Hlavička

Domácí mléčná rýže - levnější než z obchodu, a navíc bez éček

3. 6. 2019

Domácí mléčná rýže je skvělá na snídani nebo svačinu, teplá i studená. Na její přípravu potřebujeme jen pár ingrediencí a můžeme si ji ochutit podle libosti nebo podle doma dostupných surovin. Domácí mléčná rýže má tu výhodu, že přesně víte, co jste do ní dali, a navíc při domácí přípravě ještě ušetříte.

Domácí mléčná rýže – recept

Na základní přípravu mléčné rýže potřebujeme tyto ingredience:

  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 1 l plnotučného mléka
  • 80 g cukru nebo medu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíci másla

Vanilkový lusk můžeme nahradit vanilkovým cukrem. Místo plnotučného mléka lze mléčná rýže připravit z polotučného, pro krémovější chuť můžeme část mléka nahradit smetanou na vaření nebo můžete použít domácí mandlové či kokosové mlékoCukr můžeme zcela vynechat, mléčná rýže bude dost sladká, pokud použijeme k dochucení například džem nebo sladké ovoce. Z uvedeného množství připravíme asi 4 porce mléčné rýže.

Mléčná rýže -  dochucení 

  • skořici nebo kakao podle chuti
  • čerstvé nebo kompotované ovoce
  • džem
  • citronovou kůru
  • mandle, ořechy, rozinky, strouhaný kokos
  • nebo cokoliv dalšího podle vlastní fantazie

Domácí mléčná rýže – postup

  1. Mléko zahřejeme s vanilkovým luskem a krátce povaříme. Vanilkový lusk vytáhneme, rozkrojíme a nožem z něj do mléka vyškrábeme semínka.
  2. Rýži neproplachujeme a přidáme ji do hrnce do horkého mléka.
  3. Je vhodné použít tlustostěnný hrnec, a by se nám mléko co nejméně přichytávalo ke dnu.
  4. Za občasného míchání uvaříme rýži na mírném ohni doměkka, bude to trvat asi 30-40 minut.
  5. Je třeba pohlídat, aby mléko nepřeteklo. Jak bude mléčná rýže houstnout, musíme ji míchat častěji, na závěr se mléčná rýže míchá stále.
  6. Pokud rýže stále není měkká, přidáme ještě mléko a vaříme do změknutí.
  7. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme na dochucení cukr nebo med, případně čerstvé ovoce.
  8. Kompotované ovoce bychom přidali do mléčné rýže až úplně na konci vaření.
  9. Pokud použijeme na dochucení kokos, rozinky nebo jiné sušené ingredience, přidáme je do vaření hned s rýží, aby měly šanci změknout.
  10. Domácí mléčná rýže chutná skvěle teplá i studená.
  11. Na talíři/v misce ji dochutíme skořicí nebo kakaem nebo dozdobíme čerstvým ovocem.
  12. Vyzkoušejte také mléčnou rýži s jablky a mléčnou rýži s třešňovým kompotem

mléčná rýže recept2Domácí mléčá rýže s karamelizovanými jablky.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2665x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Zubní pasta NEEM Ayucare 100g

Ájurvédská bylinná zubní pasta s neemem. Protizánětlivé a antibakteriální…

Cena: 98 Kč  118 Kč 

Propolisový nosní sprej PROPOLAID 20ml

Nosní sprej Složení: čištěná voda, chlorid sodný, dihydrogenfosforečnan…

Cena: 96 Kč  129 Kč 

RIGENFORTE kapsle pro růst vlasů 30ks

Doplněk stravy na vlasy, výživu pokožky a nehty s Biotinaxem, vitamíny,…

Cena: 172 Kč  212 Kč 

Glycerin čistý přírodní 150ml Ayumi

100% čistá a přírodní hydratace těla Kožní výhody glycerinu: hluboce…

Cena: 180 Kč  239 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Kavárna u Amose v Nové Pace

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých sítí Bala a Gastro více než 1600 kmenových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov

Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny vyrobené podle poctivých tradičních receptur?...

Pekárna Kabát: ruční výroba pečiva a jeho prodej, Praha a Plzeň

Pekárna Kabát je zavedená rodinná pekařská firma s tradicí od roku 1992....

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte