Připravte si čokoládový i vanilkový domácí termix, jaký znáte ze starých časů

Připravte si čokoládový i vanilkový domácí termix, jaký znáte ze starých časů
02. 09. 2019 Přečteno: 11008x

Máte rádi termix? A vaši školáci jakbysmet? Přinášíme vám recept na jednoduchý dezert či dobrou snídani – domácí termix zdravě – bez éček, bez pudinku (škrobu) a chcete-li, i bez rafinovaného cukru. Děti vám při kuchtění jistě rády pomohou. Nejen že si mícháním krasopisně rozcvičí zápěstí, ale nad společně připraveným domácím termixem se budou olizovat až za ušima.

Jak se dělá klasický domácí termix? 

Termix je tepelně upravený neboli termizovaný tvaroh. Recept na běžný domácí termix velí uvařit krém, nejčastěji pudink, a za tepla do něho vmíchat měkký tvaroh. Na 300 g pudinkového krému připadne jedna vanička (250 g) tvarohu. Domácí termix si tak můžete dle použitého pudinku připravit v mnoha příchutích. Například vanilkový, čokoládový, jahodový, citronový, karamelový, banánový… Jejich příprava, stejně jako u většiny domácích termixů, je nejen jednoduchá, ale i rychlá. Připravte si také domácí pribináček

Čtěte také:

Připravte si doma hit našeho mládí: Vanilkový a čokoládový pribináček za 15 minut

My se dále zaměříme na domácí termix – recepty bez pudinku čili bez škrobu

Domácí termix – čokoládový

Ingredience

  • kelímek smetany ke šlehání
  • čokoláda na vaření
  • vanička tvarohu
  • cukr či jiné sladidlo dle chuti

Domácí termix – postup

  1. Smetanu nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Jakmile vzkypí, ihned ji odstavte a přidejte rozlámanou čokoládu.
  2. Obě ingredience začněte míchat metličkou. A to tak dlouho, dokud nevznikne hustý, tmavý, hedvábný krém. Jinými slovy: horká čokoládová poleva, která se kromě termixu hodí i na zmrzlinu či palačinky.
  3. Pokud jste si to v bodě 2 nerozmysleli, do ještě horkého krému vmíchejte tvaroh. A váš domácí termix je na světě! Už ho jen rozlít do misek a nechat ztuhnout. 

TIP: S recepty na domácí termix můžete zdravě experimentovat. Jako základ postačí jakýkoliv tekutý krém, který po vychladnutí ztuhne. Co třeba ovocné pyré ztužené rostlinnou želatinou agar? Další zajímavou ingrediencí pro netradiční domácí termix je například zelený prášek matcha tea.      

Domácí termix – čokoládový ze zakysané smetany

Ingredience

  • čokoláda na vaření
  • kelímek zakysané smetany
  • vanička tvarohu
  • vanilkový cukr (případně jiné sladidlo)

Domácí termix – postup

  1. Čokoládu rozpusťte nad párou.
  2. Přimíchejte zakysanou smetanu.
  3. Přidejte tvaroh a krém do hladka vymíchejte metličkou.
  4. Hotový domácí termix nechte vychladit.

TIP: K zintenzivnění čokoládové chuti můžete přidat kakao. A místo rafinovaným cukrem doslaďte zdravěji, například medem, kokosovým či třtinovým cukrem. Nebo zkuste stévií či datlovou pastu. Domácí termix bez obav osladíte i rýžovým, agávovým nebo čekankovým sirupem.

domácí termix1

Domácí termix – vanilkový

Ingredience

  • žloutky z 2 vajec
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • kelímek smetany ke šlehání
  • vanilkový lusk
  • vanička tvarohu

Domácí termix – postup

  1. Nejprve si připravte žloutkový krém. Na mírném ohni metličkou vymíchejte žloutky s cukrem. Postupujte obezřetně. Předejdete tak sražení žloutků. 
  2. Postupně přimíchejte smetanu a vanilkový lusk.
  3. Stále míchejte až do mírného varu (vytvoření pěny). 
  4. Poté přidejte tvaroh. A míchejte opět do mírného varu (vytvoření bublin).
  5. Hrnec odstavte. Domácí termix vlijte do misek a nechte vychladnout.

TIP: Domácí termix můžete jíst vychlazený jen tak, nebo ozdobit šlehačkou, mátou, čerstvým ovocem, opraženými semínky, oříšky, strouhaným kokosem či sušenkou. Kreativitě se meze nekladou. 

Teď už nezbývá, než některý recept na domácí termix vyzkoušet. A sami se tak přesvědčit, že opravdu chutná lépe než kupovaný. Přejeme dobrou chuť!



Napsat komentář: Připravte si čokoládový i vanilkový domácí termix, jaký znáte ze starých časů

RE: Připravte si čokoládový i vanilkový domácí termix, jaký znáte ze starých časů

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.