Hlavička

Domácí kondenzované mléko – vyrobte si jej doma za 15 minut

27. 10. 2019

Skvělé do kávy, omáček, dezertů i likérů, oblíbená ingredience herce Oldřicha Nového – to je kondenzované mléko. Kondenzované mléko se získává částečným odpařením vody z čerstvého plnotučného mléka či smetany. Přinášíme recept, jak si kondenzované mléko připravit u sebe doma.

Obsahuje vápník, ale i tuk

Kondenzované mléko na trhu najdete jak slazené, neslazené, tak s příchutí. Velkou výhodou společně s dobrou chutí je, že obsahuje velké možností vápníku, které tělo potřebuje. Kondenzované mléko má totiž 2,5x víc vápníku než plnotučné mléko.

Na druhou stranu kondenzované mléko obsahuje hodně tuku a některé varianty i hodně cukru. Pro představu 2 lžíce zahuštěné smetany jej obsahují dvakrát víc než 30 lžic plnotučného mléka. Pokud se tedy snažíte udržet štíhlou linii je dobré se podívat po neslazených variantách.

Vyrobit si ho doma je jednoduché

Vynikající je do kávy, využijete ho při přípravě dezertů, pečení drobného cukroví, výrobě domácího vaječného likéru, vaječného koňaku, likéru z ledových kaštanů i dalších smetanových likérů. Pokud vám v obchodě připadá kondenzované mléko drahé, vyrobte si ho jednoduše doma. Potřebujete jen čtvrt hodiny a ingredience, které máte běžně doma. Klidně si ho také můžete udělat více do zásoby, jelikož kondenzované mléko má dlouhou trvanlivost.

Kondenzované mléko – recept

Budete potřebovat:

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 20 g másla

Jak na přípravu:

  1. Připravte si co nejvyšší hrnec, který doma máte. Do něj nalijte mléko, přidejte cukr, máslo a dejte ho na sporák na mírný oheň. Důkladně míchejte, dokud se cukr a máslo úplně nerozpustí.
  1. Směs pak za stálého míchání přiveďte k varu.
  1. Od varu si nastavte deset minut. Připravte se na to, že se během redukování tekutiny bude tvořit opravdu hustá pěna. Právě proto je třeba použít co nejvyšší hrnec, aby vám neutekla.
  1. Přesně po deseti minutách hrnec se směsí odstavte. Nenechte se zmást tím, že bude stále řídká. Postupně houstnout totiž začne až během chladnutí.
  1. Ještě horké kondenzované mléko naběračkou opatrně nalijte do čistých skleniček, pevně je uzavřete víčkem a vložte na několik hodin do většího hrnce se studenou vodu tak, aby byly ponořené až po hrdlo.
  2. Hotové kondenzované mléko skladujte v temnu a chladu, nejlépe v lednici. Po otevření rychle spotřebujte.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1375x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Zubní pasta NEEM Ayucare 100g

Ájurvédská bylinná zubní pasta s neemem. Protizánětlivé a antibakteriální…

Cena: 98 Kč  118 Kč 

Propolisový nosní sprej PROPOLAID 20ml

Nosní sprej Složení: čištěná voda, chlorid sodný, dihydrogenfosforečnan…

Cena: 96 Kč  129 Kč 

RIGENFORTE kapsle pro růst vlasů 30ks

Doplněk stravy na vlasy, výživu pokožky a nehty s Biotinaxem, vitamíny,…

Cena: 172 Kč  212 Kč 

Glycerin čistý přírodní 150ml Ayumi

100% čistá a přírodní hydratace těla Kožní výhody glycerinu: hluboce…

Cena: 180 Kč  239 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Kavárna u Amose v Nové Pace

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých sítí Bala a Gastro více než 1600 kmenových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Pekárna Kabát: ruční výroba pečiva a jeho prodej, Praha a Plzeň

Pekárna Kabát je zavedená rodinná pekařská firma s tradicí od roku 1992....

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov

Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny vyrobené podle poctivých tradičních receptur?...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte