Hlavička

Staňte se pravým Italem! Vyrobte si domácí mozzarellu

23. 4. 2018

Mozzarellu – italský sýr – který se v originále vyrábí z buvolího mléka, má rád asi každý. Pokud se chcete blýsknout před rodinou nebo přáteli, vrhněte se na výrobu domácího italského sýra. Je to snadné a chuť je delikátní.

MLÉKO

Aby se mozzarella povedla na jedničku, je třeba věnovat výběru mléka velkou pozornost. Vybírejte mléko ideálně rovnou od kraviček – tedy z nejbližší farmy nebo statku. Naprosto tabu jsou mléka upravovaná a pasterizovaná – například trvanlivá mléka. Ta už v sobě neobsahují žádné živé kultury, které jsou pro domácí sýr nezbytné. 

SYŘIDLO

Syřidlo se do sýru přidává proto, aby zhrudkovatěl – tedy aby se z mléka začala oddělovat syrovátka. Syřidlo seženete na internetu nebo v domácích potřebách.

KYSELINA CITRÓNOVÁ

Domácí mozzarella se neobejde také bez třetí důležité přísady, kterou je kyselina citrónová. Ta se nachází v hojném množství také v citrusech, teoreticky ji tedy můžete nahradit citrónovou šťávou.

Do mléka ji můžete přidat v práškovém stavu, nebo ji předem rozmíchat v trošce vody

Domácí mozzarella recept

Co budete potřebovat?

  • 3 litry čerstvého mléka z farmy
  • ¾ čajové lžičky mlékárenského syřidla
  • 1,5 lžičky kyseliny citrónové (koupíte v drogerii)
  • teploměr 

Postup:

  1. V hrnci si zahřejte mléko a rozmíchejte v něm metličkou kyselinu citrónovou.  
  2. Nyní si vezměte na pomoc teploměr a mléko zahřejte na 38 stupňů. Jakmile teplota dosáhne této hodnoty, do hrnce nalijte syřidlo a krátce promíchejte. Hrnec zakryjte poličkou a nechte stát, plamen vypněte. 
  3. Nyní musíte počkat, dokud syřidlo nezačne z mléka oddělovat syrovátku. Může to trvat několik minut až hodinu. Proto buďte trpěliví.
  4. Poté si mozzarellu ještě v hrnci překrájejte na čtverečky, aby se s ní lépe pracovalo. Scezený sýr přemístěte do dostatečně velké mísy a přilijte asi hrnek vody. Domácí mozzarella se teď musí ručně vytvarovat. Proto sýr hněteme a tvarujeme.
  5. V případě potřeby si přilijeme další hrnec horké vody a ze sýra vytvarujeme středně velké kuličky. A domácí mozzarella je na světě!

domaci-mozzarellaMozzarellu můžete tvarovat do libovolných tvarů.

TIP:

Pokud máte hrnec nebo velkou pánev ve čtvercovém tvaru, použijte ji, mozzarella se vám bude pak lépe porcovat.  

Jak mozzarellu uchovávat?

Existují dva způsoby, jak mozzarellu uchovávat:

  • Hotové sýrové koule vložte do studené vody, kterou jste osolili. Pokud sýr nekontaminujete bakteriemi, v lednici vám vydrží 5 až 10 dní.
  • Druhým způsobem je připravit si odolnější roztok – smíchejte 250 ml vody, 250 ml syrovátky (tekutina, která se oddělila z mléka) a lžičku soli.

Italské recepty, ve kterých využijete domácí mozzarellu 

1. Jednoduchý salát caprese

Kdo navštívil Itálii nebo má rád italskou kuchyni, pak asi tuší, co je to salát caprese. Jedná se o jednoduchý salát, který obsahuje jen několik ingrediencí. Proto je třeba mít na jeho výrobu ty nejlepší suroviny – a těmi nepochybně bude i vaše domácí mozzarella.

Recept na salát caprese

 Domácí mozzarella4Salát caprese je ideální do parného léta.

2. Pizza Margherita

Kdo by nemiloval pizzu. A právě na „pramáti“ tohoto italského chleba – tedy základní verzi pizzy – využijete domácí mozzarellu. Se sýrem nešetřete, pizza bude krásně vláčná. Nakonec ji zasypejte bazalkou.  

Recept na pizzu Margheritu

Domácí mozzarella1Mozzarella bude skvělá na italské pizze.

3. Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Pokud jste ještě nezkoušeli zapečený plněný lilek, měli byste to napravit. Tohle jednoduché italské jídlo přímo voní slunným létem a voňavými bylinkami. Servírovat ho můžete jako předkrm i hlavní chod.  

Recept na zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Domácí mozzarella2Vyzkoušejte zapečený lilek s domácí mozzarellou.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2012x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Zubní pasta NEEM Ayucare 100g

Ájurvédská bylinná zubní pasta s neemem. Protizánětlivé a antibakteriální…

Cena: 98 Kč  118 Kč 

Propolisový nosní sprej PROPOLAID 20ml

Nosní sprej Složení: čištěná voda, chlorid sodný, dihydrogenfosforečnan…

Cena: 96 Kč  129 Kč 

RIGENFORTE kapsle pro růst vlasů 30ks

Doplněk stravy na vlasy, výživu pokožky a nehty s Biotinaxem, vitamíny,…

Cena: 172 Kč  212 Kč 

Glycerin čistý přírodní 150ml Ayumi

100% čistá a přírodní hydratace těla Kožní výhody glycerinu: hluboce…

Cena: 180 Kč  239 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Kavárna u Amose v Nové Pace

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých sítí Bala a Gastro více než 1600 kmenových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Pekárna Kabát: ruční výroba pečiva a jeho prodej, Praha a Plzeň

Pekárna Kabát je zavedená rodinná pekařská firma s tradicí od roku 1992....

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov

Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny vyrobené podle poctivých tradičních receptur?...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte