Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Šťavnatá sezóna třešní je v plném proudu a před nejednou hospodyňkou stojí téma zavařování třešní. Nemusíte se ničeho bát, třešničky patří k tomu nejméně problémovému ovoci a my si navíc ukážeme, jak si zavařování ulehčit a zjednodušit. A navíc jako bonus pár tipů na zavařování bez tepla. Snaha se vyplatí, v zimě jako když tu sladkou pochoutku s vůní léta najdete. A se vzpomínkou na letošní léto si uvaříte čaj a… přivoníte k čerstvě otevřené skleničce.

Čtěte také:

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

TIP: Pro zavařování se hodí srdcovky a křupky, pevnější, šťavnatější odrůdy třešní.

Klasické zavařování třešní

U každého zavařování třešní musíme v první řadě dbát na čistotu. Sklenice a víčka se musí blýskat čistotou, je tedy nutné je čerstvě umýt a pak vložit například do trouby a nechat v horké troubě oschnout: mezitím například omyjte a připravte třešničky. Sterilizaci si naplánujte tak, aby končila těsně před začátkemvaší práce s třešněmi. Žádné prostoje! Přečtěte si také další souhrnné tipy, jak na zavařování

Zavařování třešní a základní recept

  • Třešně omyjeme. Máme-li podezření, že budou hodně červavé, můžeme je den předtím na noc namočit do octové vody (100 ml octa na 5 l vody) a červíci vyplavou.
  • Omyté třešně naskládejte do vyhřátých sklenic asi do poloviny, poté přidejte do každé zhruba čtvrtlitrové skleničky dvě lžíce cukrua zarovnejte třešněmi. Zalijte teplou, převařenou vodou.
  • Druhá varianta: můžeme si připravit rovnou horký cukerný roztok (1 litr vody a 30 – 40 dkg cukru) a tím zatepla třešně zalít.
  • Pečlivě zavíčkujeme a sterilujeme v hrnci při 85 °C asi 20 – 25 minut, poté vyndáme, dotáhneme víčka a do zchladnutí otočíme dnem vzhůru. Přečtěte si základní tipy, jak na zavařová třešní

Luxusní třešničky na dort - kardamon a mandle

Chuť třešní je výrazná, voňavá sama o sobě, ale chcete-li udělat ze zavařování třešní ještě lepší záležitost, můžete do něj přidat vonné koření. Osvědčilo se:

  • kardamon: dodá hřejivou štiplavost, vůni připomínající Earl Grey čaj
  • hřebíček: výrazně prohřeje a připomene Vánoce
  • oloupané spařené mandle: skvěle nasají vůni třešňového kompotu a zvýrazní chuť třešní, protože jejich aroma je lehounce shodné

zavařování třešní1

Přečtěte si základní recept na zavařování třešní

Zavařování třešní v troubě

Nemáte zavařovací hrnec? Vůbec žádný problém, umíme si poradit. Někdo umí zavařovat v myčce nádobí, někdo to zkusí i v pekárně na chleba, ale my umíme zavařování třešní v troubě. Pokud máte horkovzdušnou, máte vyhráno. Je to lepší a prostornější než zavařovací hrnec. Podle klasického základního receptu si připravíme a naplníme skleničky.

První způsob zavařování třešní v troubě

  • Troubu předehřejeme na 250 °C.
  • Připravíme si vyšší plech, který vyložíme starší utěrkou, na kterou nalijeme vodu tak, aby byla plně ponořená a nad ní ještě tak 3 – 4 cm vody.
  • Na tento plech naskládáme sklenice s třešňovým kompotem.
  • Snížíme teplotu na 150 °C a „zavařujeme“ zhruba 20 - 25 minut podle velikosti sklenic. Ideální je zapnout přitom funkci horkovzduch, aby horký vzduch díky ventilátoru cirkulovat rovnoměrněji. V případě potřeby doléváme vypařenou vodu.
  • Po uplynutí doby vypneme a necháme ještě 30 minut dojít. Pak vyjmeme a překlopíme na víčko, po zchladnutí jsou kompoty hotové.

Zavařování třešní vás nebaví? Recept zastudena!

Budete se olizovat, navíc se tu hodí i kyselejší třešničky nebo višní, skvělé jsou i plané třešně s lehce trpkým aroma. My jim na trpkosti a síle totiž ještě přidáme. Připravte si i menší skleničky.

Třešně v bourbonu nebo brandy

  • 500 g třešní nebo višní
  • 175 g moučkového cukru
  • 350 ml bourbonu nebo brandy

Třešně omyjeme, odstopkujeme a necháme oschnout. A potom jimi pečlivě vyložíme skleničky, zatímco je prosypeme moučkovým cukrem. Toho by měla být zhruba 1/3 volného prostoru, 2/3 pak náleží alkoholu. Tento ideální poměr cukru a alkoholu 1:3 zajistí, že se cukr i za studena dobře rozpustí a nálev nebude hrudkovitý.

Při práci skleničkou sem tam ťukneme o stůl, aby z prostoru vyšly zbytečné bublinky, které by mohly obsahovat mikroorganismy a vést ke zkažení. Skleničky uložíme na chladné místo a vždy po několika dnech jimi otočíme, zatřeseme, aby se urychlilo rozpouštění cukru.

Za čtyři týdny hotovo. A připraveno možná i na Vánoce! A co vy... vyzkoušíte zavařování třešní?



Diskuse k článku

  • Jenda

    04:00 11. 6. 2019 +2
    Tahle děláme višně a je to dobrý :-)

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 03. 10. 2022
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ÚTERÝ 04. 10. 2022
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
STŘEDA 05. 10. 2022
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
ČTVRTEK 06. 10. 2022
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
PÁTEK 07. 10. 2022
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 08. 10. 2022
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 09. 10. 2022
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je úplněk. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Potraviny Anton & Kavárna u Ámose v Nové Pace
Nezávislá maloobchodní s…
Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso
V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí…

okna

Když jsou špinavá.

okna

kdy mýt okna

operace žlučníku

dobrý den, je pro mě vhodný termín 22.7.2022 k operaci odstranění žlučníku? Jsem naroz...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Éterický olej LITSEA CUBEBA 10ml Dr.Popov

Éterický olej pro soustředění, paměť a myšlení V období…
99 Kč

Náramek pro Býka DOBRÁ NÁLADA

Náramek pro dobrou náladu, ochranu a očistu od negativních…
390 Kč

Tekutý prací prostředek na jemné prádlo 1l ALMACABIO

Přírodní prací prostředek Vysoce koncentrovaný prací…
197 Kč

Náramek pro Býka LÁSKA A OCHRANA

Náramek pro Býky, přináší lásku a vděčnost a dodává ochranu…
390 Kč

Svícen ACHÁT tyrkysový

Barvená achátová pecka se zbroušenou přední stranou, na…
340 Kč

Dejte si jedlé kaštany. Skvěle chutnají, ničí záněty v těle a pomáhají hubnout

Kdo by neměl rád jedlé kaštany! Hlavně ty pečené, které nás nádherně zahřejí. Navíc mají vynikající chuť a našemu organismu dávají víc než si vůbec dokážeme představit. Jsou zdravé nejen pro naše fyzické tělo, ...

Výročí svatby můžete slavit každý rok. Poradíme, na co vsadit

Výročí svatby se zpravidla slaví po několika letech v manželství. Pojmout tento den však můžete po svém. Pokud budete chtít oslavit každý společný rok, kdy jste svoji, nic vám v tom nebrání. Jde o pěknou tradic...

Neslyšící dítě v rodině: Jak si počínat při výchově?

Neslyšící dítě může vyvolávat v rodičích značné obavy z budoucnosti. Matka i otec se mohou ptát sami sebe „Najde se svým deficitem kamarády, partnera nebo práci?“. Zvýšený strach o takového potomka je normální,...

I podzimní svatba může mít své kouzlo! Nechte se inspirovat

Podzimní svatba skýtá řadu pozitiv! Vždyť barevná příroda přímo vybízí ke kouzelným fotografiím zamilovaného páru. Vytěžte z tohoto období co nejvíce a užijte si svůj nezapomenutelný den naplno. Poradíme vám, n...

Nejčastější psychické problémy moderního člověka: Jak se s nimi vyrovnat?

Jednadvacáté století nám jako lidstvu přineslo mnoho skvělých vymožeností, které usnadňují nemalým dílem každodenní bytí. Jenže psychické problémy nemizí, ba naopak. Je jich s těmito moderními výdobytky doby čí...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Přirozená autorita motivuje a inspiruje. Jak ji vybudovat?

Přirozená autorita není záležitostí vrozenou. Je zapotřebí, aby ji člověk rozvíjel. Když se tak nestane, může si ji uměle vynucovat, což není ta nejlepší cesta. S lidmi nepřirozeně autoritativními se však setká...

Sendvič s hruškou a modrým sýrem

Nejprve si v toustovači rozpečte chlebové plátky. Poté je potřete máslem dle libosti. Dále si nadrťte vlašské oříšky, lze je i opražit na pánvi bez tuku, a posypte jimi dva pláty chleba. Dále si omyjte a nakráj...

Fretka domácí je všetečka i veselý společník. Jak ji chovat?

Fretka domácí se může stát dokonalým mazlíčkem, pokud nemáte čas na venčení psa, nebo zrovna dvakrát nemusíte kočky. Počítat však musíte s tím, že se jedná o velice zvídavé zvíře, které prošmejdí každé zákoutí ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Děláte skutečně to, co vás baví?

Práce, job, zaměstnání... každej tomu řiká jinak. Všichni ale za tim vidíme jediný - prachy, úspěch, svobodu. Říká se, že bez práce nejsou koláče. Asi to tak bude. Když nemáte kačku v ruce, nenajíte se. Prostě budete mít hlad. Tak je nastavenej svět. Materialismus, kapitalismus, bo nevim jak to pojmenovat. Peníze jsou dobrej sluha, ale zlej pán, no né? A položili jste si někdy otázku, jestli vám stojí za to, co teďka děláte? Jako myslim tim to, v čem pracujete???