!

Zavařování v troubě má i svá úskalí

Při zavařování v troubě se můžete někdy potýkat s určitými úskalími. Pokud se rozhodnete potraviny sterilovat v troubě, budete muset mít trpělivost s tím, jak ji správně nastavit na vhodný teplotní stupeň. Pokud jste ve své troubě nikdy nezavařovali, je vhodné si důkladně prostudovat její návod, pokud jej tedy máte. V něm si můžete o zavařování v troubě zjistit více informací a vyvarovat se případným chybám. Může se také stát, že ovoce a zeleninu zavaříte nedokonalým způsobem a brzy podlehnou zkáze. Dále také počítejte s určitou vyšší spotřebou energie, vždy ale záleží, jaký druh trouby máte. A v neposlední řadě skleněný a gumový materiál, z kterého jsou nádoby a víčka vyrobeny, je rovněž vysokými teplotami značně namáhaný. A tak je způsob zavařování v troubě méně šetrný, než kdybyste zavařovali ve speciálním hrnci.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 20. 07. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 07. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha, dnes je úplněk. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?