Kořeněná marmeláda ve sladkém cukroví vynikne

Vánoční koření netradičně: Kořeněná marmeláda, která zahřeje na těle i na duši

Marmeláda se hojně využívá i ve vánočním cukroví. Linecké nebo sádlové cukroví nebo kakaové důlky s marmeládou… Ovšem marmeláda musí mít říz a nesmí být jen sladká, jinak by její chuť zanikla a cukroví by bylo přeslazené. Použijete-li však vánoční koření, získá marmeláda nový rozměr. Hřebíček, skořice nebo zázvor do marmelády rozhodně patří!

Marmeláda neobvyklé chuti pozvedne každý pokrm na lepší kulinářský zážitek. Spojení sladkosti, kyselosti, případně hořkosti i mírné pikantnosti z ní udělá dobrotu, po které se budete olizovat až za ušima. Vyzkoušejte netradiční marmelády ve snadných receptech.

Mišpulová kořeněná marmeláda

Přísady:

Čtěte také:

Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

  • 1 kg mišpulí
  • 300 ml vody
  • 700 g cukru
  • 3 g kyseliny citrónové
  • vánoční koření: anýz, hřebíček, skořice

Příprava:

Mišpulová marmeláda není na přípravu vůbec náročná. Mišpule zalijeme přichystanou vodou a zcela rozvaříme. Přihodíme i připravené vánoční koření. Drť pak propasírujeme. Hmotu pak ještě jednou povaříme a po odpaření části vody přidáme cukr i kyselinu citrónovou. Poté vaříme tak dlouho, než džem zhoustne. Ještě horká marmeláda se naplní do sklenic. Otočíme je pak víčkem dolů a necháme zcela zchladnout.

Vánoční švestková marmeláda se skořicí

Přísady:

  • 1500 g švestek
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • vánoční koření: ¼ lžičky mleté skořice
  • 150 g hořké čokolády
  • trocha rumu

Příprava:

Někdo tomu říká marmeláda, jiný švestková nutella. Nutno však uvést, že tenhle poklad prohřeje celé tělo a voní sladce, vánočně. Do vánočního cukroví se ostatně i skvěle hodí. A jak tedy na to? Švestky rozvaříme s cukrem. Na závěr přidáme čokoládu, vanilkový extrakt, skořici a trochu rumu podle chuti. Směs mícháme a vaříme do zhoustnutí, poté ještě horkou naléváme do sklenic. Otočíme dnem vzhůru a necháme stát do úplného zchladnutí.

Pomerančová marmeláda s vůní hřebíčku

Přísady:

  • 6–8 větších pomerančů
  • třtinový cukr (cca 1,5 kg podle chuti)
  • citrusový pektin
  • lusk pravé vanilky
  • vánoční koření: 4 velké hřebíčky

Příprava:

Oloupeme kůru z jednoho (ideálně bio) pomeranče na velmi tenké proužky. Kůru dáme do hrnce, zalijeme vodou a zasypeme cca 300 g cukru. Necháme povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijeme následně do marmelády. Oloupeme ostatní pomeranče, odstraníme případně pecky. Polovinu pomerančů rozmixujeme v mixéru najemno. Druhou polovinu nakrájíme na kostičky. Přendáme obojí do hrnce, přidáme k dužině kandovanou kůru a přivedeme k varu. Do misky odsypeme cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmícháme ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na nás, jak chceme, aby marmeláda byla sladká. Přihodíme vánoční koření. Vaříme cca 20 minut, občas promícháme a dáváme pozor, ať vám nevypění ven z hrnce. Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 l) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smícháme potřebné množství pektinu. Vmícháme metličkou do mírně bublající směsi a provaříme cca 5 minut. Na závěr přidáme naškrábanou vanilku.

Kořeněná pomerančová marmeláda chutná báječně v cukroví

Kápneme marmeládu na malý talířek a dáme do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat. Hotovou marmeládu vložíme do čistých suchých sklenic, zašroubujeme a obrátíme víčkem dolů a necháme úplně zchladnout.

Pikantní dýňová marmeláda s muškátem a zázvorem

Přísady:

  • 1 větší dýně hokkaido
  • 100 g kokosového cukru
  • 500 ml pomerančového džusu
  • vánoční koření: 1 tyčinka skořice
  • vánoční koření: 2 vrchovaté lžičky hřebíčku
  • vánoční koření: špetka muškátového oříšku
  • vánoční koření: ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
  • citrusový pektin

Příprava:

Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Jednu půlku rozčtvrtíme a dáme do pekáčku s trochou vody péct na 180 °C cca 40 minut, dokud není dužina měkká. Poté necháme zchladnout. V menším hrnci smícháme cukr s pomerančovým džusem a přivedeme postupně k varu. Vložíme koření, odstavíme z ohně a necháme deset minut odstát. Mezitím vyškrábneme dužinu z upečené dýně a rozmixujeme ji mixérem na pyré. Vrátíme hrnec s cukrem a kořením na oheň, přivedeme opět k varu, vmícháme dýňové pyré a plamen ztlumíme. Přidáme citrusový pektin a necháme dalších asi deset minut lehce probublávat, občas promícháme. Jakmile je marmeláda dostatečně hustá, přelijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela zchladnout. Dýňová marmeláda se hodí i do lineckého cukroví.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.