img

Zavařování masa do sklenic využijete na dovolené a navíc ušetříte

Každý rok zamíří do Chorvatska na dovolenou k moři až 700 tisíc Čechů. Někteří letecky, většina ale autem. Důvodem jsou jak nižší náklady, tak možnost vzít si s sebou prakticky neomezené množství osobních věcí. S přepravou autem tak logicky souvisí ještě jedna věc. Mnoho Čechů si na dovolenou do zahraničí veze vlastní jídlo s cílem ušetřit peníze či kvůli dietě. Připravili jsme proto pro vás článek, kde najdete tipy na zavařování masa do sklenic i dalších pochoutek, které si budete moci připravit s sebou a otevřít je až na dovolené, aniž by se při 12 hodinové cestě po dálnicích zkazily. S naším podrobným návodem navíc zavařování hotových jídel zvládne každý. 

Čtěte také:

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Jak už jsme nastínili v úvodu, mezi nejčastější recepty při zavařování hotových jídel patří maso. Sterilovat a vzít si s sebou na dovolenou ale můžete i polévky, paštiky, omáčky pomazánky nebo sterilovanou zeleninu. Díky zavařování masa do sklenic s sebou na dovolenou může 4 členná rodina za týden ušetřit až 5 tisíc korun. Pojďte tedy zavařování vyzkoušet s námi. 

Základní pravidla pro zavařování masa do sklenic

Zavařování hotových jídel se může zdát jako složitý postup obzvlášť těm, kterým se v minulosti dílo nevydařilo. Zavařování ale není složité, jen je třeba dodržovat přesné postupy. Je to totiž právě hygiena, která je při zavařování nejdůležitější. 

SKLENICE A VÍČKA

Při zavařování hotových jídel máte veskrze dvě možnosti. Na trhu existují buď klasické zavařovací sklenice s víčkem nebo speciální sklenice s těsnící gumou a přídavným víčkem. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, pro obě platí ta stejná hygienická pravidla, která shrneme níže. Při zavařování masa do sklenic, které je nejnáchylnější na bakterie, se ale doporučuje vždy dávat nová víčka a snížit tak možnost infiltrace bakterií do sklenice. 

ZAVAŘOVACÍ HRNEC

Pokud zavařujete často, můžete uvažovat o koupi speciálního hrnce. Zavařovací hrnec se od běžného liší tím, že má na dně vestavěnou kovovou nebo dřevěnou mřížku. Ta je pro zavařování hotových jídel nezbytná, neboť sklenice nikdy nesmí stát přímo na dně hrnce. Hrozí totiž, že by vysokou teplotou popraskaly. Součástí zavařovacího hrnce by také měl být teploměr, který je pro zavařování klíčový. 

Pokud zavařovací hrnec nemáte, můžete pro zavařování masa do sklenic využít normální hrnec. Je ale třeba, abyste jeho dno vystlali starou utěrkou nebo mřížkou, která na dno hrnce padne.

STERILACE KROK ZA KROKEM 

  1. Pro zavařování masa do sklenic je nejprve třeba si nachystat víčka. Stará i nová víčka vždy umyjeme saponátem, důkladně opláchneme a vyvaříme. Následně víčka necháme uschnout nebo je usušíme v troubě. Pozor, víčka ale nikdy nesušíme utěrkou. Mohly by se na ně dostat bakterie. 
  2. Následně si připravíme sklenice, u kterých zopakujeme stejný postup, jako u víček. Sklenice si vymyjeme a osušíme - v troubě nebo necháme okapat. K umývání můžeme využít i myčku, musí ale být stoprocentně čistá. 
  3. Omyté sklenice plníme obsahem asi 2 cm pod okraj sklenice. Kdybychom sklenici naplnili až po okraj, tekutina by při zavařování hotových jídel mohla z nádoby utíkat. 
  4. Okraje sklenice můžeme pro jistotu ještě otřít vlhkých hadříkem namočeným v alkoholu. Ten zničí případné bakterie. 
  5. Na sklenici nasadíme víčko a důkladně ho upevníme. 
  6. Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou pod okraj sklenic. Proto je důležité, aby byly sklenice z jedné várky vždy stejné. Sklenice ve vodě nesmí plavat.
  7. Při zavařování masa do sklenic využíváme teplotu 100 stupňů. Pro běžné zavařování marmelád se ale využívá i nižší teplota 80 nebo 90 stupňů. 
  8. Při zavařování hlídáme teplotu vody ideálně za použití teploměru. Voda by neměla vřít nijak divoce, spíše klidně a stále stejně. 
  9. Při zavařování masa do sklenic obvykle opakujeme celý proces zavařování po 24 hodinách a to proto, abychom snížili riziko kontaminace a kažení sklenic. 
  10. Běžně se ihned po zavařování sklenice také obracejí dnem vzhůru, aby ze sklenic utekl vzduch. Také se tím zjišťuje, zda sklenice skutečně těsní. Poklepem by sklenice měly vydávat dutý zvuk.
  11. Po zavařování hotových jídel opatříme sklenice nálepkou s datem a obsahem.
  12. Ukládáme v suchu, temnu a chladnu

Recepty pro zavařování hotových jídel


Zavařování masa do sklenic

Zavařování masa do sklenic má oproti kupovaným konzervám jednu obrovskou výhodu. Přesně víte, co ve sklenici máte a po jejím otevření ucítíte vůni oblíbeného pečeného nebo dušeného masa, kterou znáte. Zavařujeme vepřové, hovězí, drůbeží maso i zvěřinu. Pozor ale na kvalitu masa. Pokud koupíte nedobrý kus masa, který byl špatně skladován, může se vám obsah sklenic zkazit. Zajděte si pro maso tedy k oblíbenému řezníkovi nebo si nechte poradit od známých.

Při zavařování masa do sklenic nebo čehokoliv jiného nikdy nepoužívejte mouku nebo smetanu. Mouka by mohla začít kvasit a smetana se může po dlouhé době kazit. 

ZAVAŘENÉ VEPŘOVÉ MASO NA HOUBÁCH

Ingredience

  • 1 kg vepřového plecka
  • 1 kg vepřového bůčku
  • 300 g hub
  • 1,5 litru vepřového vývaru
  • olej
  • sůl, pepř
  • kmín
  • rozmarýn

Zavařené vepřové maso - postup 

Maso si důkladně omyjeme a nakrájíme na stejně velké střední kousky. Na trochu oleje si ho dáme zprudka opéct do hrnce, aby se zatáhlo. Poté vložíme do pekáčku, přidáme očistěné a nadrobno nakrájené houby, vepřový vývar, sůl, pepř i koření. Promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Zavařené vepřové maso pečeme na 180 stupňů 40 minut. Poté odkryjeme a necháme dojít dalších 15 minut. Vepřové maso ihned plníme do omytých sklenic asi do 2/3 obsahu a zalijeme vypečenou tekutinou. Sterilujeme při 100 stupních 60 minut a postup po 24 hodinách opakujeme. 

Zavařování hotových jídel


Zavařování klobás

Pro zavařování klobás můžete použít jakékoliv oblíbené párky. Před sterilováním musí být ale tepelně zpracované a vy musíte mít stoprocentně čisté ruce. Jinak riskujete možnost kontaminace sklenic.

ZAVAŘOVÁNÍ KLOBÁS NA CESTY

Ingredience

  • 6 nožiček párků na jednu sklenici
  • 1 litr vody
  • 30 gramů soli

Zavařování klobás na cesty - postup 

Párky nejprve tepelně upravíme. Poté je umyjeme v horké vodě a čistýma rukama plníme do sklenic. Klobásy na sobě ale nesmí být nijak namačkané. Párky zaléváme studeným lákem, který jsme si připravili z vody a soli a v hrnci 5 minut převařili. Zavařování klobás vyžaduje teplotu 80 stupňů na 35 minut. Po 24 hodinách postup opakujeme. 


Zavařování paštiky

Kdo by neměl rád paštiku. Jenže ty běžné kupované mají obvykle velmi nízký obsah masa a jejich chuť není nijak světoborná. Proč tedy nezkusit zavařování paštiky na cesty? Je to snadné a můžete použít oblíbený druh jater nebo masa.

ZAVAŘOVÁNÍ PAŠTIKY

Ingredience

  • 2 kg vepřového boku
  • 1 kg vepřových jater
  • 4 cibule
  • 50 ml koňaku
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl, pepř

Zavařování paštiky - postup 

Cibuli si nakrájíme nadrobno a na oleji opečeme. Přidáme omytý a pokrájený vepřový bok a dusíme doměkka. Játra pomeleme na strojku najemno a poté pomeleme i podušené maso. Obě směsi smícháme a společně dusíme ještě zhruba 15 minut. Přidáme prolisovaný česnek, koňak, majoránku, sůl i pepř. Horkou paštikou plníme sklenice asi 2 cm pod okraj. Zavařování paštiky je nejlepší na 100 stupňů 90 minut. Druhý den potom na 60 minut opět na 100 stupňů. 


Zavařování omáček

Pro zavařování omáček můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu nebo maso a vytvořit si omáčku na cesty přesně podle vašeho gusta. Nejlepší jsou omáčky s rajčatovým základem, které posléze stačí smíchat s těstovinami, doplnit sýrem a máte hotovo. 

ZAVAŘOVÁNÍ OMÁČEK - RAJČATOVÁ OMÁČKA

Ingredience

  • 1,5 kg měkkých rajčat
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce mletého bílého pepře
  • 2 lžíce provensálského koření 

Rajčatová omáčka - postup

Rajčata si omyjeme, nakrájíme a 10 minut dusíme. Poté je propasírujeme a opět 10 minut dusíme. Protlak si osolíme, opepříme a vložíme do spodní části trouby, kde ho při teplotě 150 stupňů necháme odpařovat, dokud nezhoustne. Ještě horkou omáčku lijeme do sklenic. Rajčatová omáčka se steriluje 15 minut při teplotě 80 stupňů. Za 24 hodin postup opakujeme. Podáváme s těstovinou, sýrem a případně zavařeným masem. 


Zavařování polévek

Pro zavařování polévek platí stejný postup jako pro zavařování masa do sklenic. Do polévek nedávejte mouku, mléko ani zavářku (nudle a podobně), jinak můžete použít prakticky cokoliv. 

ZAVAŘOVÁNÍ POLÉVEK - HOVĚZÍ VÝVAR

Ingredience

  • 800 g hovězího předního
  • 400 g hovězích kostí
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 1/4 celeru
  • 1/4 pórku
  • sůl, pepř

Maso i kosti si omyjeme a vložíme do osolené vody, kde vaříme 60 minut. Poté si do hrnce přidáme nakrájenou omytou zeleninu kromě jedné mrkve, petržele a celeru a vaříme dalších 60 minut. Vývar si poté přecedíme, obereme maso a tekutinu vrátíme zpět do hrnce. Zbylou mrkev, petržel a celer si nakrájíme a dáme vařit do vývaru jen na 7 minut (doměkka se udělá až při zavařování). Horký vývar lijeme do sklenic. Zavařování polévek se obvykle dělá při 100 stupních na 60 minut. Po 24 hodinách postup opakujeme na 45 minut.

Zavařování hotových jídel


Pokud se vám stane, že po otevření sklenice jídlo zapáchalo nebo jevilo známky plísně, nikdy ho nekonzumujte. Hrozila by vám otrava jídlem, která může přivodit vleklé zdravotní problémy. 

Máte nějaké tipy a rady na zavařování hotových jídel na cesty? Podělte se s námi o tom v komentářích. 

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Láska a vztahy

Zklamání ve vztahu versus odpuštění. Jak k němu nejsnáze dojít?

Zklamání ve vztahu je okamžikem náročným a v neposlední řadě i bolestným. Intenzitu prožívaných emocí určuje vždy příčina. V partnerství může být závažným důvodem například nevěra. I přesto, že se cítíte smutní...

Bydlení, zahrada

Potřebujete opravit stan nebo vyrobit plachtu na bazén? Plachtárna v Chrášťanech se o vše postará

Plachtovina se řadí mezi technické textilní materiály, které lze využívat nejrůznějším způsobem. V praxi se uplatňuje například k ...

Těhotenství, děti

Porod nemusí vždy jen bolet. Zažijte orgasmický porod

Porod máme zafixováno jako něco velmi nepříjemného. Jako něco, co bolí. Faktem však je, že i porod může být krásným zážitkem. Tedy pokud všechno jde tak, jak má. Rozhodně by asi nikdo porod nespojoval s ničím v...

Zajímavá videa

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Academy

Balanitida

Balanitida neboli balanitis je odborné označení pro zánět žaludu. Žalud je anatomická struktura penisu muže. Jde o hlavu (špičku) penis, která se v odborné literatuře častěji nazývá jako glans penis. Toto zánět...

Wellness

Indická masáž hlavy vás dokonale zrelaxuje a zbaví stresu

Indická masáž hlavy, jak název napovídá, pochází z Indie a sahá velmi hluboko do historie. Jde o extrémně relaxační a uvolňující masáž. K nám se dostala až v posledních letech a stihla si už najít své fanoušky....

Řemesla

Čas adventu se blíží. Proč je důležitý?

Advent, čas vánoční. Je to období, kdy se máme ponořit do sebe a připravit se na příchod Spasitele. Zatímco křesťanství se v tomto čase připravuje na příchod Ježíše Krista, starší kultury (od kterých křesťanstv...

Fitness

Stop výmluvám! Zařaďte ranní protažení

Venku se ochlazuje a k tomu se přidává ranní šedá obloha. Řada z nás má nejen psychický, ale i fyzický problém dostat se z teplé postele a vyrazit do dne alespoň s trochou té energie. Vězte, že posouvání budíku...

Rozvoj osobnosti

Závislost na nakupování je nebezpečná. Oniománie může zbortit životní jistoty

Závislost na nakupování nemusí být odhalena hned. Do obchodů zavítáte zprvu je zřídka kdy, později však máte čím dál větší nutkání nakupovat ve velkém. A častokrát si koupíte i věci, které vlastně nepotřebujete...

Mazlíčci

Antikoncepce pro kočky – je vhodná? Může být pro kočku nebezpečná.

Je možné řešit kočičí (ne)plodnost antikoncepcí? To je otázka, kterou si klade každý chovatel, který chce od prvního mrouskání kočičku nechat ještě dorůst, vyzrát, nebo záměrně o nějaký půlrok či rok chce první...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…