Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Šťavnatá sezóna třešní je v plném proudu a před nejednou hospodyňkou stojí téma zavařování třešní. Nemusíte se ničeho bát, třešničky patří k tomu nejméně problémovému ovoci a my si navíc ukážeme, jak si zavařování ulehčit a zjednodušit. A navíc jako bonus pár tipů na zavařování bez tepla. Snaha se vyplatí, v zimě jako když tu sladkou pochoutku s vůní léta najdete. A se vzpomínkou na letošní léto si uvaříte čaj a… přivoníte k čerstvě otevřené skleničce.

Čtěte také:

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

TIP: Pro zavařování se hodí srdcovky a křupky, pevnější, šťavnatější odrůdy třešní.

Klasické zavařování třešní

U každého zavařování třešní musíme v první řadě dbát na čistotu. Sklenice a víčka se musí blýskat čistotou, je tedy nutné je čerstvě umýt a pak vložit například do trouby a nechat v horké troubě oschnout: mezitím například omyjte a připravte třešničky. Sterilizaci si naplánujte tak, aby končila těsně před začátkemvaší práce s třešněmi. Žádné prostoje! Přečtěte si také další souhrnné tipy, jak na zavařování

Zavařování třešní a základní recept

  • Třešně omyjeme. Máme-li podezření, že budou hodně červavé, můžeme je den předtím na noc namočit do octové vody (100 ml octa na 5 l vody) a červíci vyplavou.
  • Omyté třešně naskládejte do vyhřátých sklenic asi do poloviny, poté přidejte do každé zhruba čtvrtlitrové skleničky dvě lžíce cukrua zarovnejte třešněmi. Zalijte teplou, převařenou vodou.
  • Druhá varianta: můžeme si připravit rovnou horký cukerný roztok (1 litr vody a 30 – 40 dkg cukru) a tím zatepla třešně zalít.
  • Pečlivě zavíčkujeme a sterilujeme v hrnci při 85 °C asi 20 – 25 minut, poté vyndáme, dotáhneme víčka a do zchladnutí otočíme dnem vzhůru. Přečtěte si základní tipy, jak na zavařová třešní

Luxusní třešničky na dort - kardamon a mandle

Chuť třešní je výrazná, voňavá sama o sobě, ale chcete-li udělat ze zavařování třešní ještě lepší záležitost, můžete do něj přidat vonné koření. Osvědčilo se:

  • kardamon: dodá hřejivou štiplavost, vůni připomínající Earl Grey čaj
  • hřebíček: výrazně prohřeje a připomene Vánoce
  • oloupané spařené mandle: skvěle nasají vůni třešňového kompotu a zvýrazní chuť třešní, protože jejich aroma je lehounce shodné

zavařování třešní1

Přečtěte si základní recept na zavařování třešní

Zavařování třešní v troubě

Nemáte zavařovací hrnec? Vůbec žádný problém, umíme si poradit. Někdo umí zavařovat v myčce nádobí, někdo to zkusí i v pekárně na chleba, ale my umíme zavařování třešní v troubě. Pokud máte horkovzdušnou, máte vyhráno. Je to lepší a prostornější než zavařovací hrnec. Podle klasického základního receptu si připravíme a naplníme skleničky.

První způsob zavařování třešní v troubě

  • Troubu předehřejeme na 250 °C.
  • Připravíme si vyšší plech, který vyložíme starší utěrkou, na kterou nalijeme vodu tak, aby byla plně ponořená a nad ní ještě tak 3 – 4 cm vody.
  • Na tento plech naskládáme sklenice s třešňovým kompotem.
  • Snížíme teplotu na 150 °C a „zavařujeme“ zhruba 20 - 25 minut podle velikosti sklenic. Ideální je zapnout přitom funkci horkovzduch, aby horký vzduch díky ventilátoru cirkulovat rovnoměrněji. V případě potřeby doléváme vypařenou vodu.
  • Po uplynutí doby vypneme a necháme ještě 30 minut dojít. Pak vyjmeme a překlopíme na víčko, po zchladnutí jsou kompoty hotové.

Zavařování třešní vás nebaví? Recept zastudena!

Budete se olizovat, navíc se tu hodí i kyselejší třešničky nebo višní, skvělé jsou i plané třešně s lehce trpkým aroma. My jim na trpkosti a síle totiž ještě přidáme. Připravte si i menší skleničky.

Třešně v bourbonu nebo brandy

  • 500 g třešní nebo višní
  • 175 g moučkového cukru
  • 350 ml bourbonu nebo brandy

Třešně omyjeme, odstopkujeme a necháme oschnout. A potom jimi pečlivě vyložíme skleničky, zatímco je prosypeme moučkovým cukrem. Toho by měla být zhruba 1/3 volného prostoru, 2/3 pak náleží alkoholu. Tento ideální poměr cukru a alkoholu 1:3 zajistí, že se cukr i za studena dobře rozpustí a nálev nebude hrudkovitý.

Při práci skleničkou sem tam ťukneme o stůl, aby z prostoru vyšly zbytečné bublinky, které by mohly obsahovat mikroorganismy a vést ke zkažení. Skleničky uložíme na chladné místo a vždy po několika dnech jimi otočíme, zatřeseme, aby se urychlilo rozpouštění cukru.

Za čtyři týdny hotovo. A připraveno možná i na Vánoce! A co vy... vyzkoušíte zavařování třešní?



Diskuse k článku

  • Jenda

    04:00 11. 6. 2019 +2
    Tahle děláme višně a je to dobrý :-)

Lunární kalendář

SOBOTA 15. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 06. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 19. 06. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 20. 06. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
PÁTEK 21. 06. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Nenechte pejskovo tělo zaplavit toxiny. Jak léčit selhání ledvin u psa?

31.5.2024 mi odešel pejsek / téměř 15 let -rotvajler/ na chronické poškození ledvin. Nikdy nestonal, 5 dní pře...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, Můžu takto opožděně reagovat?? Mám též diagnostikován tumor slinný...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

získejte půjčku okamžitým převodem Finanční pomoc pro ženy/muže z České republi...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka půjčky se 100% jistotou Dobrý den, s cílem pomoci vám překonat různé finančn...
Zobrazit všechna témata

Kus melounu denně pro zdraví. Využijte melounovou sezónu na maximum

Meloun je ryze letní ovoce. Koupit se nyní dá za rozumnou cenu a rozhodně je neodmyslitelnou potravinou pro horké dny. Pochutnáme si na něm, udrží naše tělo pořádně hydratované a perfektně se hodí pro hubnutí. ...

Rozchod je studnicí nechtěných emocí. Jak se s ním co nejlépe popasovat?

Je těžké se s někým rozejít, ale ještě těžší je zotavování se z konce vztahu. To může trvat týdny, měsíce a u někoho i roky. Stojí za tím naše emoce. Ty v nás vyvolávají smutek, vztek, vinu, stud, někdy ale i v...

Mezinárodní den dětí je tu. Už víte, jak jej se svým potomkem oslavíte?

Každoročně je první červnový den věnován výhradně dětem. U té příležitosti jsou připravovány mnohé společenské, kulturní i sportovní akce. Ovšem Mezinárodní den dětí má za cíl nejen pobavit a oslavit děti na ce...

Znáte cirkadiánní rytmus? Hubnutí vám podle něj půjde jedna radost

O biologických hodinách se mluví poměrně hojně, avšak pojem cikradiánní rytmus není tolik známý. Přitom jde o poměrně zásadní věc v našem životě. Je sice velice důležité, co jíme, pijeme nebo jaké potravní dopl...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Relax na víkend? Tradiční harmonizační malajská masáž vás dokonale uvolní

Že jste ještě nikdy neslyšeli o malajské masáži? Pak je nejvyšší čas ji vyzkoušet. Malajská masáž je totiž jedna z nejvíce relaxačních masáží, které si můžete dopřát. Uvolní nejen vaše tělo, ale zregeneruje vás...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?