Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Ať už patříte mezi vášnivé zahrádkáře, houbaře či rybáře, zbystřete. Pokud si chcete na sezónních produktech pochutnat v průběhu celého roku, naučte se různé způsoby konzervace potravin. Sezóna zavařování okurek, rajčat, dýní a dalších sezónních potravin se blíží, proto byste se na ni měli připravit. Stejně tak se blíží i doba, kdy budou houbaři opouštět les s plnými koši hub a rybáři budou odcházet s pěknými úlovky. Nezapomínejte proto ani na možnost zavařování hub a nakládání ryb. Víte, jak správně zavařovat nebo konzumovat netrvanlivé sezónní potraviny? 

Zavařování – čistota a kvalita sklenic i víček je stěžejní

Základem úspěchu zavařování a nakládání je uložení potravin do čistých a dokonale těsnících nádob. Před samotným zavařováním zeleniny a ovoce sklenice pečlivě omyjte a odmastěte. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství zavařovacích sklenic různých typů. V posledních letech je patrný návrat ke klasickým skleněným nádobám ze skla s gumovým těsněním a skleněným víkem, jejichž historie sahá až do 19. století. Takové sklenice uchovají potraviny po dlouhou dobu, a navíc jsou jedinečným designovým doplňkem každé kuchyně či spižírny. 

2

Jak na jednoduché zavařování rajčat? 

Pokud máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi, jednoduše si je zavařte. Zavařovaná rajčata oceníte především v zimním období, kdy jsou na pultech obchodu velmi drahá. Slupku rajčat nařízněte do kříže, pár vteřin spařte ve vroucí vodě a následně ochlaďte ve studené vodě. Nyní půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata nakrájejte, poduste 3 minuty, nalijte do sklenic a zavařte při teplotě 80 °C 30 minut. 

Nálev pro zavařování okurek

Při zavařování okurek je velmi důležité připravit chutný a vyvážený nálev. Neexistuje jeden správný recept na nálev. Nám se osvědčil nálev smícháním 1 l vody s 0,3 l octa, 130 g soli, 100 g cukru, 6 kuliček nového koření, 2 až 3 bobkových listů a 6 hřebíčků. Nebojte se experimentovat a objevovat chuť, která vám bude nejvíce vyhovovat. Okurky na hodinu namočte do vody a dokonale očistěte. Do zavařovacích sklenic okurky natěsno naskládejte, přidávejte podle chuti mrkev, kopr, cibuli a hořčičné semínko a zalijte nálevem. Výbornou pikantní chuť dodají i čerstvé chilli papričky. Zavařujte při teplotě 85 °C po dobu 20 až 30 minut v závislosti na velikosti lahví. 

Zavařování paprik zvládnete snadno

Zavařování paprik zvládne i úplný začátečník. Papriky očistěte od jader, nakrájejte na půlky nebo čtvrtky a spařte ve vroucí vodě. Před zavařením přidejte do každé sklenice s paprikami lžíci kvalitního oleje, který velmi dobře uchová chuť paprik. Papriky zavařujte 20 až 30 minut při teplotě 85 °C

Zavařování dýně nasladko

Na rozdíl od paprik, okurek či rajčat se dýně zavařuje ve sladkém nálevu. Zavařování dýně je poměrně pracné, ale výsledek stojí za to. Dýni oloupejte, nakrájejte a odstraňte měkký střed se semínky. Následně dužinu, kterou budete zavařovat, nakrájejte na drobné rovnoměrné kostičky. Takto připravenou dýni zalijte vodou s octem a nechejte do druhého dne macerovat. Další den vodu slijte, převařte ji s cukrem, skořicí, hřebíčkem a plátky citronu a přidejte kostičky nakrájenou dýni. Vařte asi 5 minut a následně i s nálevem přemístěte do předem připravených čistých sklenic. Poté zavařte při teplotě 80 °C přibližně 20 minut.

Zavařování hub uchová dary lesa po mnoho měsíců

Houby v octovém nálevu jsou vynikající a po konzervaci vydrží opravdu dlouho. Patříte-li mezi vášnivé houbaře a nevíte, jak velké množství nalezených hub zpracovat, jejich zavařování je ideálním řešením. Houby musíte v první řadě důkladně očistit a nakrájet na kousky o velikosti asi 3 centimetry. Následně je předvařte ve slané vodě cca 3 minuty a umístíte je do sklenic společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Zalijte sladkokyselým nálevem (0.9 l vody; 0,3 l octa; 70 g cukru a 25 g soli) a přivedete k varu. Zavařujte 15 až 20 minut při teplotě 90 °C

11 P8153496

Ryby v oleji

Kromě zavařování lze potraviny dlouhodobě uchovávat také konzervační metodou nakládání. Tento postup se využívá především při konzervaci masa a ryb. To ocení mnozí rybáři, kteří mají právě v letních měsících spoustu úlovků a už neví, jak je dále zpracovat. Ryby si jednoduše naložte do oleje a pochutnejte si na nich i během zimy. 

Filety z ryb nakrájejte na menší plátky, omyjte a nasolte. Dejte na 3 dny uležet do lednice. Poté ryby opět propláchněte a pro změnu naložte na 3 dny do octové vody (na 1 l octa 1/3 l vody) a vytáhněte případné kosti. Vzniklé kyselé filety vymačkejte a naložte na 3 dny do jemného láku, který se běžně používá na nakládání okurek. Poté opět propláchněte a vymačkejte. Ryby vložte do zavařovacích sklenic, přidejte spařenou cibuli, příp. nakládanou zeleninu, celý pepř, zalijte kvalitním olejem, důkladně uzavřete a na 10 dní dejte ryby v oleji odpočívat

Když na zavařování není čas

Ne každý má na zavařování čas nebo náladu. Některý rok může být zase špatná úroda a nákup surovin k zavařování se nemusí vyplatit. Na českém trhu jsou však k dispozici i kvalitní farmářské produkty, které se chutí i celkovou kvalitou zpracování vyrovnají domácím produktům. 

Na tradici zavařování a nakládání podle tradičních receptů navazuje např. řada produktů z české rodinné konzervárny Via Delicia, inspirovaná tradicí hospodyň z období první republiky. Produkty této značky jsou z velké části vyráběny ručně s využitím tradičních patentních sklenic značky Weck, které jim dodávají autenticitu. Pokud si takový farmářský výrobek zakoupíte, budete mít jistotu použití těch nejlepších surovin bez konzervantů. Skleničky lze samozřejmě opakovaně použít na domácí zavařování, firma nabízí veškeré potřebné doplňky. 

1b

Gurmáni, kteří trvají na vysoké kvalitě a holdují lokálním tradičním výrobkům, si pochutnají na masových i ovocných a zeleninových produktech. Zavařené hříbky, paštiky, vepřové i hovězí maso, ale také plejáda kompotů a džemů doplní vaši spižírnu s plnou parádou. 

Ať už dáváte přednost domácímu zavařování či nakládání nebo si raději bez starostí zakoupíte farmářský produkt, na konzervované potraviny nezanevřete. Díky rozmanitým druhům nálevů přináší nové chutě jednotlivých potravin a umožňují konzumaci sezónních produktů v průběhu celého roku.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 16. 06. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...
Zobrazit všechna témata

Když se svět rozostří: Makulární degenerace je nemoc, kterou můžete zpomalit

Makulární degenerace je postrachem zejména lidí po padesátce. Pomalu, ale jistě krade ostrost vidění a přetváří svět kolem nás do mlhavé skvrny. I když se o ní často mluví jen v souvislosti s věkem, příčin může...

Ztráta důvěry ve vztahu nemusí nutně znamenat konec. Jak se s ní vyrovnat?

Ztráta důvěry ve vztahu může na první pohled představovat začátek konce. Důvěra je totiž jedním ze základních pilířů zdravého a kvalitního partnerství, tedy když se naruší, může snadno způsobit vnitřní bolest, ...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Snění: Proč je někdy fajn mít hlavu v oblacích?

Kolik času denně trávíte ve své hlavě? Přesněji řečeno nejen přemýšlením o tom, co uvařit k večeři nebo co budete dělat po práci, ale opravdovým sněním. Představujete si, jaké by to bylo žít u moře, změnit prác...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.