Červená řepa: zavařování a recepty

Červená řepa: zavařování a recepty

Červená řepa je plodina pocházející původně ze středozemní oblasti. Je známá pro své přínosné účinky na lidské zdraví, dnes je oblíbená v Evropě, Severní Americe a spoustě asijských zemí. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek.

Čtěte také:

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

V minulosti byla červená řepa v české kuchyni poněkud opomíjena a využívala se spíše jako krmivo pro zvířata. Nepříliš dobrou pověst vybudovaly v osmdesátých a devadesátých letech 20. století červené řepě školní jídelny, kdy se nepříliš chutně upravovaná hojně objevovala jakožto příloha k rozličným jídlům. Správně a dobře připravená červená řepa však je však chutnou a velice zdravou zeleninou, která si opět pomalu ale jistě nachází své místo v české kuchyni.

Červenou řepu můžeme jíst syrovou nebo zpracovanou. Její využití v kuchyni je široké – můžete ji použít jako součást salátů, je skvělou a chutnou součástí pomazánek, vhodná je k vaření polévek, přípravě klasického boršče. Lze ji dokonce použít i k přípravě různých slaných koláčů a buchet. Jednou z možností uchovávání je zavařování červené řepy.

Účinky červené řepy

Konzumace této zeleniny celkově podporuje odolnost organismu. Červená řepa má pozitivní vliv na nervovou soustavu organismu člověka, posiluje nervy. Dalšími jejími nezanedbatelnými účinky jsou pozitivní vliv na vidění a zrakovou ostrost. Je vhodné ji užívat při ženských obtížích, menstruačních potížích a v období klimakteria. Červená řepa blahodárně působí na kardiovaskulární systém člověka, pročišťuje krev a podporuje krvetvorbu. Díky obsahu železa rovněž doplňuje červené krvinky. Osvědčuje se při rekonvalescenčních stavech po prodělané borelióze a klíšťové encefalitidě. Podporuje látkovou výměnu, tudíž má detoxikační účinky a vyplavuje škodlivé látky pryč z těla. Má protinádorové účinky, při léčbě rakoviny se doporučuje pít šťávu z červené řepy. Díky vysokému obsahu vlákniny působí dobře červená řepa na trávení, podporuje produkci trávících šťáv a podporuje i činnost žlučníku a jater. Je dobrým pomocníkem při hubnutí. Pro svůj obsah kyseliny listové se doporučuje těhotným ženám a při přípravě na těhotenství. Celkově má červená řepa regenerační účinky, podporuje růst vlasů a nehtů, zpomaluje stárnutí organismu. Červená řepa je sice co do chuti sladká, avšak je nízkokalorická.

Sterilovaná červená řepa

Největší obsah zdraví přínosných látek obsahuje červená řepa samozřejmě ve stavu syrovém, kdy je nejvhodnější ji konzumovat. Vařením mnoho látek ztrácí, lze ji rovněž sterilovat. Sterilací sice také vitamíny ztrácí, avšak stále jsou v ní nějaké obsaženy, netřeba tedy zavařování červené řepy zatracovat.

Způsobů, jak červenou řepu zavařovat, je mnoho. Ke sterilaci jsou vhodné ty řepy, které jsou na řezu sytě červené, bez bílých proužků. Řepu můžeme zavařovat nejen po sklizni, ale i v průběhu jejího skladování.

Předvaření a krájení nebo strouhání červené řepy

Červenou řepu vždy nejdříve povaříme. Vaříme ji ve slupce, kořeny však předtím opereme a předmáčíme ve vodě. Předváříme je po dobu deseti až dvaceti minut, posléze sloupneme slupku a bulvy kořene nakrájíme. Krájet je můžeme na plátky, pásky nebo hranolky o velikosti cca 1 cm. Krom krájení můžeme červenou řepu i nastrouhat a posléze zavařovat. Strouháme na hrubém nebo i jemném struhadle (Na jemném spíše v případě, že zavařujeme s další ingrediencí jemnější konzistence, např. najemno nastrouhaným křenem).

RECEPTY NA ZAVAŘOVÁNÍ ČERVENÉ ŘEPY

Červená řepa se zelím a křenem

 

  • 1,5 kg červené řepy
  • 1,5 kg bílého hlávkového zelí
  • 300 g cibule
  • křen podle chuti

Nálev

  • 1 l vody
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1/4 l octa

Červená řepa se zelím a křenem - postup přípravy

Červenou řepu si uvaříme, oloupeme a nastrouháme spíše nahrubo. Zelí nakrouháme a cibuli nadrobno nakrájíme.
Veškeré připravené ingredience na nálev smícháme a přivedeme k varu. Do vařícího roztoku dáme zeleninu a vše povaříme. Křen nastrouháme a do odstavené směsi vmícháme. Směs potom naplníme do sklenic, zavíčkujeme a následně sterilujeme 20 minut.

Červená řepa s cuketou a křenem

  • 2 kg červené řepy
  • 1 kg cukety
  • křen

Nálev:

  • 2 l vody
  • 500 ml jablečného octu
  • 40 g soli
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce fenyklu

Červená řepa s cuketou a křenem - postup přípravy

Omytou červenou řepu vaříme i se slupkou doměkka. Oloupeme a nakrájíme na kostičky. Také cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Křen nastrouháme na jemno. Připravíme si nálev: Vodu svaříme s octem, solí, cukrem a fenyklem, vše necháme projít varem. Ve chvíli, kdy je již nálev chladnější, scedíme ho. Do sklenic skládáme vrstvy řepy, křenu a cukety. Vše následně zalijeme již předem připraveným nálevem. Červenou řepu s cuketou a křenem sterilujeme přibližně po dobu 25 minut při 80°C.

Červená řepa s křenem

  • 1,5 kg červené řepy
  • 300 g křenu

Nálev

  • 3 l vody
  • 2,5 l octa
  • 750 g cukru
  • 50 g soli

Červená řepa s křenem - postup přípravy

Začneme nejdříve s přípravou nálevu. Ve vodě si rozpustíme nejprve cukr, přidáme sůl a nakonec přilejeme ocet. Nálev zahřejeme na 70 - 80°C, ale nevaříme. Červenou řepu si očistíme, oloupeme, umyjeme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po zchladnutí řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen oškrábeme, rovněž nastrouháme a smícháme s červenou řepou. Směs navrstvíme do skleniček, zalijeme připraveným nálevem a sterilujeme po dobu 15 minut při 85°C.

Nakládání červené řepy do cukru

červená-řepa-fullsizeČervenou řepu povaříme po dobu dvaceti minut v čisté vodě. Následně řepu oloupeme a ještě povaříme ve vodě s cukrem. (Na 6 - 8 řep přidáme 2 kg cukru, kousek vanilky, kůru a scezenou šťávu ze čtyř citrónů). Uvařenou řepu nakrájíme, uložíme do sklenic a zalijeme hustě svařeným cukrem a zavíčkujeme.

Nakládání červené řepy do octa

Červenou řepu povaříme, oloupeme a nakrájíme. Přelijeme ji mírně osoleným, vinným octem, který předtím rovněž mírně povaříme. Dle chuti můžeme přidat trochu kmínu, anýzu nebo pepře.

Další typy nálevů na červenou řepu

Základní nálev

  • 2 l vody
  • 600 ml octa
  • 20 g soli
  • 40 g cukru

Všechny ingredience necháme projít varem.

Pepřový nálev

  • 2 l vody
  • 500 ml octu
  • 10 g soli
  • 30 g cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce fenyklu
  • 3 g mletého černého pepře
  • 3 g mletého bílého pepře

Všechny ingredience necháme projít varem.

Sladký nálev

  • 2 l vody
  • 500 ml jablečného octu
  • 40 g soli
  • 200 g cukru
  • lžíce fenyklu

Kompletní směs necháme projít varem na vařiči a vypneme. Necháme zchladnout a následně přecedíme, pokud nechceme mít v nálevu fenykl.

Nálev s anýzem, fenyklem a kmínem

  • 2 l vody
  • 600 ml octu
  • 60 g soli
  • 100 g cukru
  • lžíce anýzu
  • lžíce fenyklu
  • lžíce kmínu

Všechny ingredience necháme projít varem.

RECEPTY S ČERVENOU ŘEPOU

Červenou řepu můžeme využít k přípravě nejrůznějších pokrmů. Dobře připravená je chutná, obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, minerálů a působí i na psychiku, podporuje duševní klid a dobrou náladu. Z červené řepy můžeme připravovat polévky, hlavní jídla, zavařená může být i samostatnou přílohou k masu.

Polévky z červené řepy

Oblíbené jsou polévky z červené řepy a zeleniny zejména na podzim, dodají organismu energii a zahřejí. Výtečný je též boršč, určitě jej vyzkoušejte.

Polévka z červené řepy se zelím a klobáskou

Ingredience na dvě porce

  • 1 červená řepa nebo 1 sklenička sterilované červené řepy naslano
  • čtvrtina hlávky červeného zelí
  • cibule, česnek
  • klobáska
  • bujón
  • bobkový list
  • nové koření
  • anýz
  • sůl
  • lžíce mouky

Polévka z červené řepy se zelím a klobáskou - postup přípravy

Klobásku nakrájíme na kolečka a necháme je na pánvičce trochu osmažit. Přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, dále krouhané zelí a červenou řepu. K této směsi přidáme koření, bujón a vše zalijeme vodou. Směs dusíme pod pokličkou do měkka. Posléze vše ještě dochutíme a zahustíme trochou mouky. Pro pikantnější chuť polévky přidáme ještě pár prolisovaných stroužků česneku. Podáváme s pečivem.

Polévka z červené řepy se zeleninou

Ingredience na dvě porce:

  • 1 střední červená řepa nebo 1 sklenička zavařené červené řepy naslano
  • 3 - 4 brambory
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • smetana
  • 1 l vody

Polévka z červené řepy se zeleninou - postup přípravy

Brambory, mrkev i petržel nakrájíme na kostičky, přidáme červenou řepu. Pokud polévku vytváříme z řepy syrové, tak ji rovněž nakrájíme na kostičky, pokud z řepy zavařované, přidáme obsah skleničky. Celou směs dáme vařit v osolené vodě s bobkovým listem. Přidáme i cibuli, kterou jsme si nakrájeli na kostičky. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Polévku dosolíme a opepříme. Hotovou polévku můžeme ještě dochutit a dozdobit lžící smetany.

Polský boršč z červené řepy

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kelímek sladké smetany
  • 3 - 4 kusy řepy nebo poměrově odpovídající množství zavařené řepy na slano
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 uvařené brambory
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • trocha octa
  • nové koření
  • fenykl
  • sůl
  • pepř

Polský boršč z červené řepy - postup přípravy

V okořeněném zeleninovém vývaru vaříme červenou řepu, přidáme trochu octa. Vzniklý vývar zjemníme přidáním smetany a dle chuti ještě dokořeníme. Chuť by měla být mírně nakyslá a barva boršče růžová. Takto připravený boršč naléváme do hlubokých talířů a teprve na talíři pak přidáváme brambor a vajíčko natvrdo. V Polsku je tento boršč velice oblíben, podává se jako hlavní jídlo a je i lékem na kocovinu.

Jednoduchý tradiční boršč z červené řepy

Ingredience na 4 porce:

  • bobkový list
  • cibule
  • 2 červené řepy nebo sterilovaná červená řepa naslano
  • kapusta
  • paprika sladká mletá
  • mrkev
  • olej
  • pepř
  • petržel
  • rajský protlak
  • sůl
  • 0,5 l vývaru
  • 1 zakysaná smetana

Jednoduchý tradiční boršč z červené řepy - postup přípravy

Veškerou připravenou zeleninu si omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibulku. Po chvíli můžeme přidat i nakrájenou mrkev, petržel a bobkový list. Vše dusíme přikryté po dobu přibližně 10 minut, posléze přidáme řepu, kapustu i veškeré připravené koření. Vše podlijeme vodou nebo vývarem a vaříme po dobu dalších 30ti minut. Na závěr vlijeme rajčatové pyré, osolíme a povaříme 10 minut. V talíři pokapeme porce polévky lžící sójové smetany.

Máte také nějaké vyzkoušené recepty z červené řepy? Podělte se s námi v komentáři pod článkem.



Diskuse k článku

  • Amanita

    09:46 13. 11. 2016 +12
    Dobře uvařená červená řepa (ve slupce, oloupaná a měkká) nastrouhaná najemno, sůl, utřený či drcený česnek, tatarka. Poměr dle libosti: proležením dostává česnek na síle... Podává se s krajíčky chleba, případně s plátkem sýra. Syrovější varianta a nadměrná konzumace mají zdravě projímavé účinky... červená moč atd... kudy jde, tudy léčí...
  • Tom

    11:23 29. 9. 2016 +4
    Omlouvam se za preklepy, pisu z dovolene z tabletu....
  • Tom

    11:21 29. 9. 2016 +2
    Cervena repa se zakysanou smetanou a zelenym peprem.
    Make repy umyjeme, rozkrojime na pulky, klademe na vymasteny plech nebo zapekaci misku. Osolime, zalejeme zakysanou smetanou a predem namocenym zelenym peprem. Zapeceme v troube. Podavame jako prilohu k masu nebo hlavni jidlo s pecivem.
  • Jitka Kůsová

    23:00 23. 1. 2014 +4
    Pro mne je červená řepa nově objevená zelenina. Bořč a nakládanou řepu jsem si užila v dětství, ale skvělá je i jinak. Zapečená, na plátky nakrájená, v troubě s chilli kořením, solí a olivovým olejem. Trvá to asi hodinu při 200°C. Nakonec posypu balkánským sýrem, nebo hrubým tvarohem. Je to výborná chuť, kterou ocení i vyslovení masožravci.

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 16. 06. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Astrální cestování pro začátečníky

Každý autor nebo astrální cestovatel je jiný, věří něčemu jinému a má jiný přístup (i podle SVÝCH zkušeností -...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Jaké jsou vaše aktuální obavy? Máte nesplacené dluhy? Nějaké rozpracované projekty? Ne...
Zobrazit všechna témata

Když se svět rozostří: Makulární degenerace je nemoc, kterou můžete zpomalit

Makulární degenerace je postrachem zejména lidí po padesátce. Pomalu, ale jistě krade ostrost vidění a přetváří svět kolem nás do mlhavé skvrny. I když se o ní často mluví jen v souvislosti s věkem, příčin může...

Ztráta důvěry ve vztahu nemusí nutně znamenat konec. Jak se s ní vyrovnat?

Ztráta důvěry ve vztahu může na první pohled představovat začátek konce. Důvěra je totiž jedním ze základních pilířů zdravého a kvalitního partnerství, tedy když se naruší, může snadno způsobit vnitřní bolest, ...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Snění: Proč je někdy fajn mít hlavu v oblacích?

Kolik času denně trávíte ve své hlavě? Přesněji řečeno nejen přemýšlením o tom, co uvařit k večeři nebo co budete dělat po práci, ale opravdovým sněním. Představujete si, jaké by to bylo žít u moře, změnit prác...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.