Hlavička

Připravte si čokoládový i vanilkový domácí termix, jaký znáte ze starých časů

2. 9. 2019

Máte rádi termix? A vaši školáci jakbysmet? Přinášíme vám recept na jednoduchý dezert či dobrou snídani – domácí termix zdravě – bez éček, bez pudinku (škrobu) a chcete-li, i bez rafinovaného cukru. Děti vám při kuchtění jistě rády pomohou. Nejen že si mícháním krasopisně rozcvičí zápěstí, ale nad společně připraveným domácím termixem se budou olizovat až za ušima.

Jak se dělá klasický domácí termix? 

Termix je tepelně upravený neboli termizovaný tvaroh. Recept na běžný domácí termix velí uvařit krém, nejčastěji pudink, a za tepla do něho vmíchat měkký tvaroh. Na 300 g pudinkového krému připadne jedna vanička (250 g) tvarohu. Domácí termix si tak můžete dle použitého pudinku připravit v mnoha příchutích. Například vanilkový, čokoládový, jahodový, citronový, karamelový, banánový… Jejich příprava, stejně jako u většiny domácích termixů, je nejen jednoduchá, ale i rychlá. Připravte si také domácí pribináček

My se dále zaměříme na domácí termix – recepty bez pudinku čili bez škrobu

Domácí termix – čokoládový

Ingredience

  • kelímek smetany ke šlehání
  • čokoláda na vaření
  • vanička tvarohu
  • cukr či jiné sladidlo dle chuti

Domácí termix – postup

  1. Smetanu nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Jakmile vzkypí, ihned ji odstavte a přidejte rozlámanou čokoládu.
  2. Obě ingredience začněte míchat metličkou. A to tak dlouho, dokud nevznikne hustý, tmavý, hedvábný krém. Jinými slovy: horká čokoládová poleva, která se kromě termixu hodí i na zmrzlinu či palačinky.
  3. Pokud jste si to v bodě 2 nerozmysleli, do ještě horkého krému vmíchejte tvaroh. A váš domácí termix je na světě! Už ho jen rozlít do misek a nechat ztuhnout. 

TIP: S recepty na domácí termix můžete zdravě experimentovat. Jako základ postačí jakýkoliv tekutý krém, který po vychladnutí ztuhne. Co třeba ovocné pyré ztužené rostlinnou želatinou agar? Další zajímavou ingrediencí pro netradiční domácí termix je například zelený prášek matcha tea.      

Domácí termix – čokoládový ze zakysané smetany

Ingredience

  • čokoláda na vaření
  • kelímek zakysané smetany
  • vanička tvarohu
  • vanilkový cukr (případně jiné sladidlo)

Domácí termix – postup

  1. Čokoládu rozpusťte nad párou.
  2. Přimíchejte zakysanou smetanu.
  3. Přidejte tvaroh a krém do hladka vymíchejte metličkou.
  4. Hotový domácí termix nechte vychladit.

TIP: K zintenzivnění čokoládové chuti můžete přidat kakao. A místo rafinovaným cukrem doslaďte zdravěji, například medem, kokosovým či třtinovým cukrem. Nebo zkuste stévií či datlovou pastu. Domácí termix bez obav osladíte i rýžovým, agávovým nebo čekankovým sirupem.

domácí termix1Domácí vanilkový termix.

Domácí termix – vanilkový

Ingredience

  • žloutky z 2 vajec
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • kelímek smetany ke šlehání
  • vanilkový lusk
  • vanička tvarohu

Domácí termix – postup

  1. Nejprve si připravte žloutkový krém. Na mírném ohni metličkou vymíchejte žloutky s cukrem. Postupujte obezřetně. Předejdete tak sražení žloutků. 
  2. Postupně přimíchejte smetanu a vanilkový lusk.
  3. Stále míchejte až do mírného varu (vytvoření pěny). 
  4. Poté přidejte tvaroh. A míchejte opět do mírného varu (vytvoření bublin).
  5. Hrnec odstavte. Domácí termix vlijte do misek a nechte vychladnout.

TIP: Domácí termix můžete jíst vychlazený jen tak, nebo ozdobit šlehačkou, mátou, čerstvým ovocem, opraženými semínky, oříšky, strouhaným kokosem či sušenkou. Kreativitě se meze nekladou. 

Teď už nezbývá, než některý recept na domácí termix vyzkoušet. A sami se tak přesvědčit, že opravdu chutná lépe než kupovaný. Přejeme dobrou chuť!


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2175x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

RIGENFORTE kapsle pro růst vlasů 30ks

Doplněk stravy na vlasy, výživu pokožky a nehty s Biotinaxem, vitamíny,…

Cena: 172 Kč  212 Kč 

Glycerin čistý přírodní 150ml Ayumi

100% čistá a přírodní hydratace těla Kožní výhody glycerinu: hluboce…

Cena: 180 Kč  239 Kč 

Mýdlo Visaka 75g

Ájurvédské bylinné mýdlo Svěží pocit po umytí, příjemná limetková…

Cena: 49 Kč  59 Kč 

Nákupní taška ENVIROSAX® Havana

Ekologická nákupní taška vyznačující se kvalitou zpracování a nádherným…

Cena: 149 Kč  229 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Kavárna u Amose v Nové Pace

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých sítí Bala a Gastro více než 1600 kmenových...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Pekárna Kabát: ruční výroba pečiva a jeho prodej, Praha a Plzeň

Pekárna Kabát je zavedená rodinná pekařská firma s tradicí od roku 1992....

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov

Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny vyrobené podle poctivých tradičních receptur?...

Firma Janeček: profesionální řeznické háky na maso

V masném průmyslu je nejdůležitější hygienické zázemí pří zpracování syrového masa. Čisté...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte