Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón

img
Přečteno: 4955x

Rádi si pochutnáváte na tiramisu? Nebo jste snad propadli dortovým krémům z mascarpone? Pak pro vás máme zajímavý návrh. Nekupujte už v obchodě drahé kupované mascarpone, ale vyrobte si ho sami doma. V tomto článku se podíváme na to, jak domácí mascarpone vychází finančně i na to, jak ho správně vyrobit, aby chutnalo jako od Itala.  

Mascarpone je čerstvý sýr z tučné smetany, který pochází z Itálie. Vyrábí se vysrážením mléčné bílkoviny, chuťově je velmi lahodný, ale také kalorický. V 250 gramech tohoto čerstvého sýra najdete až 1020 kcal, což není málo.

Čtěte také:

Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?

Mascarpone je možné použít jak do sladké, tak slané kuchyně. Asi nejznámějších receptem je italské tiramisu, z čerstvého sýra můžete ale připravit také chutnou pomazánku nebo omáčku k těstovinám. Je zkrátka univerzální

Vyplatí se vám domácí mascarpone finančně?

Domácí mascarpone se vyrábí z vysokoprocentní smetany, ze které se vysráží bílkoviny. Vždy je proto třeba počítat že na jednu dávku mascarpone potřebujete zhruba dvě dávky smetany. Tedy na 250 gramů mascarpone využijete asi 500 g tučné smetany. A právě v tomto měřítku je schovaný ekonomický poměr, zda se domácí mascarpone vyplatí. Pojďme si to ukázat prakticky.

Poctivá smetana ke šlehání se dá v obchodě ve slevě koupit za 16 Kč za 250 ml. Mascarpone o váze 250 g běžně pak za 35 Kč, ve slevě ale až o 10 Kč levněji. Jaká rovnice nám z toho tedy vychází?

Pokud bychom sehnali smetanu za 16 Kč za 250 ml a mascarpone v tu chvíli nebylo v obchodě ve slevě, domácí mascarpone by se vyplatilo o několik o několik málo korun. Musíme k tomu ale připočítat elektrickou energii a náš čas, přičemž budeme předpokládat, že citrón má každý doma

Domácí mascarpone se finančně tedy nevyplatí. Je ale chutnější a může být i kvalitnější. 

Domácí mascarpone - recept

I přes výše zmíněné důvody může ale být domácí výroba mascarpone zábavnou a zajímavou zkušeností. Pojďme se teď prakticky podívat na to, co k tomu budete potřebovat. 

SMETANA

Postup pro hledání kvalitní smetany bude stejný jako pro domácí máslo, které jsme vyráběli v minulém článku. V obchodě se podívejte po vysokoprocentní smetaně (33% a výše) bez UHT*. Nejlepší je ale samozřejmě použít smetanu přímo od farmáře. 

* Česky vysokoteplotní úprava, v originále Ultra-high temperature processing je metoda konzervace, která v mléčných výrobcích zničí živé kultury a zajistí jejich delší skladovatelnost. 

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA

Aby se smetana vysrážela a vzniklo domácí mascarpone, budete potřebovat srážedlo. Ve velkovýrobě se běžně používá živočišné srážedlo, vám ale bude stačit obyčejný citrón. Budeme používat několik kapek. 

Dále budete na recept potřebovat:

  • kuchyňský teploměr
  • hrnec se zesíleným dnem / vodní lázeň
  • plátýnko
  • vařečku
  • misku

Domácí mascarpone - postup

  1. Připravte si hrnec se zesíleným dnem, nebo vodní lázeň. Je to proto, aby se nám smetana nepřipalovala. 
  2. Do hrnce nalijte 500 ml smetany ke šlehání a začněte zahřívat.
  3. Jakmile se na hladině začnou objevovat malé bublinky, změřte teplotu a snažte se udržet 90 stupňů.
  4. Do smetany přidejte lžíci citrónové šťávy.
  5. Udržujte teplotu 90 stupňů a zvolna míchejte 5 až 10 minut. Smetana začne pomalu houstnout, vysrážené kousky ale nečekejte. 
  6. Hrnec odstavte z ohně a nechte 5 minut odstát. 
  7. Poté nalijte do plátýnka, které položte na misku a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte přes noc v lednici.
  8. Ráno můžete hotové domácí mascarpone zpracovat. 

Napsat komentář: Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón

RE: Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.