Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Šťavnatá sezóna třešní je v plném proudu a před nejednou hospodyňkou stojí téma zavařování třešní. Nemusíte se ničeho bát, třešničky patří k tomu nejméně problémovému ovoci a my si navíc ukážeme, jak si zavařování ulehčit a zjednodušit. A navíc jako bonus pár tipů na zavařování bez tepla. Snaha se vyplatí, v zimě jako když tu sladkou pochoutku s vůní léta najdete. A se vzpomínkou na letošní léto si uvaříte čaj a… přivoníte k čerstvě otevřené skleničce.

Čtěte také:

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

TIP: Pro zavařování se hodí srdcovky a křupky, pevnější, šťavnatější odrůdy třešní.

Klasické zavařování třešní

U každého zavařování třešní musíme v první řadě dbát na čistotu. Sklenice a víčka se musí blýskat čistotou, je tedy nutné je čerstvě umýt a pak vložit například do trouby a nechat v horké troubě oschnout: mezitím například omyjte a připravte třešničky. Sterilizaci si naplánujte tak, aby končila těsně před začátkemvaší práce s třešněmi. Žádné prostoje! Přečtěte si také další souhrnné tipy, jak na zavařování

Zavařování třešní a základní recept

  • Třešně omyjeme. Máme-li podezření, že budou hodně červavé, můžeme je den předtím na noc namočit do octové vody (100 ml octa na 5 l vody) a červíci vyplavou.
  • Omyté třešně naskládejte do vyhřátých sklenic asi do poloviny, poté přidejte do každé zhruba čtvrtlitrové skleničky dvě lžíce cukrua zarovnejte třešněmi. Zalijte teplou, převařenou vodou.
  • Druhá varianta: můžeme si připravit rovnou horký cukerný roztok (1 litr vody a 30 – 40 dkg cukru) a tím zatepla třešně zalít.
  • Pečlivě zavíčkujeme a sterilujeme v hrnci při 85 °C asi 20 – 25 minut, poté vyndáme, dotáhneme víčka a do zchladnutí otočíme dnem vzhůru. Přečtěte si základní tipy, jak na zavařová třešní

Luxusní třešničky na dort - kardamon a mandle

Chuť třešní je výrazná, voňavá sama o sobě, ale chcete-li udělat ze zavařování třešní ještě lepší záležitost, můžete do něj přidat vonné koření. Osvědčilo se:

  • kardamon: dodá hřejivou štiplavost, vůni připomínající Earl Grey čaj
  • hřebíček: výrazně prohřeje a připomene Vánoce
  • oloupané spařené mandle: skvěle nasají vůni třešňového kompotu a zvýrazní chuť třešní, protože jejich aroma je lehounce shodné

zavařování třešní1

Přečtěte si základní recept na zavařování třešní

Zavařování třešní v troubě

Nemáte zavařovací hrnec? Vůbec žádný problém, umíme si poradit. Někdo umí zavařovat v myčce nádobí, někdo to zkusí i v pekárně na chleba, ale my umíme zavařování třešní v troubě. Pokud máte horkovzdušnou, máte vyhráno. Je to lepší a prostornější než zavařovací hrnec. Podle klasického základního receptu si připravíme a naplníme skleničky.

První způsob zavařování třešní v troubě

  • Troubu předehřejeme na 250 °C.
  • Připravíme si vyšší plech, který vyložíme starší utěrkou, na kterou nalijeme vodu tak, aby byla plně ponořená a nad ní ještě tak 3 – 4 cm vody.
  • Na tento plech naskládáme sklenice s třešňovým kompotem.
  • Snížíme teplotu na 150 °C a „zavařujeme“ zhruba 20 - 25 minut podle velikosti sklenic. Ideální je zapnout přitom funkci horkovzduch, aby horký vzduch díky ventilátoru cirkulovat rovnoměrněji. V případě potřeby doléváme vypařenou vodu.
  • Po uplynutí doby vypneme a necháme ještě 30 minut dojít. Pak vyjmeme a překlopíme na víčko, po zchladnutí jsou kompoty hotové.

Zavařování třešní vás nebaví? Recept zastudena!

Budete se olizovat, navíc se tu hodí i kyselejší třešničky nebo višní, skvělé jsou i plané třešně s lehce trpkým aroma. My jim na trpkosti a síle totiž ještě přidáme. Připravte si i menší skleničky.

Třešně v bourbonu nebo brandy

  • 500 g třešní nebo višní
  • 175 g moučkového cukru
  • 350 ml bourbonu nebo brandy

Třešně omyjeme, odstopkujeme a necháme oschnout. A potom jimi pečlivě vyložíme skleničky, zatímco je prosypeme moučkovým cukrem. Toho by měla být zhruba 1/3 volného prostoru, 2/3 pak náleží alkoholu. Tento ideální poměr cukru a alkoholu 1:3 zajistí, že se cukr i za studena dobře rozpustí a nálev nebude hrudkovitý.

Při práci skleničkou sem tam ťukneme o stůl, aby z prostoru vyšly zbytečné bublinky, které by mohly obsahovat mikroorganismy a vést ke zkažení. Skleničky uložíme na chladné místo a vždy po několika dnech jimi otočíme, zatřeseme, aby se urychlilo rozpouštění cukru.

Za čtyři týdny hotovo. A připraveno možná i na Vánoce! A co vy... vyzkoušíte zavařování třešní?



Diskuse k článku

  • Jenda

    04:00 11. 6. 2019 +2
    Tahle děláme višně a je to dobrý :-)

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.