Hlavička

Domácí mléčná rýže - levnější než z obchodu, a navíc bez éček

3. 6. 2019

Domácí mléčná rýže je skvělá na snídani nebo svačinu, teplá i studená. Na její přípravu potřebujeme jen pár ingrediencí a můžeme si ji ochutit podle libosti nebo podle doma dostupných surovin. Domácí mléčná rýže má tu výhodu, že přesně víte, co jste do ní dali, a navíc při domácí přípravě ještě ušetříte.

Domácí mléčná rýže – recept

Na základní přípravu mléčné rýže potřebujeme tyto ingredience:

  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 1 l plnotučného mléka
  • 80 g cukru nebo medu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíci másla

Vanilkový lusk můžeme nahradit vanilkovým cukrem. Místo plnotučného mléka lze mléčná rýže připravit z polotučného, pro krémovější chuť můžeme část mléka nahradit smetanou na vaření nebo můžete použít domácí mandlové či kokosové mlékoCukr můžeme zcela vynechat, mléčná rýže bude dost sladká, pokud použijeme k dochucení například džem nebo sladké ovoce. Z uvedeného množství připravíme asi 4 porce mléčné rýže.

Mléčná rýže -  dochucení 

  • skořici nebo kakao podle chuti
  • čerstvé nebo kompotované ovoce
  • džem
  • citronovou kůru
  • mandle, ořechy, rozinky, strouhaný kokos
  • nebo cokoliv dalšího podle vlastní fantazie

Domácí mléčná rýže – postup

  1. Mléko zahřejeme s vanilkovým luskem a krátce povaříme. Vanilkový lusk vytáhneme, rozkrojíme a nožem z něj do mléka vyškrábeme semínka.
  2. Rýži neproplachujeme a přidáme ji do hrnce do horkého mléka.
  3. Je vhodné použít tlustostěnný hrnec, a by se nám mléko co nejméně přichytávalo ke dnu.
  4. Za občasného míchání uvaříme rýži na mírném ohni doměkka, bude to trvat asi 30-40 minut.
  5. Je třeba pohlídat, aby mléko nepřeteklo. Jak bude mléčná rýže houstnout, musíme ji míchat častěji, na závěr se mléčná rýže míchá stále.
  6. Pokud rýže stále není měkká, přidáme ještě mléko a vaříme do změknutí.
  7. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme na dochucení cukr nebo med, případně čerstvé ovoce.
  8. Kompotované ovoce bychom přidali do mléčné rýže až úplně na konci vaření.
  9. Pokud použijeme na dochucení kokos, rozinky nebo jiné sušené ingredience, přidáme je do vaření hned s rýží, aby měly šanci změknout.
  10. Domácí mléčná rýže chutná skvěle teplá i studená.
  11. Na talíři/v misce ji dochutíme skořicí nebo kakaem nebo dozdobíme čerstvým ovocem.
  12. Vyzkoušejte také mléčnou rýži s jablky a mléčnou rýži s třešňovým kompotem

mléčná rýže recept2Domácí mléčá rýže s karamelizovanými jablky.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2055x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

MAHA NARAYANA olej 180ml

MAHA NARAYANA olej 180 ml, Link Naturals Products Masážní olej dle ájurvédské…

Cena: 289 Kč  399 Kč 

Zubní pasta NEEM Ayucare 100g

Ájurvédská bylinná zubní pasta s neemem. Protizánětlivé a antibakteriální…

Cena: 98 Kč  118 Kč 

Kondicioner Kiss My Face - pro každodenní…

BIO kondicionér pro každodenní použití Zelený čaj a citrus Ta nejlepší BIO…

Cena: 179 Kč  249 Kč 

Kondicioner Kiss My Face - pro objem

BIO kondicionér pro objem - Kiss My Face Ta nejlepší BIO péče o vaše…

Cena: 179 Kč  249 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany

Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných výrobcích či pochoutkách? Pokud kladete velký důraz na...

HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř

Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na výrobu houskových a bramborových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Potraviny ANTON: prodejna potravin z maloobchodní sítě BALA, Nová Paka

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte