Domácí mléčná rýže - levnější než z obchodu, a navíc bez éček

img
03. 06. 2019 Přečteno: 18718x

Domácí mléčná rýže je skvělá na snídani nebo svačinu, teplá i studená. Na její přípravu potřebujeme jen pár ingrediencí a můžeme si ji ochutit podle libosti nebo podle doma dostupných surovin. Domácí mléčná rýže má tu výhodu, že přesně víte, co jste do ní dali, a navíc při domácí přípravě ještě ušetříte.

Domácí mléčná rýže – recept

Na základní přípravu mléčné rýže potřebujeme tyto ingredience:

  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 1 l plnotučného mléka
  • 80 g cukru nebo medu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíci másla

Vanilkový lusk můžeme nahradit vanilkovým cukrem. Místo plnotučného mléka lze mléčná rýže připravit z polotučného, pro krémovější chuť můžeme část mléka nahradit smetanou na vaření nebo můžete použít domácí mandlové či kokosové mlékoCukr můžeme zcela vynechat, mléčná rýže bude dost sladká, pokud použijeme k dochucení například džem nebo sladké ovoce. Z uvedeného množství připravíme asi 4 porce mléčné rýže.

Čtěte také:

Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón

Mléčná rýže -  dochucení 

  • skořici nebo kakao podle chuti
  • čerstvé nebo kompotované ovoce
  • džem
  • citronovou kůru
  • mandle, ořechy, rozinky, strouhaný kokos
  • nebo cokoliv dalšího podle vlastní fantazie

Domácí mléčná rýže – postup

  1. Mléko zahřejeme s vanilkovým luskem a krátce povaříme. Vanilkový lusk vytáhneme, rozkrojíme a nožem z něj do mléka vyškrábeme semínka.
  2. Rýži neproplachujeme a přidáme ji do hrnce do horkého mléka.
  3. Je vhodné použít tlustostěnný hrnec, a by se nám mléko co nejméně přichytávalo ke dnu.
  4. Za občasného míchání uvaříme rýži na mírném ohni doměkka, bude to trvat asi 30-40 minut.
  5. Je třeba pohlídat, aby mléko nepřeteklo. Jak bude mléčná rýže houstnout, musíme ji míchat častěji, na závěr se mléčná rýže míchá stále.
  6. Pokud rýže stále není měkká, přidáme ještě mléko a vaříme do změknutí.
  7. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme na dochucení cukr nebo med, případně čerstvé ovoce.
  8. Kompotované ovoce bychom přidali do mléčné rýže až úplně na konci vaření.
  9. Pokud použijeme na dochucení kokos, rozinky nebo jiné sušené ingredience, přidáme je do vaření hned s rýží, aby měly šanci změknout.
  10. Domácí mléčná rýže chutná skvěle teplá i studená.
  11. Na talíři/v misce ji dochutíme skořicí nebo kakaem nebo dozdobíme čerstvým ovocem.
  12. Vyzkoušejte také mléčnou rýži s jablky a mléčnou rýži s třešňovým kompotem

mléčná rýže recept2



Napsat komentář: Domácí mléčná rýže - levnější než z obchodu, a navíc bez éček

RE: Domácí mléčná rýže - levnější než z obchodu, a navíc bez éček

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.