Hlavička

Staňte se pravým Italem! Vyrobte si domácí mozzarellu

23. 4. 2018

Mozzarellu – italský sýr – který se v originále vyrábí z buvolího mléka, má rád asi každý. Pokud se chcete blýsknout před rodinou nebo přáteli, vrhněte se na výrobu domácího italského sýra. Je to snadné a chuť je delikátní.

MLÉKO

Aby se mozzarella povedla na jedničku, je třeba věnovat výběru mléka velkou pozornost. Vybírejte mléko ideálně rovnou od kraviček – tedy z nejbližší farmy nebo statku. Naprosto tabu jsou mléka upravovaná a pasterizovaná – například trvanlivá mléka. Ta už v sobě neobsahují žádné živé kultury, které jsou pro domácí sýr nezbytné. 

SYŘIDLO

Syřidlo se do sýru přidává proto, aby zhrudkovatěl – tedy aby se z mléka začala oddělovat syrovátka. Syřidlo seženete na internetu nebo v domácích potřebách.

KYSELINA CITRÓNOVÁ

Domácí mozzarella se neobejde také bez třetí důležité přísady, kterou je kyselina citrónová. Ta se nachází v hojném množství také v citrusech, teoreticky ji tedy můžete nahradit citrónovou šťávou.

Do mléka ji můžete přidat v práškovém stavu, nebo ji předem rozmíchat v trošce vody

Domácí mozzarella recept

Co budete potřebovat?

  • 3 litry čerstvého mléka z farmy
  • ¾ čajové lžičky mlékárenského syřidla
  • 1,5 lžičky kyseliny citrónové (koupíte v drogerii)
  • teploměr 

Postup:

  1. V hrnci si zahřejte mléko a rozmíchejte v něm metličkou kyselinu citrónovou.  
  2. Nyní si vezměte na pomoc teploměr a mléko zahřejte na 38 stupňů. Jakmile teplota dosáhne této hodnoty, do hrnce nalijte syřidlo a krátce promíchejte. Hrnec zakryjte poličkou a nechte stát, plamen vypněte. 
  3. Nyní musíte počkat, dokud syřidlo nezačne z mléka oddělovat syrovátku. Může to trvat několik minut až hodinu. Proto buďte trpěliví.
  4. Poté si mozzarellu ještě v hrnci překrájejte na čtverečky, aby se s ní lépe pracovalo. Scezený sýr přemístěte do dostatečně velké mísy a přilijte asi hrnek vody. Domácí mozzarella se teď musí ručně vytvarovat. Proto sýr hněteme a tvarujeme.
  5. V případě potřeby si přilijeme další hrnec horké vody a ze sýra vytvarujeme středně velké kuličky. A domácí mozzarella je na světě!

domaci-mozzarellaMozzarellu můžete tvarovat do libovolných tvarů.

TIP:

Pokud máte hrnec nebo velkou pánev ve čtvercovém tvaru, použijte ji, mozzarella se vám bude pak lépe porcovat.  

Jak mozzarellu uchovávat?

Existují dva způsoby, jak mozzarellu uchovávat:

  • Hotové sýrové koule vložte do studené vody, kterou jste osolili. Pokud sýr nekontaminujete bakteriemi, v lednici vám vydrží 5 až 10 dní.
  • Druhým způsobem je připravit si odolnější roztok – smíchejte 250 ml vody, 250 ml syrovátky (tekutina, která se oddělila z mléka) a lžičku soli.

Italské recepty, ve kterých využijete domácí mozzarellu 

1. Jednoduchý salát caprese

Kdo navštívil Itálii nebo má rád italskou kuchyni, pak asi tuší, co je to salát caprese. Jedná se o jednoduchý salát, který obsahuje jen několik ingrediencí. Proto je třeba mít na jeho výrobu ty nejlepší suroviny – a těmi nepochybně bude i vaše domácí mozzarella.

Recept na salát caprese

 Domácí mozzarella4Salát caprese je ideální do parného léta.

2. Pizza Margherita

Kdo by nemiloval pizzu. A právě na „pramáti“ tohoto italského chleba – tedy základní verzi pizzy – využijete domácí mozzarellu. Se sýrem nešetřete, pizza bude krásně vláčná. Nakonec ji zasypejte bazalkou.  

Recept na pizzu Margheritu

Domácí mozzarella1Mozzarella bude skvělá na italské pizze.

3. Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Pokud jste ještě nezkoušeli zapečený plněný lilek, měli byste to napravit. Tohle jednoduché italské jídlo přímo voní slunným létem a voňavými bylinkami. Servírovat ho můžete jako předkrm i hlavní chod.  

Recept na zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Domácí mozzarella2Vyzkoušejte zapečený lilek s domácí mozzarellou.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1767x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

MAHA NARAYANA olej 180ml

MAHA NARAYANA olej 180 ml, Link Naturals Products Masážní olej dle ájurvédské…

Cena: 289 Kč  399 Kč 

Zubní pasta NEEM Ayucare 100g

Ájurvédská bylinná zubní pasta s neemem. Protizánětlivé a antibakteriální…

Cena: 98 Kč  118 Kč 

Kondicioner Kiss My Face - pro každodenní…

BIO kondicionér pro každodenní použití Zelený čaj a citrus Ta nejlepší BIO…

Cena: 179 Kč  249 Kč 

Kondicioner Kiss My Face - pro objem

BIO kondicionér pro objem - Kiss My Face Ta nejlepší BIO péče o vaše…

Cena: 179 Kč  249 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany

Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných výrobcích či pochoutkách? Pokud kladete velký důraz na...

HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř

Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na výrobu houskových a bramborových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Potraviny ANTON: prodejna potravin z maloobchodní sítě BALA, Nová Paka

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte